#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Indikace k chirurgické léčbě u idiopatickýchzánětů střevních


Indications for Surgical Treatment of the Idiopathic Inflammatory Bowel Disease

Idiopathic inflammatory bowel disease requires complex treatment and patients are often considered to undergo thesurgery in the course of therapy. Though the conservative treatment of the Crohn’s disease and ulcerative colitis hasno major differences, the strategy of surgical treatment and the extent of the operation are in these two diseasesmarkedly different. In an aforethought patient in the clinically and metabolically good shape, the postoperativemorbidity and mortality is much lower. It is therefore desirable to do the most of surgeries as elective, though suchgoal is not always achievable. Beside the appropriate time for the operation, the surgery should be done in the mostproper extent, therefore with the maximal care and considering the type and activity of the disease also with thesufficient curative effect. As the surgical therapy of idiopathic inflammatory bowel diseases requires profoundexperience in order to choose the correct type of operation, the close collaboration between the gastroenterologistand surgeon is necessary and should be performed preferably at specialized departments.

Key words:
Crohn’s disease, ulcerative colitis, idiopathic inflammatory bowel disease


Autoři: R. Šroubková;  K. Hrubant
Působiště autorů: Gastroenterologické centrum IV. interní kliniky 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 351-355
Kategorie: Články

Souhrn

Idiopatické záněty střevní jsou onemocněním, které vyžaduje komplexní terapii a v průběhu léčení je často nutnopacienty indikovat k operačnímu výkonu. Přestože konzervativní léčba Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy nemámnoho zásadních odlišností, strategie chirurgické léčby i rozsah operačního výkonu jsou u těchto dvou typůonemocnění výrazně rozdílné. U připraveného pacienta v klinicky i metabolicky dobrém stavu je pooperačnímorbidita i mortalita mnohem menší, proto se snažíme, aby co nejvíce chirurgických výkonů bylo prováděno jakooperace elektivní, i když samozřejmě ne vždy je tento cíl dosažitelný. Kromě správného okamžiku indikacenemocného k operaci je třeba, aby byl i chirurgický výkon proveden ve správném rozsahu, tedy maximálně šetrně,ale přitom dostatečně kurativně a s ohledem na typ a aktivitu onemocnění. Protože vyžaduje značnou zkušenost vesprávný okamžik zvolit správný typ operačního výkonu, chirurgická terapie pacientů s nespecifickými zánětystřevními vyžaduje úzkou spolupráci gastroenterologa a chirurga a měla by být vyhrazena především pro specializovanápracoviště.

Klíčová slova:
Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, nespecifické záněty střevní.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#