#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Somatognózie, tělesné schéma, fenomén tělovéhoa viscerálního fantomu a fantomové bolesti


Somatognosia, Body Scheme, Visceral and Somatic Phantom, and Phantom Pain

The body scheme is a complex of memory patterns secured in the structures of the brain, where the parietal lobesplay the most important role. Basic principles are given by the genetic programming of the structure and functionalong with the synthesis of information brought by means of sensory activity. The unitary perception of the bodyscheme is a dynamic image, enabling conscious and unconscious representation of our body, its parts, their functions,position, shape and/or movements. The recognition of the body scheme in humans is named somatognosia. Disordersof somatognosia include visceral and somatic phantom, phantom pain and other disorders related to the capabilityof communication by means of language: autotopoagnosia, hemiasomatognosia, pain asymboly, anosognosia ofhemiplegia, anosognosia of blindness, deafness, neglect and other defects appearing at the neurologist’s andpsychiatrist‘s borderline of interest. Interest in the visceral phantom is usually much smaller than that in the phantomlimb. The aim of this paper was to draw the to phantom phenomena in patients following rectum amputation andcolostomy. A survey of contemporary knowledge about the body scheme and its disorders, cortical plasticity and theproblem of cortical maladaptation are presented.

Key words:
phantom pain, visceral and somatic phantom, somatognosia, body scheme, cortical plasticity.


Autoři: J. Tichý
Působiště autorů: Neurologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2003; : 331-334
Kategorie: Články

Souhrn

Tělesné schéma je souborem paměťových vzorců, uložených ve strukturách mozku, z nichž nejdůležitější úlohu hrajíparietální laloky. Jeho základemje genetické naprogramování struktur a jejich funkcí i soubor informací, dodávanýchčinností smyslů. Vzorec tělového schématu je dynamický, umožňuje podvědomé i vědomé reagování na podnětyv čase a prostoru. Tělesné schéma je abstraktním obrazem – podvědomou i vědomou představou o našem vlastnímtěle a jeho součástech, jejich funkci, poloze, tvaru i pohybu. U člověka rozpoznávání tělesného schématu nazývámesomatognozií. Mezi poruchy somatognozie pak řadíme fenomén tělového a viscerálního fantomu a fantomové bolestia další poruchy, o kterých se dovídáme díky řečové komunikaci: autotopoagnozii, hemiasomatognozii, asymboliibolesti, anosognozii hemiplegie, anosognozii slepoty, hluchoty, syndromu opomíjení (neglect) a dalších poruch,stojících na pomezí zájmu neurologů a psychiatrů. Viscerálním fantomům byl věnován podstatně menší zájem nežpřeludům končetin. Dovolil jsem si proto upozornit na fenomén fantomu u pacientů s kolostomií po amputaci rekta.Podal jsem přehled současných názorů na tělesné schéma a jeho poruchy, kortikální plasticitu i na problém kortikálnímaladaptace u amputací a na terapii těchto poruch.

Klíčová slova:
fantom bolesti, viscerální a somatický fantom, somatognózie, tělesné schéma, kortilkální plasticita.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#