#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Budesonid MMX v léčbě ulcerózní kolitidy


Budesonide MMX in the treatment of ulcerative colitis

Budesonide MMX is a novel formulation with extended release of the drug throughout the colon. Budesonide MMX is indicated for the induction of remission in patients with mild to moderate active ulcerative colitis where mesalamine treatment was not sufficient or tolerated. Thanks to low systemic availability, the treatment is not associated with traditional complications of glucocorticoid treatment and its safety profile is comparable to placebo. Limited data suggest that budesonide MMX may be effective for long-term maintenance treatment in selected patients.

Keywords:

Ulcerative colitis – budesonide – MMX


Autoři: Falt Přemysl
Působiště autorů: II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická LF UP a FN Olomouc a II. interní gastroenterologická klinika LF UK v Hradci Králové
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2020; 74(3): 246-249
Kategorie: IBD: kazuistika
doi: https://doi.org/10.14735/amgh2020246

Souhrn

Budesonid MMX je nová léková forma budesonidu s prodlouženým uvolňováním účinné látky v průběhu tlustého střeva. Budesonid MMX je určen k indukční léčbě nemocných s ulcerózní kolitidou (UC) s mírnou až střední aktivitou, kteří neodpověděli nebo intolerovali léčbu mesalazinem. Vzhledem k nízké systémové dostupnosti není léčba zatížena nežádoucími účinky systémové kortikoterapie a její bezpečnostní profil je srovnatelný s placebem. Zatím limitovaná data ukazují, že u vybraných nemocných s UC může být budesonid MMX vhodný i k dlouhodobé udržovací léčbě.

Klíčová slova:

ulcerózní kolitida – budesonid – MMX

Úvod

Budesonid je syntetický glukokortikoid se silným lokálním protizánětlivým účinkem, který je při orálním podání po průchodu portálním oběhem z velké části metabolizován játry („first pass effect“), což vede k jeho nízké systémové dostupnosti (10–15 %), a tím i k nízkému výskytu nežádoucích účinků [1]. Budesonid je proto také nazýván topickým glukokortikoidem k vyjádření odlišnosti od systémových kortikoidů, z nichž se v léčbě IBD nejčastěji užívá prednison, metylprednisolon a hydrokortizon. Budesonid je doporučován a v klinické praxi již dlouho užíván k indukci klinické remise nemocných s Crohnovou chorobou (CD –Crohn‘s disease) limitovanou na terminální ileum a/nebo cékoascendens s lehkou a střední aktivitou [2] a v podobě klyzmat nebo pěny k léčbě levostranné ulcerózní kolitidy s lehkou a střední aktivitou [3]. Vzhledem k mechanismu účinku a způsobu uvolňování nebyl orální budesonid k léčbě ulcerózní kolitidy vhodný, to umožnil až systém prodlouženého uvolňování léčiva (MMX – multi-matrix) v průběhu celého tlustého střeva.

Lékové formy budesonidu

V léčbě CD jsou užívány enterosolventní kapsle s peletkami budesonidu kryté kopolymery metakrylátu, které uvolňují účinnou látku při pH > 6,4 v oblasti ilea a pravé části tračníku. Další možností jsou sáčky obsahující přímo enterosolventní granulát.

Lokální léčbu reprezentují klyzmata a pěny s obsahem budesonidu používané v léčbě levostranné kolitidy, obvykle jako léky druhé volby po selhání nebo intoleranci klyzmat s obsahem mesalazinu. Pěnu lze s výhodou použít při problematickém udržení tekutého klyzmatu u pacientů s aktivním postižením rekta.

