#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

International professional competition Dr. Bares Award lived to see the 20th anniversary


Autoři: J. Kotrlík
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2014; 68(6): 539-540
Kategorie: Různé: zprávy z akcí

Soutěž Dr. Bares Award dospěla, dožila se 20 let a je dobře stavěná a žádoucí jako půvabná žena v jejím věku. Je v plné síle a dobře působí na okolí. Jejím otcem je dr. Rudolf Bares, zakladatel a majitel firmy PRO.MED.CS. Již v roce 1994, v době, kdy kanceláře této společnosti sídlily v sousedství Lékařského domu v Sokolské ulici, rodák z Ústí nad Labem dr. Bares tak rozšířil působení firmy do zahraničí, že mohl vyhlásit první Mezinárodní slovanskou gastroenterologickou soutěž vědeckých prací pro Rusko, Polsko, Chorvatsko, Česko a Slovensko v hodnotě 11 tisíc CHF.

Považuji za nutné, zejména pro mladší generaci našich čtenářů, připomenout dr. R. Barese. Byl to zkušený podnikatel, psychologicky jednající obchodník, dokonalý lingvista (mimo němčiny, angličtiny, francouzštiny, španělštiny, italštiny a ruštiny mluvil plynně i polsky a jazyky balkánských států). Byl trvalým podporovatelem aktivit České a Slovenské gastroenterologické a hepatologické společnosti. Přispíval i hradecké Farmaceutické fakultě na výzkum. Sponzoroval též studium slovanských jazyků na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem. Neváhal podpořit významnou částkou vydání Mařatkovy Gastroenterologie. V jednání působil na své okolí silně svou majestátní osobností a dodržováním slíbených ujednání. Jím založená farmaceutická firma PRO.MED.CS včas pronikla na trhy východní Evropy a později i do zemí Střední Asie. Bylo to usnadněno jazykovým vybavením a diplomatickým jednáním. V dalším vývoji se společnost PRO.MED.CS stala největší českou farmaceutickou firmou, která prodává své výrobky do 29 zemí Evropy a Asie. Nyní proniká i do Austrálie.

Úspěch se projevil i v Dr. Bares Award. V letech 1995–2005 byla cena vyhlašována jen pro Česko a Slovensko v hodnotě 100 tisíc Kč, později byla zvyšována na 150 a 200 tisíc. Zpočátku se jednalo o časopisecké práce rozdělené na základní a aplikovaný výzkum a také na knižní publikace. Hodnotiteli v počtu 7–9 byli, s výjimkou slovanské ceny, významní gastroenterologové z Česka a ze Slovenska. Od roku 2007 se akce výrazně proměnila v mezinárodní soutěž. Dnes je vypisována pro 18 zemí Evropy a Střední Asie. Také hodnotitelská komise se stala mezinárodní a zasedá v ní sedm členů z různých zemí. Zvýšilo se i ocenění. Pro tři vítězné práce je připraveno 19 tisíc eur. O mezinárodní cenu se zvýšil zájem, a tak se hlásí i více než 100 vědeckých prací. Proto bylo zavedeno předběžné hodnocení v jednotlivých zemích. Tento úkol byl svěřen většinou do rukou předsedů národních odborných společností. Pro mezinárodní komisi v národních kolech vybírají národní hodnotitelé nejvýše tři nejlepší práce z každé země. V poslední mezinárodní komisi v roce 2013 zasedli hodnotitelé z ČR, SR, Polska, Uzbekistánu, Ruska, Běloruska a Ukrajiny. Všichni členové předem dostanou plné texty prací a vítěze vyberou společně na osobním jednání. Vítězové jsou vyhlašováni vždy se souhlasem všech členů komise.

Kdo se do soutěže Dr. Bares Award přihlašuje a kdo se stal vítězem? V letech 1995–2005 nebyly počty přihlášených prací příliš vysoké a pocházely většinou od známých gastroenterologů a hepatologů (Mařatka, Frič, Tlaskalová). Byla to také střední generace těch, kteří již měli akademické hodnosti a dříve nebo později získali ­vedoucí postavení (Špičák, Zavoral, ­Jirásek, Brůha, Keil, Tučková, Raška, Rejchrt, Stulík). Po vzniku mezinárodní ceny se situace změnila. I když v hodnocení mají výhodu práce publikované v impaktovaných časopisech, přihlašuje se hodně autorů střední a mladší generace. Jak bylo výše uvedeno, mezinárodní komise vybírá ze zhruba 30 prací. Vítězi se stali v letech ­2007–2013 dva Češi a dva Poláci – L. Vítek, M. Jirsa, M. F. Kamiński a T. Brzozowski. Při hodnocení všech tří prvních míst je nejúspěšnější Česko pětkrát, Polsko čtyřikrát, Slovensko dvakrát. Dvojnásobnými laureáty v historii soutěže jsou T. Hucl (2. a 2.) a T. Hlavatý (2. a 3.). Vítězové mohou být úspěšní i na mezinárodním poli. Například T. Hucl se stal členem výboru ESGE a je zvaným přednášejícím na významné evropské kongresy. Obdobně je tomu i u slovenského a polského laureáta. Vítězové jsou renomovanými gastroenterology a hepatology a úspěch v soutěži je posílil. Naopak skutečnost, že se do soutěže Dr. Bares Award přihlašují práce autorů takových kvalit, je posílením vážnosti této mezinárodní ceny.

Nově vyhlašovaná soutěž Dr. Bares Award je již všeobecné známá ve střední a východní Evropě a ve Střední Asii. Také vysoké finanční ohodnocení vítězů zvyšuje motivaci pro pracovníky v gastroenterologii a hepatologii.

Závěrem můžeme konstatovat, že Dr. Bares Award je již mezinárodně uznávaným pojmem. Díky za to zakladateli dr. Rudolfu Baresovi, jeho synovi Thomasovi Baresovi a jejich úspěšné firmě PRO.MED.CS.

doc. MUDr. Jan Kotrlík, CSc.


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 6

2014 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#