#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové aspekty léčby bolesti volně prodejnými analgetiky


New Aspects of Pain Treatment with OTC Analgesics

Acute clinical pain is a result of release of various inflammatory mediators which cause sensitisation of the pain receptors and decrease the threshold for pain. Prostaglandin are the most important of these mediators. Headache, myalgia, toothache and dysmenorrhoea are the most frequent types of clinical pain for which OTC analgesics are recommended. Patients desire such OTC analgesics which are free of toxic effects and which ensure fast and relatively long-lasting relieve of pain. Aspirin, ibuprofen naproxen and diclofenac belong between the most powerful agents for pain relieve caused by inflammation. On the contrary to aspirin, ibuprofen, naproxen and diclofenac are bound with higher affinity to COX-2, thus in analgesic doses they do not influence the activity of COX-1, and consequently their gastroin- testinal tolerance is significantly improved. For a long time used ibuprofen belongs amongst the best tolerated analgesics. Diclofenac is another non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) which is globally the most frequently prescribed analgesics at present. Finally naproxen is a one of the newer NSAIDs which effect persists a longer time, compered with the agents described above and which analgesic efficacy is very appreciate by patients. With the exception of aspirin, other NSAIDs mentioned here are in analgesic indications practically free of side effects and therefore can be recommended even in patients with the history of known gastrointestinal sensitivity.

Key words:
pain treatment - OTC analgesics.


Autoři: Z. Fendrich
Působiště autorů: Katedra farmakologie a toxikologie, Farmaceutická fakulta UK, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. Z. Fendrich, CSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 1998; (12): 643-647
Kategorie: Články

Souhrn

Akutní klinická bolest je výsledkem vyplavení zánětlivých mediátorů, které způsobují zcitlivění receptorů bolesti a snížení prahu pro bolest. Nejdůležitějšími z těchto mediátorů jsou prosta- glandiny. Nejčastějším typem klinické bolesti, pro kterou jsou doporučována volně prodejná analgetika, jsou bolesti hlavy, myalgie, bolesti zubů a menstruační bolesti. Pacienti vyžadují taková volně prodejná analgetika, která jsou prakticky netoxická a která zajistí rychlou a relativně dlouhodobou úlevu od bolesti. Mezi nejúčinnější analgetika pro potlačení bolesti způsobené zánětem patří aspirin, ibuprofen, naproxen a diklofenak. Oproti aspirinu se ibuprofen, naproxen a diklofenak vážou s vyšší afinitou na COX-2, přičemž v anal- getických dávkách příliš významně neovlivňují COX-1, čímž se výrazně zlepšuje jejich GI snášenlivost. Mezi nejlépe tolerovaná analgetika patří již dlouho používaný ibuprofen. Diklofenak je dalším nesteroidním antiflogistikem-analgetikem, které je v současnosti na světě nejvíce předepisová- no. Naproxen je jedním z novějších NSAIDs, jehož účinek přetrvává nejdéle a jehož analgetická účinnost je pacienty velmi oceňována. S výjimkou aspirinu jsou ostatní uvedená NSAIDs v analgetických indikacích prakticky bez vedlejších GI účinků, a proto mohou být doporučována i u pacientů se známou GI senzitivitou v anamnéze.

Klíčová slova:
léčba bolesti - volně prodejná analgetika.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


1998 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#