#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aseptická meningoencefalitida po očkování proti SARS-CoV-2 a její úspěšná léčba − kazuistika

7. 2. 2022

Kazuistika publikovaná v listopadu 2021 popisuje případ starší ženy s aseptickou meningoencefalitidou, která se rozvinula po podání 2. dávky vakcíny proti COVID-19. Pacientka velmi dobře reagovala na zavedenou terapii.

Úvod

V prevenci onemocnění COVID-19 se využívá několik očkovacích látek, jež prokázaly snížení rizika těžkého průběhu infekce, dobrou bezpečnost a výborný poměr mezi přínosem a riziky. Po celém světě již byly aplikovány řádově miliardy dávek. Nejčastější nežádoucí účinky zahrnují reakci v místě vpichu a nespecifické příznaky, jako je bolest hlavy, bolest svalů, únava a horečka. Systém surveillance ovšem ukázal také několik významných neurologických komplikací po aplikaci očkování.

Popis případu

Anamnéza

62letá žena byla vyšetřena na neurologické klinice pro 4 dny trvající bolest hlavy, horečku a třesavku, ke kterým se akutně přidala zmatenost a neschopnost chodit. Příznaky se objevily po podání 2. dávky očkovací látky BNT162b2 (Comirnaty), kterou pacientka dostala před 5 dny. Její anamnéza byla bezvýznamná, kromě alergie na ceftriaxon.

Klinické vyšetření

Při vyšetření byla pacientka při vědomí, ale dezorientovaná a nereagovala na pokyny. Byly přítomné známky meningeálního dráždění. Zornice byly izokorické s reakcí na světlo, afázie nebyla přítomná. Babinského příznak byl negativní. Pacientka nebyla schopná se postavit a chodit, seděla na kolečkovém křesle. Zjištěna byla zvýšená teplota 38 °C, oběhově byla žena stabilní s mírnou tachykardií, saturace kyslíkem činila 98 %.

Laboratorní diagnostika

V krevním obrazu byla patrná mírná leukocytóza a agranulocytóza. C-reaktivní protein byl zvýšený (12,9 mg/l). Jaterní i renální funkce byly v normě, náhodná glykémie činila 10,3 mmol/l. Normální nález ukázalo CT i MRI mozku. Likvor byl čirý, mikroskopicky s lymfocytovou pleocytózou (170 buněk/µl), bílkovina 0,8 g/l, glukóza 3,94 mmol/l a laktát 2,18 mmol/l. Negativní výsledek ukázalo bakteriologické vyšetření a rovněž vyšetření virologické pomocí PCR stanovení přítomnosti viru herpes simplex 1 i 2.

Léčba

Před vyšetřením na neurologii byly pacientce nasazeny meropenem i.v. 1 g 2× denně a dexamethason i.v. 4 mg 1× denně. Vzhledem k suspektní virové meningitidě byla časně zahájena léčba aciklovirem i.v. v dávce 750 mg 3× denně po dobu 14 dnů.

Pacientka na antivirovou léčbu reagovala velmi dobře, do 2 dnů byla plně orientovaná a po 14 dnech propuštěna z nemocnice bez jakéhokoliv fokálního neurologického deficitu.

Závěr

Tato kazuistika je prvním publikovaným případem meningoencefalitidy po 2. dávce vakcíny proti COVID-19 a současně její úspěšné léčby.

inzerce:

(zza)

Zdroj: Ahmad S. A., Salih B. K., Hama Hussein K. F. et al. Aseptic meningoencephalitis after COVID-19 vaccination: a case report. Ann Med Surg (Lond) 2021 Nov; 71: 103028.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Gynekologie a porodnictví Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#