#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obstrukční spánková apnoe u pacientů s primárním glaukomem otevřeného úhlu: Má screeningový program opodstatnění?

13. 7. 2019

Studie odborníků z britského Cambridge zjišťovala prevalenci syndromu obstrukční spánkové apnoe (OSA) u pacientů s primárním glaukomem otevřeného úhlu v porovnání s kontrolními jedinci.

Cíle studie

V literatuře se uvádí, že obstrukční spánková apnoe by mohla přispívat k rozvoji primárního glaukomu s otevřeným úhlem (POAG). V takovém případě by se jako opodstatněný jevil screeningový program vyhledávající OSA u pacientů s POAG. Cílem prezentované práce proto bylo posoudit, zda je prevalence OSA u pacientů s POAG v porovnání s kontrolními jedinci bez glaukomu odlišná, a dále zkoumat souvislost mezi indexem apnoe/hypopnoe (AHI) a markery funkčních a strukturálních změn u POAG. Do monocentrické studie byli zapojeni po sobě následující pacienti s POAG a kontrolní jedinci. U všech bylo provedeno komplexní oční vyšetření a celonoční multikanálové monitorování.

Metodika a výsledky analýzy

Celkem byly analyzovány údaje od 395 účastníků, 235 pacientů s POAG a 160 kontrol. Prevalence OSA činila 58 % u pacientů s POAG a 54 % u kontrolních jedinců, přičemž u 22 % nemocných s POAG a u 16 % kontrol byl diagnostikován středně těžký nebo těžký syndrom OSA.

K úpravě nenáhodného rozdělení ovlivňujících faktorů byla provedena analýza pomocí propensity score, v rámci níž bylo 160 účastníků s POAG přiřazeno k odpovídajícím kontrolám. Mezi porovnávanými skupinami nebyl pozorován signifikantní rozdíl v prevalenci OSA (p = 0,91 pro AHI > 5 a p = 0,66 pro AHI ≥ 15). Po úpravě na potenciální interferující faktory nebyla shledána souvislost AHI se závažností změn zorného pole ani se ztenčením vrstvy nervových vláken.

Závěr

Studie potvrdila vysokou prevalenci OSA u pacientů s POAG, která však není vyšší ani závažnější než u lidí, kteří glaukomem netrpí. Výsledky studie tedy nepodporují provádění systematického screeningu na OSA u pacientů s POAG. Budoucí výzkum by se měl zabývat otázkou, zda je neléčená OSA spojena s rychlejší progresí glaukomu.

(lis)

Zdroj: Wozniak D., Bourne R., Peretz G., et al. Obstructive sleep apnoea in patients with primary-open angle glaucoma: no role for a screening program. J Glaucoma 2019 May 31, doi: 10.1097/IJG.0000000000001296 [Epub ahead of print].



Štítky
Oftalmologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#