#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doc. MUDr. Dobroslava Jandová, Doctor honoris causa a nositelka medaile J. E. Purkyně, se v tomto roce dožila významného životního jubilea


Vyšlo v časopise: Rehabil. fyz. Lék., 20, 2013, No. 4, pp. 228.
Kategorie: Zpráva

Doc. MUDr. Dobroslava Jandová se narodila 11. ledna 1943. Po ukončení studia na gymnáziu v Karlových Varech studovala medicínu na LF Všeobecného lékařství UK v Plzni. Za studií již 3 roky pracovala jako demonstrátor Neurologické kliniky FN a LF UK v Plzni, kam po promoci nastoupila jako sekundární lékař. Atestovala z neurologie u profesora Macka v roce 1969. Absolvovala kurz EMG u doc. Véleho a zařadila se mezi nepočetnou skupinu tehdejších elektromyografických specialistů. V této době se seznamuje se základy akupunktury, která ji na další život silně ovlivnila. Neurologickou kliniku v Plzni z pozice asistenta před obhajobou CSc. nedobrovolně opustila v rámci normalizace r. 1973 a nastoupila sama s dvouletou dcerkou na severu Moravy jako jediný lékař 88lůžkového neurologického oddělení dospělých nemocných ve Státních léčebných lázních ve Velkých Losinách.


Záhy se obeznámila s tehdejším pojetím rehabilitace nervově nemocných, absolvovala kurz myoskeletální medicíny. Atestaci z FBLR složila v r. 1978. Zapojila se do vědecko-výzkumných projektů reflexoterapie a akupunktury řízených Výzkumným ústavem balneologickým (VÚB) a navazuje spolupráci se sekcí Kybernetiky živých organismů ostravské pobočky ČVTS při výzkumu důkazů detekce, diagnostiky a ovlivnění akupunkturních bodů měřením impedance. Materiály byly použity ministerstvem zdravotnictví pro uznání klasické jehlové akupunktury a elektropunktury jako léčebné metody, což se ve spolupráci s mnoha dalšími kolegy podařilo a v r. 1978 byla akupunktura uznána jako léčebná metoda. Spolupracovala při vývoji přístrojů zdravotnické techniky AKUDIAST 1, (pak verzi 2 a 3) a přístroji VESA , byla hlavní řešitelkou 3 výzkumných úkolů VÚB v oblasti bioimpedance aktivních bodů u člověka. V roce 1990 ILF získává licenci jako školitel akupunktury. Řadu funkčních období působila jako člen výboru ČLAS ČLS JEP. V roce 1993 je habilitována z neurologie na LF UP Olomouc.

V roce 1995 je jí udělen čestný titul Doctor honoris causa ČLAS ČLS JEP. Na podzim r. 1995 přechází doc. MUDr. Jandová do Priessnitzových léčebných lázní, a.s., na post lékařského ředitele, kde pracuje až do roku 2004.

Po přestěhování do blízkosti Prahy pracovala 5 let jako přednosta Kliniky rehabilitačního lékařství 3. LF UK a FN Královské Vinohrady v Praze a je garantem bakalářského studia oboru Fyzioterapie 3. LF UK. Je autorkou skript pro fyzioterapeuty, řady publikací v oboru RFM a akupunktury, její učebnice Balneologie (Grada 2009) byla v r. 2011 oceněna rektorem UK v Praze mezi nejlepšími publikacemi UK.V posledních letech se věnuje rehabilitaci a včasné diagnostice a léčbě funkčních poruch autonomního nervového systému, rehabilitaci s odbočkami do endokrinologie, psychosomatiky, informatiky. Snaží se dobrat odpovědí na nevyslovené otázky: zda je genetika tak úporná v nás, že téměř všechno se dá vysvětlit genetickou abnormalitou, anebo se dá pohybový systém skutečně „přecvičit“. Na mezinárodní konferenci ve Znojmě letos v květnu obdržela čestné ocenění od Slovenské akupunkturistické společnosti a od ČLAS ČLS JEP byla vyznamenána medailí Jana Ev. Purkyně.

Dobra Jandová se od vstupu na Kliniku rehabilitačního lékařství drží nadále svých celoživotních zásad, jako například, že pacient je na prvním místě a ekonom nám nemá co mluvit do diagnostiky a terapie a že nade všechna „lejstra“ je lidský rozum a schopnost samostatně myslet. Jako jediný, skutečně erudovaný balneolog, se odmítla podepsat pod mírně řečeno nepovedený nový Indikační seznam pro lázeňskou léčbu, nešetří břitkou kritikou na adresu tvůrců „nových“ technik a metod, vznikajících jako „Vašáky - plagiáty“ a postrádajících jakoukoli špetku důkazů o své účinnosti. Pro její pevné a jasné postoje, nepodléhající změnám doby či nadřízených, si jí všichni velice vážíme a do dalších let jí přejeme hodně zdraví a chuti do další výuky i léčby.

MUDr. Jan Vacek, Ph.D.


Štítky
Fyzioterapie Rehabilitační a fyzikální medicína Tělovýchovné lékařství

Článek vyšel v časopise

Rehabilitace a fyzikální lékařství

Číslo 4

2013 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#