Systém prodlouženého uvolňování (MMX) spočívá v pokrytí tablet acidorezistentní vrstvou, která se rozpouští při pH ≥ 7, a obnažená hydrofilní matrix tablety se tak dostane do kontaktu se střevní tekutinou, nabobtná a plynule se rozpouští v průběhu tračníku. Rovnoměrná distribuce budesonidu vč. oblasti sigmoidea byla prokázána scintigrafickými studiemi [4]. Budesonid MMX se užívá 1× denně, s jídlem nebo nalačno, tableta by se neměla dělit, drtit nebo žvýkat pro nutnost zachování její ochranné povrchové vrstvy a vnitřní struktury. Iniciální dávka budesonidu MMX je 9 mg 1× denně, při vysazování se vzhledem k nedostupnosti jiné miligramáže podává obden nebo dokonce 1× za 3 dny [1].

Účinnost budesonidu MMX

Základní data o účinnosti budesonidu MMX vychází z registračních studií CORE. Studie CORE I byla provedena v USA, obsahovala 509 nemocných s lehce a středně aktivní ulcerózní kolitidou (UC) a porovnala budesonid MMX v dávce 9 a 6 mg, placebo a mesalazin v dávce 2,4 g. Primárním endpointem byla kombinovaná klinická a endoskopická remise v 8. týdnu, které bylo významně častěji dosaženo ve větvi s budesonidem MMX v dávce 9 mg ve srovnání s placebem (17,9 vs. 7,4 %), ostatní rozdíly nebyly statisticky významné [5]. Studie CORE II byla provedena v Evropě a na 410 nemocných srovnala budesonid MMX v dávce 9 a 6 mg, placebo a klasický budesonid v dávce 9 mg. Výsledky byly velmi podobné, kombinované remise bylo s budesonidem MMX v dávce 9 mg dosaženo ve srovnání s placebem významně častěji (17,4 vs. 4,5 %) [6]. Po 8týdenní indukční terapii ve studiích CORE I a II byli nemocní v endoskopické remisi (vč. nemocných po absolvování vmezeřené „open-label“ studie) znovu randomizováni v poměru 1: 1 do skupiny užívající budesonid MMX v dávce 6 mg denně a skupiny užívající placebo po celkovou dobu 12 měsíců. Pravděpodobnost klinického relapsu byla významně vyšší v placebové větvi, kde byl střední čas do relapsu 181 dní, zatímco v placebové větvi přesahoval 12 měsíců trvání studie [7]. V navazujícím projektu CONTRIBUTE prokázal budesonid MMX svou účinnost i jako přídatná terapie v případě neúčinnosti orálního mesalazinu u 510 nemocných s UC, v jehož podávání bylo v nezměněné dávce pokračováno. Podání budesonidu MMX v dávce 9 mg denně vedlo ve srovnání s placebem k významně častější kombinované klinické a endoskopické remisi (13 vs. 7,5 %) [8].

Cenným zdrojem informací o účinnosti a bezpečnosti jakéhokoli léčebného postupu jsou data z reálné klinické praxe, které na rozdíl od poněkud umělého světa klinických studií mohou přes známé metodologické nedostatky lépe reprezentovat skutečné postavení léku v běžné praxi. Největší prospektivně sledovaná kohorta obsahuje 326 nemocných s mírně a středně aktivní UC léčenou budesonidem MMX po selhání léčby mesalazinem. Klinický benefit léčby (definovaný jako pokles klinického subskóre UCDAI ≥ 3) byl zaznamenán v 60 % a klinické remise (≤ 1) bylo dosaženo v 51,8 % případů. Střední čas do symptomatické úlevy byl 30 dní. Celkem 14,3 % nemocných ukončilo léčbu pro možné nežádoucí účinky, nejčastěji šlo o neúčinnost léčby. Dalších 17,5 % udalo alespoň jednu nežádoucí událost s možnou vazbou na užívání léku [9]. Součástí kohorty bylo 181 polských nemocných, jejichž analýza přináší ještě optimističtější výsledky. Klinického benefitu bylo dosaženo v 72,2 % a klinické remise v 61,4 % případů. Navíc došlo k významnému zlepšení kvality života, 40 % pacientů udávalo úplnou spokojenost s léčbou (vizuální analogová stupnice – VAS 10) a pouze jeden pacient ukončil léčbu z důvodu nežádoucího účinku [10].

