#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specializace UEMS − abdominal wall surgery


Autoři: B. East
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 2, s. 96.
Kategorie: Zpráva

Dříve se tomu říkalo obyčejně kýla a operovali ji všichni, stejně tak jako všichni resekovali játra, občas si někdo udělal jícen anebo slinivku a nikdo moc nesledoval, jak to vlastně s pacienty dopadlo. Dnes je jiná doba a podobným praktikám přestává přát. A stejně tak, jako jsme byli svědky centralizace onkologické a různých dalších, tak i v oboru „chirurgie břišní stěny“ začínají pomalu, ale jistě tát ledy.

Rekonstrukce břišní stěny prošla v posledním desetiletí reformou, kterou málokdo čekal. A její popularita dále stoupá. UEMS ji proto zařadilo mezi samostatné specializace a zájemci z ní mohou od roku 2021 skládat samostatnou zkoušku. První zkoušky se konaly na výročním zasedání EHS v Kodani v říjnu a zkoušku tam úspěšně složilo 13 kandidátů, kteří získali titul FEBS AWS.

Možná vám to přijde málo, ale rozsah kurikula není ani trochu banální. Je vyžadována znalost anatomie, jednotlivých guidelines − od prevence přes operační postupy (ty se za posledních 10 let velmi změnily!), nejrůznější druhy kýl až po pooperační péči. Velký důraz je kladen na diagnostiku, předoperační přípravu, před, per i pooperační rozhodování a řešení všemožných komplikací, kterých je v souvislosti s operativou kýl více než dost. Ačkoliv je to zkouška teoretická a nemá samostatnou praktickou část, k přihlášce musí být doložen index provedených výkonů (minimální požadavky jsou uvedeny na stránkách sekce) a je vyžadována minimální 2letá souvislá praxe v oboru rekonstrukce břišní stěny pod vedením některého z uznávaných odborníků, vědecké publikace na dané téma, aktivní přednášková činnost a samozřejmě splněná atestace v oboru všeobecná chirurgie minimálně dva roky před přihláškou k této nástavbové evropské atestaci.

První částí zkoušky je test, na který měli kandidáti 4 hodiny a byla požadována minimálně 80% správnost. Ti, co úspěšně absolvovali první kolo, pokračovali ústní zkouškou. Během následujících 2 hodin prošli 6 jednotlivými stanovišti a na každém z nich byli zkoušeni komisí 3 odborníků z jednoho z podoborů. Kandidát byl vždy postaven před klinický scénář a měl ho vyřešit. Odpovědi tak nebyly jednoznačně hodnoceny jako správné nebo špatné, ale bylo třeba je před každou tříčlennou komisí obhájit, a to včetně zdánlivých drobností, které jsou pro řadu chirurgů pod jejich rozlišovací schopností. Například, jaký použijí steh, jakou sílu, proč, jaký drén, kdy ano a kdy ne, jaká je k tomu publikována literatura, která takový postup obhajuje, nebo naopak, jaká provedou zobrazovací vyšetření. Jakou síťku použijí a proč zrovna tu, jakou má výhodu oproti jiným, z čeho je vyrobená a jaké má vlastnosti, velikost pórů a podobně. Uchazeči byli zkoušeni z interpretace zobrazovacích vyšetření včetně sonografie. Známkováni byli všichni A+, A, A-, B. Kdo získal C, dál nepostupoval.

Jedno ze stanovišť se zaměřovalo na porozumění textu. Uchazeči dostali během přestávky vědeckou publikaci a museli ji umět během 15 minut rozebrat stran správnosti vybraných metod, statistiky, nejrůznějších bias… a podobně, jako tomu je například během recenzního řízení vědecké publikace nebo hodnocení publikací pomocí nejrůznějších checklistů, když se píše systematické review nebo guidelines. Celá zkouška probíhá v anglickém jazyce a není levná, vloni stála 600 eur (členové Evropské kýlní společnosti mají zvýhodněný poplatek 425 eur). V roce 2022 bude cena zřejmě vyšší kvůli organizačním změnám v UEMS v důsledku pandemie covid-19 a nutné investici do nejrůznějších systémů pro dálkové zkoušení a ověřování identity. Příští zkouška se bude konat v říjnu v Manchesteru a více informací najdou zájemci na https://uemssurg.org/working-groups/abdominal- -wall-surgery/. Pro zájemce o zkoušku ještě připomínám Hernia Basecamp na Websurg, je zcela zdarma a to, co z kurikula zatím neobsahuje, brzy bude.

A na závěr je tu otázka: Jak dlouho potrvá, než se „kýlní centrum“ bude moci nazývat centrem, pouze pokud bude mít garanta správné péče, a jak dlouho, než i z všeobecných chirurgií ty větší vymizí do center, která budou schopna nabídnout léčbu podle moderních trendů a řešit komplikace s touto operativou související, je otázkou. Například pracovišť, která se zabývají systematickým vyšetřováním a léčbou chronické pooperační bolesti je zatím málo, ne každý je schopný bezpečně provádět rozsáhlé rekonstrukce a zdaleka ne všechna pracoviště provádí audit vlastních výsledků.

Za Pracovní skupinu AWS v rámci UEMS se budu těšit na shledanou.

MUDr. Barbora East, Ph.D., FEBS AWS

e-mail: barbora.east@gmail.com

Poznámka redakce: UEMS − Union Européenne des Médecins Spécialistes, angl.: European Union of Medical Specialists


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#