Zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a v kojeneckejmliečnej výžive


Fatty Acid Composition of Human Milk and Infant Milk Formulas

The purpose of this study was to obtain information about fatty acid composition in human milk and compareit with infant milk formulas using high-resolution gas chromatography. In 24-h samples of mature hindmilk of 12Slovak women, who delivered at term, 48 different fatty acids were separated and quantified. The fatty acidcomposition of human milk was as follows: saturated 39.90 %; cis-monounsaturated 38.35 %; trans-monounsa-turated 3.73 %; polyunsaturated 18.02%.The polyunsaturated fatty acid fraction included 7 long-chain polyun-saturated fatty acids (LC-PUFA) which represented 1.72 % (LC-PUFA; n6 contributed 1.21 %; LC-PUFA n30.51 %). The mean total trans fatty acid content was 4.28 ± 1.48 % of the total milk fatty acids and ranged from2.41 to 8.28 %. The trans fatty acid isomer content of human milk was variable, reflecting the trans fatty acidcontent of the mother’s diet. Commercially available infant milk formulas in Slovakia were without LC-PUFAand contained only from 0.67 to 0.96 % of total fatty acids as trans fatty acid isomers.

Key words:
mature human milk, infant formulas, polyunsaturated fatty acids, n3 fatty acids, n6 fatty acids,trans fatty acids


Autoři: J. Klvanová;  E. Bandžuchová
Působiště autorů: Výskumný ústav výživy, Bratislava, riaditeľ MUDr. R. Šimončič, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 1999; (7): 344-348.
Kategorie: Články

Souhrn

Cieľom štúdie
bolo zistiť zloženie mastných kyselín v materskom mlieku a vo vybraných kojeneckých výživáchpoužitím vysoko-rozlišovacej plynovej chromatografie. Vo vzorkách mlieka získaných od 12 slovenských dojčia-cich žien, ktoré porodili v riadnom termíne, sme určili 48 mastných kyselín. Zistili sme nasledovné zloženiemastných kyselín: nasýtené mastné kyseliny 39,90 %; cis monoénové mastné kyseliny 38,35 %; trans monoénovémastné kyseliny 3,73 %; polynenasýtené mastné kyseliny 18,02 %. Frakcia polynenasýtených mastných kyselínzahŕňala 7 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (LC-PUFA), predstavovali 1,72 %, pričomLC-PUFA n6 radu prispievali 1,21 % a LC-PUFA n3 radu 0,51 %. Priemerný celkový obsah trans izomérovmastných kyselín bol 4,28 ± 1,48 % z celkových mastných kyselín a pohyboval sa v rozsahu od 2,41 do 8,28 %.Obsah trans izomérov bol veľmi premenlivý a závislý od ich obsahu v matkinej strave. Komerčné kojenecké výživyna Slovensku neobsahovali LC-PUFA a trans izoméry mastných kyselín predstavovali 0,67 až 0,96 % z celkovýchmastných kyselín.

Klíčová slova:
materské mlieko, kojenecká výživa, polynenasýtené mastné kyseliny, n3 mastné kyseliny, n6mastné kyseliny, trans izoméry mastných kyselín

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


1999 Číslo 7

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
nový kurz
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se