#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Epidemiologie virové hepatitidy E


Autoři: A. Kasem;  K. Azeem;  J. Vlčková ;  S. Zatloukalová;  L. Štěpánek;  Z. Kyselý;  H. Kollárová
Působiště autorů: Department of Public Health, Faculty of Medicine and Dentistry, Palacky University Olomouc, Czech Republic
Vyšlo v časopise: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 68, 2019, č. 4, s. 176-182
Kategorie: Souhrnná sdělení, původní práce, kazuistiky

Souhrn

Hepatitida E patří mezi hlavní problémy veřejného zdraví. Odhaduje se, že každý rok na hepatitidu E ve světě zemře přibližně 44 000 osob. Virus hepatitidy E je nejčastější příčinou akutní virové hepatitidy na světě. Zatím bylo popsáno 7 genotypů viru hepatitidy E, z nichž pouze 4 mohou způsobit onemocnění člověka.

Genotypy 1 a 2 jsou obligátními lidskými patogeny, k přenosu dochází fekálně-orální cestou a prostřednictvím kontaminované vody. Jsou hlavními příčinami epidemické a endemické akutní hepatitidy v rozvojových zemích v důsledku špatných hygienických podmínek. Naopak ve vyspělých zemích prevalují genotypy 3 a 4, které jsou zoonotického původu a jsou přenášeny alimentárně a přímým kontaktem s infikovaným zvířetem. U genotypů 3, 4 byl popsán i přenos krví, krevními produkty a tkáněmi z infikovaných osob nebo zvířat, také byl popsán přenos z matky na dítě. Většina infekcí HE probíhá klinicky asymptomaticky, ale průběh se může lišit od self-limiting onemocnění až po fulminantní selhání jater. Byly popsány i extrahepatální projevy infekce virem hepatitidy E.

Prevence infekce virem hepatitidy E se zaměřuje především na hygienická opatření, jako jsou bezpečnost pitné vody a sanitace lidských odpadů. Důraz by měl být kladen i na stravovací zvyklosti, kulinární úpravu a také na sledování distribuce zoonotických rezervoárů.

Vakcína proti virové hepatitidě E je dostupná pouze v Číně, chrání pouze proti genotypu 4 a nejsou důkazy o zkřížené ochraně i proti jiným genotypům.

Klíčová slova:

epidemiologie – hepatitida E – VHE – rizikové faktory – prevence


Zdroje

1. Vishwanathan R. Infectious hepatitis in Delhi (1955–1956): a cri-tical study –⁠ epidemiology. Ind J Med Res, 1957;45(Suppl.1):1–29.

2. Balayan MS, Andjaparidze AG, Savin Skaya SS, et al. Evidence for a virus in Non-A, Non-B hepatitis transmitted via the fecal-oral route. Intervirol, 1983;20(1):23–31.

3. European Centre For Disease Prevention And Control. Facts about hepatitis E [online]. 2017 [cit. 2018-12-08]. Dostupné na www: <https://ecdc.europa.eu/en/hepatitis-e/facts>

4. WHO. Hepatitis E: Key facts [online]. 2019 [cit. 2019-09-17]. Dostupné na www: <https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-e>

5. Nan Y, Zhang YJ. Molecular Biology and Infection of Hepatitis E Virus. Front Microbiol, 2016;7 : 1419.

6. Emerson SU, Purcell RH. Hepatitis E virus. In: Fields virology. 6th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer/Lippincott Williams & Wilkins Health; 2013. s. 3047–3058. ISBN 1451105630.

7. Purdy MA, Harrison TJ, Jameel S, et al. ICTV Virus Taxonomy Profile: Hepeviridae. J Gen Virol, 2017;98(11):2645–2646.

8. Schlauder GG, Mushahwar IK. Genetic Heterogenecity of Hepatitis E Virus. J Med Virol, 2001;65 : 282–292.

9. Lu L, Li C, Hagedorn CH. Phylogenetic analysis of global hepatitis E virus sequences: genetic diversity, subtypes and zoonosis. Rev Med Virol, 2006;16(1):5–36.

10. Lee GH, Tan BH, Teo ECH, et al. Chronic Infection With Camelid Hepatitis E Virus in a Liver Transplant Recipient Who Regularly Consumes Camel Meat and Milk. Gastroenterol, 2016;150(2):355–357.

11. Kenney SP. The Current Host Range of Hepatitis E Viruses. Viruses, 2019;211(8).

12. Johne R, Plenge-Bonig A, Hess M, et al. Detection of a novel he-patitis E-like virus in faeces of wild rats using a nested broad-spectrum RT-PCR. J Gen Virol, 2010;91(3):750–758.

