#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trendy v dětské chirurgii


Autoři: M. Rygl
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2022, roč. 101, č. 2, s. 55.
Kategorie: Editorial

Žijeme ve století překotného rozvoje informačních technologií a sdílení informací prostřednictvím internetu a sociálních sítí. Během pandemie covid-19 se zcela změnil způsob, jakým spolu lidé komunikují, včetně kongresů a odborných setkání.

Stejně jako ani dobře zorganizovaný online kongres nenahradí osobní setkání při odborných a společenských diskuzích. Stejně tak databáze online článků nenahradí chvíli pracovního klidu a chvíli pro možnou inspiraci, které získáváme při listování klasickým výtiskem odborného časopisu. Proto bych Vám rád předložil aktuálního číslo Rozhledů v chirurgii, které je sondou do současných trendů v dětské chirurgii.

Miniinvazivní chirurgie (MIS) se prosazuje i v pediatrických chirurgických oborech, ale jak tomu často bývá u nových přístrojů, technologií a terapeutických možností v chirurgii, aplikace MIS u dětí probíhá pomaleji než u dospělých. Malá dutina břišní a hrudní omezují pracovní prostor, nižší incidence dětských chirurgických onemocnění prodlužuje dobu učení a významně snižuje ekonomickou motivaci zdravotnických firem pro vývoj odpovídajícího dětského instrumentaria.

Přesto se MIS technikou provádějí u dětí například operace brániční a tříselné kýly, atrézie jícnu, vpáčeného hrudníku, sleziny, cyst dutiny břišní a urologické operace. Nejčastější miniinvazivní operací u dětí zůstává operace apendixu, laparoskopicky jsou pak napříč Českou republikou operovány 2/3 dětí. Jak MIS postupovala do nového tisíciletí, prosazují se i do dětské chirurgie nové techniky a nové technologie jako laparoskopická chirurgie jedním řezem (SILS) a robotická chirurgie.

Také léčba dětských zlomenin prošla v posledních desetiletích vývojem a mnohé zlomeniny, které byly dříve řešeny konzervativně, se nyní léčí chirurgicky. Naprostá většina zlomenin v dětském věku je stále léčena konzervativně, ale trend k časným operačním zákrokům a mobilizaci bez sádry je zcela zřejmý. Na tomto trendu se podílejí nové možnosti přesnější diagnostiky poranění dětského skeletu a možnosti miniinvazivních operací s novými typy implantátů. Metody operační stabilizace se v jednotlivých věkových skupinách liší, ale vždy zohledňují růstový potenciál dětského skeletu a ochranu růstových plotének.

Nové technologie, operační a diagnostické postupy pomáhají při rozhodování a zefektivňují péči o děti, ale mohou také vyvolávat kontroverzní diskuzi, a právě proto jsou vhodným tématem pro publikaci v odborném časopise.

prof. MUDr. Michal Rygl, Ph.D.

Předseda České pediatricko-chirurgické společnosti ČLS JEP


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#