#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Doplňky stravy při snižování hladiny cholesterolu: Kdy přichází jejich čas a čím se od sebe mohou lišit?

28. 7. 2021

Vzhledem k nárůstu prevalence zvýšené hladiny cholesterolu − a mezi laickou veřejností časté tabuizaci statinů − v populaci roste i poptávka po potravinových doplňcích určených ke snížení cholesterolu. Ne všechny tyto doplňky jsou ale srovnatelné svým složením a účinky. Co poradit pacientům, pokud je u nich důvod upřednostnit potravinové doplňky před klasickou léčbou?

Co běžně obsahují potravinové doplňky na snížení cholesterolu?

Mnoho potravinových doplňku určených k hypolipidemické léčbě obsahuje monakolin K, který je obsažený v červené rýži. Jedná se o produkt plísně Monascus purpureus, která zbarvuje substrát (zpravidla rýži) do červena. Monakolin K je statin chemicky identický s lovastatinem a inhibuje syntézu cholesterolu. (1) Jiné produkty bývají založeny na rybím oleji s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, dále se může jednat o doplňky stravy s flavonoidy (např. rutin), fytosteroly či bylinné extrakty (např. kotvičník, šišák, pampeliška) apod. (2)

Pokud se pacienti dotazují, který produkt nejlépe zvolit, nelze samozřejmě jednoznačně poradit. Lze však konstatovat, že většina těchto potravinových doplňků je založena na jedné z hlavních uvedených složek a metabolismus cholesterolu tak zpravidla ovlivňují jen na určitém kroku. Z tohoto úhlu pohledu je dobré vysvětlit pacientům výhodnost takových doplňků, které obsahují více hypolipidemizujících složek, a zasahují tak do metabolismu cholesterolu na více úrovních, což předpokládá i lepší účinnost takovýchto preparátů. 

Multisložkové preparáty = působení na více kroků metabolismu cholesterolu

Vícesložkových potravinových doplňků určených ke snížení cholesterolu je na trhu méně než těch jednosložkových a obvykle si za ně pacienti musí připlatit. Na trhu jsou dnes dostupné např. produkty kombinující extrakty flavonoidů z bergamotu (plod křížence pomeranče a citronu) − melitidin a brutieridin − a extrakty z artyčoku společně s fytosteroly, navíc obohacené vitaminem C. Každá z těchto látek přitom zasahuje do metabolismu cholesterolu na jiné úrovni, a dochází tak k inhibici endogenní biosyntézy cholesterolu, zvýšenému obratu cholesterolu a tvorby žlučových kyselin, k inhibici esterů cholesterolu, dále k účinku na syntézu triglyceridů, současně k inhibici absorpce cholesterolu a nakonec i ke zvýšené fekální exkreci cholesterolu. Zároveň tyto multisložkové preparáty fungují jako antioxidanty a hepatoprotektiva, což z nich činí pro pacienty atraktivní produkty. (4)

Kdy mohou být potravinové doplňky vhodnou volbou?

V klasické medicíně dáváme obvykle celkem logicky přednost léčivým přípravkům před doporučováním potravinových doplňků. Je třeba dodat, že doplňky stravy oproti léčivým přípravkům neprocházejí dlouhým ekonomicky náročným ověřováním účinnosti v podobě klinických studií a z hlediska schvalování do prodeje se na ně pohlíží jako na potravinu, nikoliv jako na lék. Cestu ke konečnému spotřebiteli mají tedy potravinové doplňky snazší a kratší. To však neznamená, že kvalita těchto produktů není dostatečně hlídána, neboť česká i evropská legislativa upravuje požadavky na složení doplňků stravy, formu povolených látek, požadavky na jejich čistotu i seznam látek, které potravinový doplněk obsahovat nesmí. (3) Navíc fakt, že dlouhodobé klinické studie nejsou povinnou součástí cesty potravinového doplňku na trh, neznamená, že kvalitní přípravky nemají klinicky ověřenou účinnost randomizovanými klinickými hodnoceními.

V praxi lze zvážit užívání hypolipidemických potravinových doplňků zejména v následujících situacích:

  • intolerance klasických léčivých přípravků;
  • odmítání klasických léčivých přípravků;
  • hraniční hodnoty cholesterolu, které ještě nejsou plně indikované k léčbě statiny či jinými klasickými léčivými přípravky;
  • doplnění klasické léčby, pokud již není vhodné navyšovat klasickou medikaci např. z důvodu výskytu nežádoucích účinků statinů.

Pokud situace vyžaduje upřednostnění terapie zvýšené hladiny cholesterolu prostřednictvím potravinových doplňků, je samozřejmě žádoucí pacienta vhodnou formou seznámit s rozdíly oproti předpisu klasických léčivých přípravků, a to včetně jejich výhod i nevýhod. Je však třeba mít na paměti, že i díky kvalitním, zejména multisložkovým potravinovým doplňkům může dojít k významnému zlepšení lipidového spektra v porovnání se samotnou úpravou stravy. (4)

inzerce:

(tich)

Zdroj:
1. Monakolin K. Informační centrum bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR. Dostupné na: www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92533.aspx
2. Informace o produktech určených ke snížení hadiny cholesterolu dle přehledu produktů. Pilulka.cz, 2021. Dostupné na: www.pilulka.cz/cholesterol
3. Šimůnková M. Libo lék, nebo potravinový doplněk? Medical Tribune 2010; 6 (8): C1−C2.
4. Baych I., Malik F. Arterin Cholesterol. Nový zdokonalený doplněk stravy pro kontrolu hladiny cholesterolu.



Štítky
Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#