13. Zhao C, Zhongren MA, Harrison TJ, et al. A novel genotype of he-patitis E virus prevalent among farmed rabbits in China. J Med Virol, 2009;81(8):1371–1379.

14. Hoofnagle JH, Nelson KE, Purcell RH, et al. Hepatitis E. N Engl J Med, 2012;367(13): 1237–1244.

15. Khuroo MS, Khuroo MS, Khuroo NS. Hepatitis E: Discovery, global impact, control and cure [online]. World J Gastroenterol, 2016;22(31):7030–7045.

16. Khuroo MS, Kamili S, Jameel S. Vertical transmission of hepatitis E virus. Lancet, 1995;345(8956):1025–1026.

17. Meng XJ, Wiseman B, Elvinger F, et al. Prevalence of antibodies to hepatitis E virus in veterinarians working with swine and in normal blood donors in the United States and other countries. J Clin Microbiol, 2002;40(1):117–122.

18. Renou C, Cadranel JF, Bourlière M, et al. Possible zoonotic transmission of hepatitis E from pet pig to its owner. Emerg Infect Dis, 2007;13(7):1094–1096.

19. Ukuli AQ, Mugimba KK. Seroprevalence of hepatitis E in swine abattoir workers. Afr Health Sci, 2017;17(4):1022–1028.

20. Drobeniuc J, Favorov MO, Shapiro CN, et al. Hepatitis E virus antibody prevalence among persons who work with swine. J Infect Dis, 2001;184(12):1594–1597.

21. Galiana C, Fernández-Barredo S, García A, et al. Occupational exposure to hepatitis E virus (HEV) in swine workers. Am J Trop Med Hyg, 2008;78(6):1012–1015.

22. Meng XJ. Zoonotic and foodborne transmission of hepatitis E virus. Sem Liver Dis, 2013;33(1):41–49.

23. Lhomme S, Dubois M, Abravanel F, et al. Risk of zoonotic transmission of HEV from rabbits. J Clin Virol, 2013;58(2):357–362.

24. Satou K, Nishiura H. Transmission dynamics of Hepatitis E among swine: Potential impact upon human infection. BMC Veterinary Research, 2007;3.

25. Li TC, Chijiwa K, Sera N, et al. Hepatitis E virus transmission from wild boar meat. Emerg Infect Dis, 2005;11(12):1958–1960.

26. Tei S, Kitajima N, Takahashi K, et al. Zoonotic transmission of he-patitis E virus from deer to human beings. Lancet, 2003;362(9381):371–373.

27. Yazaki Y, Mizuo H, Takahashi M, et al. Sporadic acute or fulminant hepatitis E in Hokkaido, Japan, may be food-borne, as suggested by the presence of hepatitis E virus in pig liver as food. J Gen Virol, 2003;84(Pt9):2351–2357.

28. Berto A, Grierson S, Hakze-van der Honing R, et al. Hepatitis E virus in pork liver sausage, France. Emerg Infect Dis, 2013;19(2):264–266.

29. La Rosa G, Proroga YTR, de Medici D, et al. First Detection of Hepatitis E Virus in Shellfish and in Seawater from Production Areas in Southern Italy. Food Environ Virol, 2018;10(1):127–131.

30. Kamar N, Bendall R, Legrand-Abravanel F, et al. Hepatitis E. Lancet, 2012;6736(11):1–12.

31. Dalton HR, Stableforth W, Thurairajah P, et al. Autochthonous hepatitis E in Southwest England: natural history, complications and seasonal variation, and hepatitis E virus IgG seroprevalence in blood donors, the elderly and patients with chronic liver disease. Eur J Gastroenterol Hepatol, 2008;20(8):784–790.

32. Marrone G, Biolato M, Mercurio G, et al. Acute HEV hepatitis: clinical and laboratory diagnosis. Eur Rev Med Pharmacol Sci, 2019;23(2):764–770.

33. Wedemeyer H, Rybczynska J, Pischke S, et al. Immunopathogenesis of hepatitis E virus infection. Sem Liver Dis, 2013;33(1):71–78.

34. Krawczynski K, Aggarwal R, Kamili S. Hepatitis E. Infect Dis Clin North Am, 2000;14(3):669–687.

35. Adlhoch C, Avellon A, Baylis SA, et al. Hepatitis E virus: Assessment of the epidemiological situation in humans in Europe, 2014/15. J Clin Virol, 2016;82 : 9–16.

