#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neurologické obtíže refrakterní k léčbě − kazuistika

6. 5. 2019

Jedním z nejtěžších úkolů naší profese je vyléčit pacienta, který marně obchází lékaře různých specializací, užívá doporučenou léčbu, ale jeho obtíže navzdory vší snaze trvají. Tentokrát vám představíme případ, ve kterém se po projití řady slepých uliček účinná terapie přece jen našla.

Popis případu

21letá žena vyhledala lékaře pro pravostrannou bolest hlavy asociovanou s diplopií, která v té době trvala po dobu 6 měsíců.

Bolest měla pulzující charakter, nebyla doprovázená nauzeou, zvracením ani foto- či fonofobií. Dva týdny po jejím nástupu pacientka zaznamenala diplopii a mediální deviaci pravého bulbu. Navštívila různé lékaře a užívala doporučenou léčbu: paracetamol, nesteroidní antirevmatika, opioidy a triptany, ale bez zlepšení. Tři měsíce před dokumentovaným vyšetřením začala užívat dexamethason v dávce 4 mg denně s částečnou úlevou od bolesti, ale beze změny diplopie.

Její osobní i rodinná anamnéza byla nevýznamná. Při vyšetření měla habitus cushingoides, na pokožce fialové strie. Neurologické vyšetření odhalilo parézu 6. hlavového nervu vpravo, jinak byl nález normální. Laboratorní vyšetření krve bylo v normě, kontrastní MRI mozku neukázalo žádné patologické změny. Likvor byl čirý, biochemicky, cytologicky a mikrobiologicky normální. CT hrudníku vyloučilo lymfom a sarkoidózu.

Pacientka byla převedena na prednison v dávce 1 mg/kg. Po týdnu léčby ustoupila bolest i paréza 6. hlavového nervu. Poté, co byl kortikoid postupně vysazen, se však vrátila bolest i paréza. Prednison byl tedy znovu nasazen v dávce 1 mg/kg, tentokrát ovšem bez efektu na bolest, vyřešila se pouze paréza. Lékaři učinili několik pokusů o léčbu − postupně nasadili betablokátory, blokátory kalciových kanálů, topiramát a tricyklická antidepresiva, ale vše bez efektu, který by umožnil vysazení kortikoidu.

Následně byl nasazen pregabalin v dávce 150 mg denně. Během 7 dnů se dostavila významná remise bolesti a v průběhu 2 týdnů mohla být snižována dávka kortikoidu až do vysazení, po kterém regredoval i exogenní Cushingův syndrom. Pregabalin byl podáván po dobu 1 roku a poté vysazen. V době publikace byla pacientka bez obtíží již 2 roky.

Oftalmoplegická neuropatie

Tato diagnóza, dříve známá také jako oftalmoplegická migréna, je vzácným neduhem dětí a mladistvých. Popisuje se jako opakované ataky paralýzy jednoho či více okulomotorických nervů (n. oculomotorius, n. trochlearis a/nebo n. abducens) s ipsilaterální cefaleou, která začíná až 2 týdny před nástupem okulomotorických symptomů. Názory na její příčiny a léčbu jsou kontroverzní. Prezentovaná kazuistika ukazuje, že přínosná může být v těchto případech i léčba pregabalinem.

(pez)

Zdroj: Zamproni L. N., Ribeiro R. T., Cardeal M. Treatment of recurrent painful ophthalmoplegic neuropathy: a case where pregabalin was successfully employed. Case Rep Neurol Med 2019 Feb 7; 2019: 9185603, doi: 10.1155/2019/9185603.



Štítky
Diabetologie Neurologie Praktické lékařství pro dospělé Psychiatrie Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#