#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Některé etické a právní aspekty asistované reprodukce


Some Ethical and Legal Aspects of Assisted Reproduction

Methods of assisted reproduction work with gametes and embryos outside the human body. New possibilities arising from this fact are not sufficiently elaborated by the law (with the exception of donorship of gametes). Therefore the basis of the physician´s and embryologist´s approach to the solution of the situation resulting from new methods are to a major extent ethical attitudes. By separating the embryo from the mother´s body changes the hitherto common practice, that only the mother who has the embryo in her body decides on the embryo. On embryos in assisted reproduction decide both parents. The embryo, as a unique future human being, is defined at the moment when the sperm penetrates into the oocyte. It is probably impossible in the contemporary legal code to give rights to the embryo. We can, however, reflect the interest of the embryo in our activity. We feel that this is the activity which enables the embryo to proceed in its development. Before the treatment by methods of assisted reproduction is started, it is essential to obtain the unequivocal consent of both partners with the suggested treatment, incl. instructions what to do with possible excessive embryos. The authors present an example how this consent should be worded.

Key words:
assisted reproduction - gamete - embryo - ethics - rights.


Autoři: K. Řežábek;  D. Koryntová;  L. Jelínková;  M. Moosová;  J. Živný
Působiště autorů: Centrum asistované reprodukce, Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. J. Živný, DrSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 1998; (12): 677-681
Kategorie: Články

Souhrn

Metody asistované reprodukce pracují s gametami a embryi mimo tělo člověka. Nové možnosti tím dané nejsou (až na dárcovství gamet) právně dostatečně rozpracovány, proto základem přístupu lékařů a embryologů k řešení situací vznikajících na základě nových metod jsou ve velké míře etické postoje. Oddělením embryí od těla matky se mění dosavadní praxe, kdy o embryu rozhoduje jen matka-žena, která má embrya ve svém těle. O embryích v asistované reprodukci rozhodují oba jejich rodiče. Embryo jako jedinečný budoucí člověk je definováno ve chvíli, kdy pronikne spermie do oocytu. Přiznat embryu práva v současném právním řádu pravděpodobně nelze. Lze však zvažovat, jaká naše činnost je v zájmu embrya. Máme za to, že je to činnost, umožňující embryu pokračovat ve vývoji. Před zahájením léčby metodami asistované reprodukce je potřebné získat jednoznačný souhlas obou partnerů s navrženou léčbou, včetně pokynů, jak naložit s event. nadbytečnými embryi. Příklad formulace takového souhlasu je uveden.

Klíčová slova:
asistovaná reprodukce - embryo - etika - právo.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


1998 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#