Za podrobnou zmínku stojí české multicentrické kazuistické sledování 81 nemocných s lehce až středně aktivní UC, u kterých byla zahájena léčba 9 mg budesonidu MMX. Klinická remise byla zaznamenána u 14 a 52 % nemocných v týdnu 4 a 8 a klinická odpověď u 70 a 84 %. Průměrná hodnota endoskopického subskóre klesla z 2,1 na 1. Celkem 13 (16 %) pacientů referovalo možné nežádoucí účinky, ale jen u 4 z nich byla léčba na jejich přání vysazena (svědivý exantém, amenorea, palpitace a obava z nové medikace) [11]. Celkem 40 pacientů po ukončení 8týdenního sledování v léčbě pokračovalo. V klinické remisi bylo 63 a 66 % nemocných v 6. a 12. měsíci a 48 % nemocných vykazovalo při ukončení sledování slizniční zhojení. V průběhu ročního sledování reportovalo 25 % nemocných alespoň jeden možný nežádoucí účinek, nejčastěji bolesti hlavy (7,5 %) a akné (12,5 %), ale u nikoho nebyla léčba ukončena [12].

Bezpečnost budesonidu MMX

Budesonid MMX má díky své nízké bio­logické dostupnosti velmi příznivý bezpečnostní profil, a to zejména při porovnání se systémovými glukokortikoidy. Při analýze více než 900 nemocných s UC bylo riziko nežádoucích účinků srovnatelné s placebem [13]. Zdá se, že užívání budesonidu může ve srovnání s placebem snižovat hladinu kortizolu, která se ale stále pohybuje v mezích normy a nezdá se být provázena abnormalitami při ACTH (adrenokortikotropní hormon) stimulačním testu [14]. V kombinované analýze registračních studií CORE I a II s celkem 767 pacienty byl výskyt nežádoucích účinků vč. potenciálně kortikoidy indukovaných příhod mezi jednotlivými rameny srovnatelný [6,15]. Po 8týdenní indukční terapii ve studiích CORE I a II byli nemocní znovu randomizováni v poměru 1: 1 do skupiny užívající budesonidu MMX v dávce 6 mg denně a skupiny užívající placebo po celkovou dobu 12 měsíců. Opět nebyl zaznamenán vyšší výskyt nežádoucích účinků ve srovnání s placebem a přes mírně snížené hladiny kortizolu ve větvi s budesonidem byl výsledek ACTH stimulačního testu srovnatelný s placebem. Mezi větvemi také nedošlo k významným změnám v kostní denzitě [16].

Limitovaná data naznačují bezpečnost budesonidu i během gravidity a kojení, riziko rozštěpových vad při užívání glukokortikoidů během prvního trimestru zřejmě bude vzhledem k bio­logické dostupnosti zanedbatelné [1,17].

Indikace a kontraindikace léčby budesonidem MMX

Budesonid MMX je indikován k léčbě dospělých nemocných k navození remise mírně nebo středně aktivní UC v případě nedostatečného efektu léčby perorálními aminosalicyláty [18]. Současně jde o nemocné, u kterých aktivita UC nevyžaduje systémovou kortikoterapii nebo nejsou vzhledem k dosavadnímu průběhu choroby indikováni k imunosupresivní nebo bio­logické léčbě.

Léky používané v léčbě UC lze seřadit do tzv. terapeutické pyramidy. Na její bázi jsou základními léky mírné a středně aktivní UC aminosalicyláty, v klinické praxi se obvykle jedná o mesalazin, méně často o sulfasalazin. Na dalším stupni jsou systémové kortikoidy a imunosupresivní léky (azathioprin). Na pomyslném vrcholu pyramidy je cílená léčba reprezentovaná infliximabem, adalimumabem, golimumabem, vedolizumabem a nyní nově tofacitinibem a ustekinumabem. Budesonid MMX se se svým efektem a bezpečnostním profilem zařadil právě mezi mesalazin a systémové kortikoidy.

