#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Regulace receptorových funkcí v CNS


Regulation of Receptor Function in the Central Nervous System

The basic condition of life is capability to adapt not only to external but also to internal milieu conditions. I.e.receptors are able to change the intensity of signal transduction from the extracellular to the intracellular compartmentin a short period. In a specific manner it concerns all receptor structures, both if they are located in cytoplasm orwithin the membrane. This review concentrates to the mechanisms existing in G protein-coupled receptors. Thoseprotein structures can undergo a homologous or heterologous regulation. Homologous regulation means that onlythe properties of a receptor system influenced via extracellular signalling are changed. Heterologous regulationmeans, that receptor properties are changed despite that the extracellular signalling did not influence the receptor.It is possible to consider such changes as one of the level o homeostasis. Both homologous and heterologousregulations are essential for many physiological and pathophysiological processes. The most important examples ofthese processes, especially in the central nervous system, are reviewed here.

Key words:
G protein-coupled receptors, homologous regulation, heterologous regulation, phosphorylation, CNSreceptor malfunction.


Autoři: J. Mysliveček;  S. Trojan
Působiště autorů: Fyziologický ústav 1. LF UK, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 340-350
Kategorie: Články

Souhrn

Základním předpokladem existence živého organizmu je schopnost přizpůsobovat se nejen vnějším, ale i vnitřnímpodmínkám. Platí to o receptorech, které jsou schopny během krátkých časových úseků měnit intenzitu signálu,který přenášejí do nitra buňky. To se týká všech receptorových struktur, ať již jsou to receptory cytoplazmatické, čimembránové. Článek se soustředí na regulační mechanizmy, které existují u receptorů spřažených s G proteiny.Utěchto proteinových strukturmůže, pokud se extracelulární signál významně změní, nastat homologní a heterologníregulace. Homologní regulace znamená, že se mění vlastnosti právě toho receptorového systému, který je extracelulárnímsignálem ovlivňován. Heterologní regulace znamená, že se mění vlastnosti i toho receptorového systému,který nebyl ovlivněn extracelulárním signálem. Tyto změny můžeme chápat jako jednu z úrovní udržování homeostázy.Homologní, ale i heterologní regulace mají své místo v řadě fyziologických pochodů nastávajících, ale mohouse uplatňovat i v pochodech, které probíhají v rámci patogeneze. Nejvýznamnější příklady těchto dějů, s důrazemna centrální nervstvo, v tomto přehledu uvádíme.

Klíčová slova:
receptory spřažené s G proteiny, homologní regulace, heterologní regulace, fosforylace, receptorovénemoci.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#