#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpracované masné výrobky a červené maso jako riziko rozvoje kolorektálního karcinomu u žen? Důkazy z prospektivní analýzy

8. 11. 2019

Červené a upravené maso jsou často zmiňovány jakožto rizikové faktory z hlediska rozvoje kolorektálního karcinomu. Potenciální asociace s konkrétním způsobem úpravy masa v kuchyni však zatím není příliš objasněná.

Nedávno publikovaný článek vzal v úvahu čistě ženskou populaci ve věku 35−74 let z USA a Portorika, u kterých byl u sestry diagnostikován karcinom prsu. Těmto ženám byl předložen dotazník týkající se konzumace červeného a zpracovaného masa i jejich kuchařských zvyklostí. Studie se zúčastnilo téměř 50 tisíc žen a data byla získávána prospektivně.  

Výsledky analýzy

V průběhu sledování, jehož medián činil 8,7 roku, bylo u dané skupiny žen diagnostikováno 216 případů kolorektálního karcinomu. V kategorické analýze bylo pozorováno zvýšené riziko karcinomu u žen v nejvyšším kvartilu z hlediska konzumace produktů ze zpracovaného masa v porovnání se ženami z nejnižšího kvartilu (adjustovaný poměr rizik [HRadj] 1,52; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,01−2,30). To platilo také pro specifické produkty z masa, například párky či slaninu, konzumované k snídani. Lehce zvýšené riziko bylo pozorováno rovněž pro konzumaci červeného masa (HRadj 1,04; 95% CI 0,68−1,60), minimální důkazy byly získány stran rizik z hlediska metod zpracování masa a míry jeho propečení. Pozitivní asociaci autoři pozorovali pro některé produkty z červeného masa při zaměření se na formu zpracování, například grilované steaky (HRadj 2,23; 95% CI 1,20−4,14) či hamburgery (HRadj 1,98; 95%CI 1,00−3,91).

Závěr

Autoři této studie svá zjištění uzavírají s tím, že vyšší denní příjem produktů ze zpracovaného masa a konzumace grilovaného červeného masa jsou u žen asociovány s vyšším rizikem rozvoje kolorektálního karcinomu.

(eza)

Zdroj: Mehta S. S., Arroyave W. E., Lunn R. M. et al. A prospective analysis of red and processed meat consumption and risk of colorectal cancer in women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2019 Oct 1, pii: cebp.0459.2019, doi: 10.1158/1055-9965.EPI-19-0459 [Epub ahead of print].



Štítky
Gastroenterologie a hepatologie Nutriční terapeut Onkologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#