Budesonid MMX je primárně indukčním lékem, tedy lékem k navození klinické a endoskopické remise. Klinický efekt léčby lze očekávat podobně jako u systémových kortikoidů během 1–2 týdnů a za indukční léčbu je obvykle považováno období 8 (případně 12) týdnů. Zkušenosti z klinických studií ale ukazují setrvalou účinnost a bezpečnost i při pokračování v plné (9 mg) a redukované (6 mg) denní dávce budesonidu MMX [12,16]. Vzhledem k dostupnosti jediné lékové síly (9 mg) a nemožnosti tabletu dělit se lze po úspěšné indukční léčbě pokusit o detrakci podáváním léku obden. Z české multicentrické kohorty vyplývá, že přibližně polovina pacientů pokračovala po 8týdenní indukci v léčbě udržovací. Většina nemocných (88 %) alespoň přechodně pokračovala v užívání plné dávky 9 mg, zatímco na konci sledování byla již polovina nemocných na redukované dávce 9 mg obden [12]. Zdá se proto, že u vybrané skupiny pacientů, kteří pro rizikovost a předchozí neúčinnost nebo intoleranci nejsou zvažováni k jinému typu léčby, může být budesonid MMX vzhledem ke své účinnosti a bezpečnostnímu profilu vhodný i k dlouhodobé udržovací léčbě.

Typickým pacientem k léčbě budesonidem MMX je jedinec s extenzivní nebo levostrannou UC s mírnou až střední aktivitou, u kterého jsme správnou dávkou perorálního mesalazinu po dostatečně dlouhou dobu nedosáhli požadované klinické odpovědi. U ulcerózní proktitidy je preferován lokální přístup včetně klyzmat nebo pěny s obsahem budesonidu po selhání topického mesalazinu. Budesonid MMX může být podán místo mesalazinu, za vhodnější je ale považováno jeho přidání ke stávající léčbě („add-on therapy“), a to vč. rektálních forem. Dalším důvodem k léčbě budesonidem MMX může být intolerance, nežádoucí účinky nebo kontraindikace mesalazinu, které ale v klinické praxi nejsou příliš časté. V těchto případech je samozřejmě mesalazin vysazen. Budesonid MMX zřejmě může být využit i při zhoršení aktivity choroby nemocných s konkomitantní imunosupresí a dokonce bio­logickou léčbou. V české kohortě 81 nemocných indikovaných k indukční léčbě budesonidem MMX užívalo 26 % azathioprin a 4 % byla léčena anti-TNF monoklonálními protilátkami [11].

Budesonid MMX může být zvažován jako kortikoid první volby i u pacientů, u kterých by systémová kortikoterapie byla riziková nebo nevhodná a mírná až střední aktivita choroby to umožňuje. Příkladem jsou osoby vyššího věku s rizikem zhoršení přidružených onemocnění a vzniku komplikujících infekcí nebo naopak mladí pacienti s obavou o estetické nežádoucí účinky kortikoidů, nemocní s diabetem, hypertenzí, osteoporózou, psychiatrickými poruchami a nemocní s předchozí intolerancí systémové kortikoterapie. Někteří pacienti navíc systémové kortikoidy pro obavy z nežádoucích účinků a priori odmítají.

Zajímavou indikací může být pokus o nahrazení systémového kortikoidu u kortikodependentního pacienta s UC, a tak i snížení rizika komplikací dlouhodobé kortikoterapie. Budesonid MMX v dávce 9 mg by měl být ekvivalentní přibližně 20 mg prednisonu, resp. 16 mg methylprednisolonu, ale podle zkušeností autora je šance na úspěch při dávkách nižších, odpovídajících 5–10 mg prednisonu.