36. Patra S, Kumar A, Trivedi SS, et al. Maternal and fetal outcomes in pregnant women with acute hepatitis E virus infection. Ann Int Med, 2007;147(1):28–33.

37. Javed N, Ullah SH, Hussain N, et al. Hepatitis E virus seroprevalence in pregnant women in Pakistan: maternal and fetal outcomes. East Mediterr Health J, 2017;23(8):559–563.

38. Hussaini SH, Skidmore SJ, Richardson P, et al. Severe hepatitis E infection during pregnancy. J Viral Hepatitis, 1997;4(1):51–54.

39. Pas SD, de Man RA, Mulders C, et al. Hepatitis E virus infection among solid organ transplant recipients, the Netherlands. Emerg Infect Dis, 2012;18(5):869–872.

40. Ramachandran J, Eapen CE, Kang G, et al. Hepatitis E su-perinfection produces severe decompensation in patients with chronic liver disease. J Gastroenterol Hepatol, 2004;19(2): 134–138.

41. Kumar AS, Kumar PS, Singh R, et al. Hepatitis E virus (HEV) infection in patients with cirrhosis is associated with rapid decompensation and death. J Hepatol, 2007;46(3):387–394.

42. WHO. Viral hepatitis: Report by Secretariat [online]. 2009 [cit. 2019-09-17]. Dostupné na www: <http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/A62/A62_22-en.pdf>

43. Rein DB, Stevens GA, Theaker J, et al. The global burden of he-patitis E virus genotypes 1 and 2 in 2005. Hepatol, 2012;55(4):988–997.

44. Khuroo MS, Khuroo MS. Hepatitis E: an emerging global di-sease –⁠ from discovery towards control and cure. J Viral Hepatitis, 2016;23(2):68–79.

45. Khuroo MS. Study of an epidemic of non-A, non-B hepatitis. Am J Med, 1980;68(6):818–824.

46. Reyes G, Purdy M, Kim J, et al. Isolation of a cDNA from the virus responsible for enterically transmitted non-A, non-B hepatitis. Sci, 1990;247(4948):1335–1339.

47. Naik, SR, Aggarwal R, Salunke PN, et al. A large waterborne viral hepatitis E epidemic in Kanpur, India. Bull World Health Organ, 1992;70(5):597–604.

48. Zhuang H, Cao XY, Liu CB, et al. Epidemiology of hepatitis E in China. Gastroenterol Jpn, 1991;26(Suppl3):135–138.

49. Gideon database [online]. 2018 [cit. 2018-12-20]. Dostupné na www: <https://web.gideononline.com/login.php?gdn_form=Y21kPXVuYXV0aCZ0YXJnZXQ9L3dlYi9lcGlkZW1pb2xvZ3kvaW5kZXgucGhw>

50. WHO. The Global Prevalence of Hepatitis E Virus Infection and Susceptibility: A Systematic Review [online]. 2010 [cit. 2019-09-17]. Dostupné na www: <https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/70513/WHO_IVB_10.14_eng.pdf?sequence=1>

51. Hartl J, Otto B, Madden RG, et al. Hepatitis E seroprevalence in Europe: A meta-analysis. Viruses, 2016 : 6(8).

52. Wihelm BJ, Rajić A, Greig J, et al. A systematic review/meta-analysis of primary research investigating swine, pork or pork products as a source of zoonotic hepatitis E virus. Epidemiol Infect, 2011;139(8):1127–1244.

53. Renou C, Roque-Afonso AM, Pavio N. Foodborne transmission of hepatitis E virus from raw pork liver sausage, France. Emerg Infect Dis, 2014;20(11):1945–1947.

54. Dalton HR, Bendall R, Ijaz S, et al. Hepatitis E: an emerging infection in developed countries. Lancet Infect Dis, 2008;8(11):698–709.

55. Aspinall EJ, Couturier E, Faber M, et al. Hepatitis E virus infection in Europe: surveillance and descriptive epidemiology of confirmed cases, 2005 to 2015. Eurosurveillance, 2017;22(26).

56. European Centre for Disease Control and Prevention. Hepatitis E in the EU/EEA, 2005–2015: Surveillance report [online]. 2017 [cit. 2018-10-02]. Dostupné na www: <https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/documents/HEV_Surveillance-report-2005-2015.pdf>

57. Mansuy JM, Gallian P, Dimeglio C, et al. A nationwide survey of hepatitis E viral infection in French blood donors. Hepatol, 2016;63(4):1145–1154.

58. Renou C, Lafeuillade A, Cadranel JF, et al. Hepatitis E virus in HIV-infected patients: a prospective sero-virological study in France. AIDS, 2010;24(10):1493–1499.

