#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak (ne)mluvit s pacienty o statinech

3. 1. 2020

Obavy veřejnosti z nežádoucích účinků statinů jsou stále rozšířenější, a dokonce vedou k nižší compliance k léčbě. Lékaři mohou s tímto fenoménem bojovat pouze otevřeným dialogem s pacienty. Umíte najít ta správná slova?

Alarmující neadherence

O přínosu statinů v primární i sekundární prevenci kardiovaskulárních příhod není pochyb. Přesto dle některých studií neužívá statiny ani polovina pacientů, kterým byly předepsány. Někteří lidé je brát ani nezačnou, jiní léčbu brzy ukončují bez konzultace s lékařem. Jedním z důvodů může být nepochopení toho, k čemu hypolipidemickou léčbu vlastně potřebují; druhým a stále častějším důvodem je však pociťování vedlejších účinků nebo obavy z nich. Kromě bolestí svalů pak lidé citují také strach z vyššího rizika cukrovky, poškození jater, nebo dokonce rakoviny.

Nesmazatelný přínos statinů

Řadu těchto obav v pacientech podněcují z kontextu vytržená „varování“, jež se mezi laickou veřejnost šíří zejména po internetu. Bývalý předseda Evropské kardiologické společnosti (ESC) prof. Fausto Pinto označil tuto dezinformační kampaň za hrozbu veřejnému zdraví. „Zpochybňovat přínos statinů je jako tvrdit, že člověk nikdy nepřistál na Měsíci,“ napsal. Při preskripci statinů nebo rozhovoru s pacientem o jejich nezbytnosti se hodí mít po ruce základní fakta o této lékové skupině. A umět je vysvětlit laickým jazykem, například takto:

  1. Za posledních několik desetiletí se významně zvýšil věk, kterého se lidé dožívají, a statiny jsou jedním z objevů, které na tom mají největší podíl – svým významem pro medicínu se tak dají zařadit po bok antibiotik nebo očkování.
  2. Statiny dramaticky snižují riziko závažných srdečně-cévních příhod včetně úmrtí na infarkt a mozkovou příhodu. Prokázala to řada kvalitních výzkumů na tisících pacientů. Jestliže 10 tisíc lidí se známou aterosklerózou užívá statin po dobu 5 let, u tisícovky z nich to zabrání vzniku takové příhody a s každým rokem užívání tento přínos vzrůstá.
  3. Jestliže pacienti se srdečním onemocněním přestanou užívat statin, riziko těchto příhod se u nich výrazně zvýší.

Objektivní pohled na nežádoucí účinky

Studie publikovaná v časopisu The Lancet v roce 2017 ukázala na riziko nocebo efektu spojené se statiny: Pacienti, kteří v randomizovaných zaslepených studiích nevěděli o tom, že užívají statin, nehlásili výskyt svalových obtíží o nic vyšší než kontrolní skupina užívající placebo, ale při následném nezaslepeném užívání u nich stížností na tyto obtíže významně přibylo. Při rozhovoru o potenciálních nežádoucích účincích statinů je proto potřeba nevzbudit v pacientech negativní očekávání. Na druhou stranu však není možné jejich rizika zamlčovat – na místě je upřímnost a otevřený přístup. Opět přinášíme pár tipů jak na to:

  1. Jako mnoho léků mohou mít i statiny nežádoucí účinky. Ty nejzávažnější − myopatie neboli bolesti a poškození svalů − vzniknou během 5 let užívání asi u 5 pacientů z 10 000. Ve 4 z 5 případů navíc tento vedlejší účinek po vysazení léku odezní.
  2. Další popsanou nevýhodou je vliv na zvýšení hladiny krevního cukru a vznik cukrovky. Mírně vyšší riziko skutečně bylo při statinové léčbě skutečně zjištěno, avšak u lidí, kteří už měli pravděpodobnost cukrovky i tak vysokou a stejně by se u nich s nejvyšší pravděpodobností brzy objevila. Tito lidé navíc léčbu statiny potřebují kvůli vysokému riziku srdečně-cévních příhod ještě více než ostatní. Statiny je chrání před infarktem, mrtvicí a dalšími hrozbami zhruba 10× více, než do jaké míry je ohrožují vznikem cukrovky.
  3. Úplnou pověrou jsou potom negativní účinky statinů na mozek, játra, ledviny nebo vliv na zvýšení rizika rakoviny. Nic takového nebylo prokázáno; naopak, díky ochraně cév mohou statiny chránit orgány před poškozením, a dokonce se ukázal i jejich pozitivní vliv na přežití pacientů s nádorem prsu nebo prostaty.

Profesor Pinto v závěru svého článku znovu ujišťuje laickou a odbornou veřejnost, že světová lékařská komunita se na přínosu statinů jednoznačně shoduje. Jsou totiž nejmocnější zbraní proti našemu úhlavnímu nepříteli − kardiovaskulárním onemocněním.

(luko)

Zdroje:

  1. Cohen J. D., Brinton E. A., Ito M. K., Jacobson T. A. Understanding statin use in America and gaps in patient education (USAGE): an internet-based survey of 10,138 current and former statin users. J Clin Lipidol 2012; 6 (3): 208−215, doi: 10.1016/j.jacl.2012.03.003.
  2. Pedro-Botet J., Rubiés-Prat J. Statin-associated muscle symptoms: beware of the nocebo effect. Lancet 2017; 389 (10088): 2445−2446, doi: 10.1016/s0140-6736(17)31163-7.
  3. Pinto F. Cholesterol and statins: Why fear the truth? European Society of Cardiology, 2017 Oct 19. Dostupné na: www.escardio.org/Education/Practice-Tools/Talking-to-patients/cholesterol-and-statins
  4. Účinný boj s LDL-cholesterolem? Statiny?! Česká společnost pro aterosklerózu, Brno, 2017.


Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#