Ve srovnání s UC je relativně vzácnou klinickou jednotkou mikroskopická kolitida s chronickými profuzními a nekrvavými průjmy. Vzhledem k prakticky normálnímu koloskopickému nálezu jistě zůstává významná část nemocných nedia­gnostikována. Podle histologického nálezu je rozlišována lymfocytární a kolagenní kolitida. Budesonid je v léčbě mikroskopické kolitidy účinným lékem volby [19] a farmakokinetické vlastnosti konceptu MMX přímo vybízí k jeho použití. Podle limitovaných dat se zdá, že budesonid MMX je účinný, a to i u ně­kte­rých pacientů refrakterních k tradiční formě budesonidu [20,21].

Kontraindikace k užívání budesonidu jsou v klinické praxi vzácné a obvykle pouze relativní. Jedná se o známou alergii na složky přípravku včetně sójového oleje, probíhající závažné infekční onemocnění a situace zvyšující bio­logickou dostupnost budesonidu, jako je jaterní cirhóza nebo užívání inhibitorů cytochromu P450 (ketokonazol, klaritromycin, grepový džus) [1].

Závěr

Budesonid je kortikoid s vysokým protizánětlivým efektem a nízkou systémovou dostupností. Ve formě s prodlouženým uvolňováním (MMX) je vzhledem k rovnoměrné distribuci účinné látky v tlustém střevě účinným lékem v navození remise pacientů s UC. Jeho bezpečnostní profil během ročního sledování je srovnatelný s placebem. Zdá se, že u vybraných nemocných může být po efektivní indukci použit i v dlouhodobé udržovací léčbě.

Doručeno/Submitted: 17. 5. 2020

Přijato/Accepted: 15. 6. 2020

doc. MUDr. Přemysl Falt, Ph.D.

II. interní klinika – gastroenterologická a geriatrická

Fakultní nemocnice Olomouc

I. P. Pavlova 185/6, 779 00 Olomouc

premysl.falt@fnol.cz


Zdroje

1. Overview of budesonide therapy for adults with inflammatory bowel disease. [online]. Avail­able from: www.uptodate.com/contents/overview-of-budesonide-therapy-for-adults-with-inflammatory bowel-disease.

2. Torres J, Bonovas S, Doherty G et al. ECCO Guidelines on therapeutics in Crohn‘s disease: medical treatment. J Crohns Colitis 2020; 14 (1): 4–22. doi: 10.1093/ecco-jcc/jjz180.

3. Harbord M, Eliakim R, Bettenworth D et al.Third European evidence-based consensus on dia­gnosis and management of ulcerative colitis. Part 2: current management. J Crohns Colitis 2017; 11 (7): 769–784. doi: 10.1093/ecco-jcc/jjx009.

4. Brunner M, Ziegler S, Di Stefano AF et al. Gastrointestinal transit, release and plasma pharmacokinetics of a new oral budesonide formulation. Br J Clin Pharmacol 2006; 61 (1): 31–38. doi: 10.1111/j.1365-2125.2005.02517.x.

5. Sandborn WJ, Travis S, Moro L et al. Once-daily budesonide MMX (R) extended-release tablets induce remission in patients with mild to moderate ulcerative colitis: results from the CORE I study. Gastroenterology 2012; 143 (5): 1218–1226 e1212. doi: 10.1053/j.gastro.2012.08.003.

6. Travis SP, Danese S, Kupcinskas L et al. Once-daily budesonide MMX in active, mild-to-moderate ulcerative colitis: results from the randomised CORE II study. Gut 2014; 63 (3): 433–441. doi: 10.1136/gutjnl-2012-304258.

7. Sandborn WJ, Danese S, Ballard ED. Efficacy of Budesonide MMX 6 mg QD for the maintenance of remission in patients with ulcerative colitis: results from a phase III, 12 month safety and extended use study. Gastroenterology 2012; 142 (5 Suppl 1): 564.

