#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PragueOnco se letos konalo již potřinácté


Autoři: P. Tesařová
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 2, s. 94-95.
Kategorie: Zpráva

Mám pocit, že jsme se nedávno lopotili s prvním ročníkem konference, a tak je neuvěřitelné, že jsme se letos setkali koncem ledna už potřinácté. Třináctka je obecně obávané číslo, takže některé hotely nemají třinácté patro, v letadlech chybí třináctá řada a na lodích nenajdeme kajutu číslo 13. Přesto v těchto hotelech hoří, letadla padají a lodě se potápějí. My jsme se rozhodli, že nebudeme z pověrčivosti třináctku přeskakovat. Třináctý ročník byl pro nás naopak výzva, jak optimálně zvládnout covidovou kongresovou nejistotu a přitom pokračovat v cestě české onkologie do Evropy.

Pověst a úroveň konference je výsledkem třináctileté usilovné systematické práce s cílem pozvednout pražskou onkologickou vzdělávací akci na evropsku úroveň, i přes řadu objektivních i subjektivních bariér, a sladit multidisciplinární orchestr ve prospěch našich pacientů se zhoubnými nádory. Konference pod záštitou European Society for Medical Oncology (ESMO), a v současné době dokonce v přímé spolupráci s ní, ukazuje, že naše onkologie má nepochybně evropské parametry. PragueOnco totiž významně přispělo k tomu, že se onkologická železná opona, která zůstávala v ESMO zatažená dlouho po sametové revoluci, začíná konečně zvedat.

Přízeň prezidentky ESMO, účast mnoha domácích, evropských a světových spíkrů včetně nositele Nobelovy ceny, pozvání čtyř českých onkologů k práci v ESMO Faculty, konference European Lung Cancer Congress (ELCC) letos na jaře v Praze, zařazení ESMO Colloquií do programu evropských konferencí a především letošní přesun ESMO Academy z Oxfordu na Univerzitu Karlovu v Praze, který jsme mohli zprostředkovat, jsou hmatatelné známky toho, že se dlouholetá třináctá komnata české onkologie konečně otevírá. Ráda bych proto poděkovala všem svým kolegům, kteří se na přípravě PragueOnco, ať už v jakékoliv roli, podílejí, protože je to především jejich zásluha.

S každým dalším ročníkem je obvykle příprava konference jednodušší. Všichni jsou zkušení, mají své úkoly, vědí, co a kdy dělat. Konferenční soukolí se bezproblémově otáčí. V takové situaci ale začíná hrozit rutina, nebezpečí ztráty atraktivity a odborného růstu kongresu. Díky pandemii covid-19 se PragueOnco rozhodně nemusí něčeho takového obávat. Naše vymazlená konference, která vždy běžela jako drahé švýcarské hodinky, se musela náhle změnit na koráb čelící vzdouvající se omikronové vlně, s posádkou, jež umí mistrně improvizovat v proměnlivých poryvech hygienických nařízení a protiinfekčních opatření.

V třináctileté historii PragueOnco jsme zažili mnoho komplikovaných situací, ale nikdy jsme nečelili takové nejistotě ohledně konání a úspěchu kongresu díky překrývání vrcholu infekce variantou covid-19 omikron s naší konferencí. Bylo to neuvěřitelné, ale třinácté PragueOnco se nakonec další obětí pandemie nestalo. Sály byly po celou dobu konference plné a účastníci nadšení z možnosti osobně se po dlouhé době společně potkat.

ESMO Academy od roku 2022 v Praze

Dlouhá léta se snažíme nejen v rámci PragueOnco upozorňovat na úroveň české onkologie a systematicky spolupracovat s odborníky ze zahraničí i Evropskou onkologickou společností ESMO. S letošním PragueOnco už budu mít navždy spojenou radost z e-mailu, který mi dorazil těsně před začátkem konference a oznamoval, že jsme uspěli s žádostí o konání ESMO Academy, edukační akce pro mladé onkology před jejich certifikací, v Praze. Tato akce se historicky konala každé léto v Oxfordu a musela být přesunuta v důsledku brexitu do Evropy. Praha, jako nová hostitelka, zvítězila. ESMO Academy tedy bude probíhat každý srpen na půdě Univerzity Karlovy. Pro českou onkologii je to velká radost, protože se tím nyní zařadila mezi země, s nimiž ESMO v rámci onkologické edukace vážně počítá. Zároveň to je také velký závazek, protože se na organizaci ESMO Academy budeme aktivně podílet. Věřím, že to bude příležitost, jak českou onkologii zviditelnit. Obrovský význam má přesun ESMO Academy do Prahy pro naše mladé kolegy, kterým nabízí příležitost daleko snadněji získat certifikát, který otevírá dveře do celé Evropy.

