#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

STADA přináší do Česka inovativní lék pro léčbu pokročilé Parkinsonovy nemoci

6. 4. 2022

Společnost STADA PHARMA CZ uvádí na český trh nový systém kontinuálního podávání 3 účinných látek pro léčbu pokročilého stadia Parkinsonovy nemoci (PN). Jde o jednu ze zásadních inovací v oblasti péče o pacienty s PN v rámci posledních dvou dekád. Lék, na který společnost STADA získala práva v roce 2020, byl již předtím uveden na trh v severských zemích, kde tato léčba úspěšně probíhá. V Česku je plně hrazen od 1. dubna 2022.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Komfortnější systém pro zvýšení kvality života pacienta

Trojkombinace zavedených účinných látek − levodopy, karbidopy a entakaponu − ve formě intestinálního gelu (LECIG) umožňuje optimalizovat biologickou dostupnost levodopy v těle. Přípravek LECIG se používá k léčbě pokročilého stadia Parkinsonovy nemoci s těžkými motorickými výkyvy a hyperkinezí či dyskinezí, pokud dostupné perorální kombinace nepřinášejí uspokojivé výsledky léčby. 

Jedná se o infuzní terapii podávanou pomocí moderní diskrétní, lehké a přenosné pumpy sondou do tenkého střeva. Pumpa má intuitivní a uživatelsky přívětivé rozhraní a dlouhou životnost baterie. Zdravotníci mohou naprogramovat několik průtokových rychlostí, které vyhovují různým potřebám pacientů. Pumpu lze bezpečně odpojit, a pacienti se dokonce mohou koupat, sprchovat nebo plavat, pokud to jejich celkový stav dovolí. To jim nabízí flexibilitu, možnost plánovat a řídit svůj každodenní život a zůstat tak co nejdéle aktivní.

Kontinuální stimulace omezuje extrémní výkyvy hybnosti

V Česku v současné době trpí Parkinsonovou nemocí přibližně 170 tisíc osob, odhadem 3500 z nich se přitom nachází v pokročilém stadiu, které jim prakticky znemožňuje vykonávat běžné každodenní činnosti. Právě tito pacienti by mohli být dříve či později potenciálně léčeni pomocí kontinuální dopaminergní stimulace, tedy průběžným podáváním účinné látky přímo do místa, kde dochází k jejímu vstřebání. Během této léčby je simulováno zdravé a normální uvolňování dopaminu. Stabilizuje se i hladina léčiva v krvi. Pacient tak nezažívá extrémní výkyvy hybnosti, jako by tomu bylo v případě léčby tabletami.

„S tímto inovativním lékem dokazujeme, že jsme pro pacienty i pečující profesionály partnerem nejen v oblasti generických léčiv, ale také v silně rostoucím segmentu speciálních léčiv. Velmi mě těší, že můžeme jako první v Česku nabídnout nový přípravek s moderní technologií pumpy, který dokáže výrazně zlepšit kvalitu života pacientů s Parkinsonovou nemocí. Tento přípravek je strategicky důležitým přírůstkem do portfolia společnosti STADA, jehož prostřednictvím zintenzivňujeme své angažmá v oblasti neurologie a těžíme ze svých předchozích zkušeností,“ podotýká ředitel STADA v ČR Tomáš Mihál.

STADA má již z dřívějška rozsáhlé zkušenosti mimo jiné s injekční a infuzní léčbou Parkinsonovy nemoci apomorfinem. 

O společnosti STADA

STADA Arzneimittel AG má své sídlo v Německu v Bad Vilbel. Své produkty prodává přibližně ve 120 zemích po celém světě. Za finanční rok 2020 dosáhla skupina STADA čistých tržeb ve výši 3010,3 milionu eur a EBITDA ve výši 713,3 milionu eur. Ke 31. 12. 2020 měla skupina po celém světě 12 300 zaměstnanců.

(pr)

Zdroj: STADA přináší do Česka svůj inovativní lék pro léčbu pokročilé Parkinsonovy nemoci. Tisková zpráva. STADA PHARMA CZ, 7. 3. 2022.



Štítky
Geriatrie a gerontologie Logopedie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Rehabilitační a fyzikální medicína
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#