8. Rubin DT, Cohen RD, Sandborn WJ et al. Budesonide multimatrix is efficacious for mesalamine-refractory, mild to moderate ulcerative colitis: a randomised, placebo-controlled trial. J Crohns Colitis 2017; 11 (7): 785–791. doi: 10.1093/ecco-jcc/jjx032.

9. Danese S, Hart A, Dignass A et al. A multicentre prospective cohort study assessing the effectiveness of budesonide MMX (R) (Cortiment (R) (MMX (R))) for active, mild-to-moderate ulcerative colitis. United European Gastroenterol J 2019; 7 (9): 1171–1182. doi: 10.1177/20506406 19864848.

10. Rydzewska G, Paridaens K, Danese S et al. Assessment of Budesonide MMX effectiveness for active, mild-to-moderate ulcerative colitis in the Polish sub-group of the prospective multi-center observational study CORE Practice. In: UEG Week. Barcelona, Spain 2019.

11. Hrdlička L, Bortlík M, Douda T et al. Použití budesonide MMX (Cortiment 9 mg) v léčbě ulcerózní kolitidy – data z reálné praxe. Gastroenterol Hepatol 2016; 70 (6): 509–513.

12. Hrdlička L, Bortlík M, Douda T et al. Efektivita a bezpečnost budesonidu MMX (Cortiment) v dlouhodobé udržovací léčbě ulcerózní kolitidy. Gastroenterol Hepatol 2018; 72 (4): 329–333.

13. Sherlock ME, MacDonald JK, Griffiths AM et al. Oral budesonide for induction of remission in ulcerative colitis. Cochrane Database Syst Rev 2015; (10): CD007698. doi: 10.1002/14651858.CD007698.pub3.

14. D‘Haens GR, Kovacs A, Vergauwe P et al. Clinical trial: preliminary efficacy and safety study of a new Budesonide-MMX (R) 9 mg extended-release tablets in patients with active left-sided ulcerative colitis. J Crohns Colitis 2010; 4 (2): 153–160. doi: 10.1016/j.crohns.2009.09.007.

15. Sandborn WJ, Danese S, D‘Haens Get al. Induction of clinical and colonoscopic remission of mild-to-moderate ulcerative colitis with budesonide MMX 9 mg: pooled analysis of two phase 3 studies. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41 (5): 409–418. doi: 10.1111/apt.13076.

16. Travis S, Danese S, David Ballard E et al. Su2088 Safety analysis of budesonide MMX 6 mg used for the maintenance of remission in patients with ulcerative colitis: results from a phase III, 12 month safety and extended use study. Gastroenterology 2012; 142 (Suppl 1): S566–S567.

17. van der Woude CJ, Ardizzone S, Bengtson MB et al. The second European evidenced-based consensus on reproduction and pregnancy in inflammatory bowel disease. J Crohns Colitis 2015; 9 (2): 107–124. doi: 10.1093/ecco-jcc/jju006.

18. SPC Cortiment 9 mg. [online]. Dostupné z: https: //pribalovy-letak.info/cortiment-9- mg/ souhrn.

19. Shor J, Churrango G, Hosseini N et al. Management of microscopic colitis: challenges and solutions. Clin Exp Gastroenterol 2019; 12: 111–120. doi: 10.2147/CEG.S165047.

20. Kamboj AK, Cotter TG, Hicks SB et al. Extended-release multimatrix Budesonide for microscopic colitis. Inflamm Bowel Dis 2017; 23 (5): E21–E22. doi: 10.1097/MIB.0000000000001090.

21. Singh N, Patel A. Novel use of budesonide MMX in the treatment of lymphocytic colitis. J Gastrointest Dig Syst 2016; 6 (2): 1–3. doi: 10.4172/2161-069X.1000423.

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 3

2020 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#