Onkologie v době covidové

Pandemie covid-19 zasáhla celou českou medicínu. Jak moc se projevila v oblasti zhoubných nádorů v rámci celé republiky, zatím přesně nevíme, data z Národního onkologického registru dosud nejsou statisticky zpracována. Máme ale zkušenosti v rámci jednotlivých onkologických pracovišť, která po celou dobu pandemie nepřerušila ani diagnostiku, ani léčbu maligních onemocnění. Víme už, že došlo k mírném poklesu screeningu v roce 2020, jaký byl ale dopad epidemiologické situace na nárůst malignit a časnou diagnostiku, můžeme jen odhadovat. Z klinických zkušeností můžeme říci, že infekce může některá onkologická onemocnění přímo i nepřímo ovlivnit. V poslední době byla publikována řada objektivních důkazů. Kromě oslabení imunity hostitele, která dosud zvládala nádor kontrolovat, může progresi onemocnění ovlivnit prolongovaná elevace cytokinů, zvýšených v rámci cytokinové bouře, známé devastující mechanismy zánětu a pravděpodobně i přímý vliv viru na progresi nádoru skrze receptory na nádorových buňkách, například receptor pro angiopoetin 2.

Kondicí proti rakovině

Pacientky, které onemocní karcinomem prsu, se potýkají nejen s řadou fyzických obtíží, ztrátou vlasů, nevolností, změnou váhy, ale i obavami, smutkem a depresí. Nemocné v nevyléčitelné fázi nemoci zažívají ještě daleko větší nejistotu, která je ovšem v současné době násobená vlivem psychických dopadů pandemie. Z tohoto důvodu jsme se pokusili nabídnout mladším pacientkám s metastatickým karcinomem prsu možnost podílet se aktivně na léčbě nemoci v rámci pilotního projektu Kondicí proti rakovině. Dlouhodobě přibývají nové informace o tom, že fyzická aktivita je ochranný faktor před vznikem zhoubného nádoru prsu, že snižuje pravděpodobnost návratu nemoci, a dokonce prodlužuje i život ženám s metastázami karcinomu prsu. To je také vedle zvýšení kvality života a psychické pohody hlavním cílem projektu, který jsme připravili pro generalizované pacientky ve stabilizovaném stavu ve spolupráci s 3. interní klinikou Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústavem tělovýchovného lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Chirurgie stále zachraňuje většinu nemocných se zhoubným nádorem

PragueOnco je multidisciplinární konference, nad problematikou diagnostiky a léčby orgánově specifických malignit se tak scházejí zástupci celého týmu a chirurg zde hraje vždy významnou úlohu.

Nejedná se jen o nové chirurgické postupy, ale také zařazení chirurgického výkonu do léčebných plánů ve správné sekvenci. Právě sladění léčebných přístupů jednotlivých lékařských oborů může znamenat pro nemocné s malignitami největší přínos. Využití chemoterapie nebo chemoradioterapie v neoadjuvanci se zlepšením operability nádoru a možností dosažení radikality výkonu je jen jeden z příkladů. V sekci Actual Hot News týkající se gastrointestinálních malignit zazněly i novinky v chirurgické léčbě karcinomu pankreatu, jater, žaludku, neuroendokrinních nádorů u malignit v oblasti kolorekta. V gynekologické sekci jsme měli možnost slyšet o novinkách v rámci fertilitu šetřící chirurgie jak u karcinomu ovaria, tak hrdla děložního i prvních transplantací dělohy. V plicní sekci se věnoval profesor Lischke robotické chirurgii karcinomu plic. V průběhu urologického programu zazněly dvě přednášky hodnotící pro a proti indikace nefrektomie v kontextu systémové léčby imunoterapií. Chirurgickou problematikou byla nabitá především sekce věnovaná gastrointestinálním nádorům, karcinomu rekta ve vztahu k možnostem radioterapie a hepatocelulárnímu karcinomu s rozšířenými indikacemi transplantace jater.

Od května roku 2022 bude kompletní program PragueOnco v podobě videopřednášek k dispozici všem, kteří navštíví webové stránky konference (https: //pragueonco.cz/).

Věříme, že by Vás mohl náš program zaujmout natolik, že příští rok už přijdete osobně.

prof. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

Onkologická klinika VFN a 1. LF UK

Petra.Tesarova@vfn.cz


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#