59. Faber MS, Wenzel JJ, JILG W, et al. Hepatitis E virus seropre-valence among adults, germany. Emerg Infect Dis, 2012;18(10):1654–1657.

60. Pischke, S, Behrendt P, Bock CT, et al. Hepatitis E in Germany –⁠ an under-Reported Infectious Disease. Dtsch Arztelb Int, 2014;111(35–36):577–583.

61. Príkazská M, Beneš Č. Virová hepatitida E v ČR [Viral hepatitis E in the Czech Republic]. Zpr Cent Epidemiol Mikrobiol, 2015; 24(2):63–68.

62. Trmal J, Beneš Č, Trnková M. Differences in the incidence of viral hepatitis A and E in the Czech Republic. Epidemiol Mikrobiol Imunol, 2013;62(1):19–25.

63. Němeček V, Butovičová P, Malý M, et al. The prevalence of antibodies against Hepatitis E Virus in the Czech Republic: serological survey. Epidemiol Mikrobiol Imunol, 2017;66(1):3–7.

64. Emerson SU, Arankalle VA, Purcell RH. Thermal stability of hepatitis E virus. J Infect Dis, 2005;192(5):930–933.

65. Barnaud E, Rogée S, Garry P, et al. Thermal inactivation of infectious hepatitis E virus in experimentally contaminated food. Appl Environ Microbiol, 2012;78(15):5153–5159.

66. Moor D, Liniger M, Baumgartner A, et al. Screening of Ready-to-Eat Meat Products for Hepatitis E Virus in Switzerland. Food Environ Virol, 2018;10(3):263–271.

67. Szabo K, Trojnar E, Anheyer-Behmenburg H, et al. Detection of hepatitis E virus RNA in raw sausages and liver sausages from retail in Germany using an optimized method. Int J Food Microbiol, 2015;215 : 149–156.

68. Teshale EH, Hu DJ. Hepatitis E: Epidemiology and prevention. World J Hepatol, 2011;3(12):285–291.

69. Colson P, Coze C, Gallian P, et al. Transfusion-associated hepatitis E, France. Emerg Infect Dis, 2007;13(4):648–649.

70. Kumar N, Sarin SK. Hepatitis E -⁠ Is it a risk to transfusion safety? Asian J Transfus Sci, 2013;7(1):1–3.

71. Mirazo S, Ramos N, Mainardi V, et al. Transmission, diagnosis, and management of hepatitis E: an update. Hepat Med, 2014;6 : 45–59.

72. Kamp C, BlümeL J, Baylis SA, et al. Impact of hepatitis E virus testing on the safety of blood components in Germany –⁠ results of a simulation study. Vox Sang, 2018;113(8):811–813.

73. Arankalle VA, Chobe LP. Retrospective analysis of blood transfusion recipients: evidence for post-transfusion hepatitis E. Vox Sang, 2000;79(2):72–74.

74. WHO. Hepatitis E Vaccine: Composition, Safety, Immunogenicity and Efficacy A document prepared for Strategic Advisory Group of Experts on Immunization (SAGE) by the Hepatitis E Vaccine Working Group [online]. 2014 [cit. 2019-03-03]. Dostupné na www: < https://www.who.int/immunization/sage/meetings/2014/october/2_HepEvaccsafety_immunogenicity_efficacy_final_1Oct2014.pdf?ua=1,>

75. Sanyal AJ, Boyer TD, Terrault N, et al. Zakim and Boyer’s hepatology: a textbook of liver disease. 7th Ed. Philadelphia: Elsevier. 2018.

76. WHO. Hepatitis E vaccine: WHO position paper, May 2015. Wkly Epidemiol Rec, 2015;90(18):185–200.

77. Pérez-Gracia MT, Suay B, Mateos-Lindemann ML. Hepatitis E: an emerging disease. Infect Genet Evol, 2014;22 : 40–59.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Infekční lékařství Mikrobiologie

Článek vyšel v časopise

Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BONE ACADEMY 2025
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Pavel Horák, CSc., doc. MUDr. Ludmila Brunerová, Ph.D, doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., prim. MUDr. Richard Pikner, Ph.D., MUDr. Olga Růžičková, MUDr. Jan Rosa, prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.h.c.

Cesta pacienta nejen s SMA do nervosvalového centra
Autoři: MUDr. Jana Junkerová, MUDr. Lenka Juříková

Svět praktické medicíny 2/2025 (znalostní test z časopisu)

Eozinofilní zánět a remodelace
Autoři: MUDr. Lucie Heribanová

Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#