#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Ces Urol 2021; 25(1): 10
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé, je mi velkou ctí přivítat vás v novém roce, v roce 2021, na stránkách prvního čísla nového ročníku České urologie.

Nově příchozí rok je pro nás všechny určitě rokem plným očekávání. Bohužel se stále nacházíme v epidemicky nepříznivé době, stále trvá nouzový stav a řada omezení ovlivňujících náš život – jak profesní, tak osobní, ale obecně život veřejný. Počty nakažených novým koronavirem SARS‑CoV-2 dosahují nových maxim. Současná lůžková situace také není zrovna příznivá a i my, urologové, jsme jako operační obor opětovně nuceni redukovat počty operačních výkonů, odkládat plánované, neakutní výkony, z nichž se bohužel postupem času mohou stát výkony akutní s možnými komplikacemi. Odložení plánovaných výkonů bude znamenat nápor na následnou urologickou péči po opětovném rozvolnění restrikcí. Otázkou ovšem také zůstává, jaký dopad budou mít odložené výkony na vlastní zdraví pacientů – jak fyzické, tak psychické. Některá urologická pracoviště se na dočasnou dobu transformují na lůžka v danou chvíli potřebnější – covidová, jako tomu bylo na jaře. Někteří z nás si musejí zvykat na novou roli ve své kariéře – z urologů se na přechodnou dobu stávají lékaři na lůžkách covidových – tedy lůžkách spíše interních a někdy i intenzivních. Další kolegové se podílejí např. na pomoci v očkovacích centrech apod.

Vzdělávání na lékařských fakultách, ale i v rámci specializačního vzdělávání probíhá v současné době ve větší míře formou distanční. Z tohoto důvodu jsme byli donuceni a musím říci, že jsme si poměrně úspěšně osvojili využívání různých platforem online seminářů, přednášek ale i kongresů. Mnozí z nás také zjistili, že spousta práce se dá zvládnout i z domova, bez nutnosti osobního kontaktu. Mohla by se naskytnout otázka, zdali nově nastolený formát vzdělávání a „setkávání” se v rámci odborných akcí nebude do budoucna udržitelnější a buďme upřímní – možná i finančně dostupnější. Když bych se měl pozastavit nad výše zmíněným, rád bych připomněl velice kvalitně zpracované a uskutečněné vzdělávací akce, které se uskutečnily v minulém roce pod záštitou ČUS. Ať už se jednalo o jarní Komplexní novinky v onkourologii (KNOU 2020), což byla taková první distanční vlaštovka, nebo i další vzdělávací akce – hlavně povinné kurzy pro mladé urology, kteří jsou v přípravě před urologickým kmenem, atestací či onkourologickou specializací. Nesmím samozřejmě opomenout Výroční kongres ČUS 2020, který v nové distanční formě s možností online interakcí s přednášejícími vůbec netratil na atraktivitě i při absenci osobního kontaktu. Z mého pohledu jsou toto všechno změny pozitivním směrem, zejména v ulehčení a širší dostupnosti následného vzdělávání v oboru. Současná spíše negativně vnímaná doba tedy vede ve svém důsledku i k pozitivním změnám.

Z pozice čerstvě atestovaného urologa bych chtěl touto cestou také velmi poděkovat Výboru ČUS, který byl nesmírně nápomocný a dohlížel na to, aby všem rezidentům přihlášeným k atestačním zkouškám bylo umožněno splnění veškerých prerekvizit a poté bezproblémové přistoupení k vlastní atestační zkoušce. Děkujeme.

Závěrem mého úvodníku bych vám všem, milé kolegyně, milí kolegové, chtěl popřát pokud možno klidný vstup do roku 2021 a těším se na naše další setkání – ať už virtuální, ale v dohledné době snad už i osobní.


MUDr. Tomáš Pitra, Ph.D.

Urologická klinika FN Plzeň

Edvarda Beneše 13, 305 99 Plzeň

pitrat@fnplzen.cz

Plzeň, 22. 2. 2021


Štítky
Dětská urologie Nefrologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Česká urologie

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#