#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Význam antioxidantů v péči o pokožku s atopickou dermatitidou

5. 5. 2022

Atopická dermatitida je časté chronické onemocnění kůže vyžadující dlouhodobou terapii a pravidelnou péči o pokožku. V první linii léčby se kromě topických kortikosteroidů uplatňují také emoliencia, jež představují základní pilíř nefarmakologické terapie. V posledních letech byla pozornost zaměřena na podíl oxidativního stresu v patogenezi atopické dermatitidy a v návaznosti na tato zjištění jsou do emoliencií se signifikantním efektem přidávány antioxidanty, mezi něž se řadí furfuryl palmitát a vitamin E.

Atopická dermatitida a oxidativní stres

Patogeneze atopické dermatitidy představuje značně komplexní proces. Podle výsledků studií publikovaných v posledních letech zastává v rozvoji a udržování onemocnění důležitou úlohu oxidativní stres. V první linii léčby se uplatňují kortikosteroidy, jejichž cílem je potlačení vzplanutí zánětlivé odpovědi a úleva od nepříjemných symptomů. Kortikosteroidy je však třeba aplikovat v co nejkratším časovém horizontu kvůli riziku nežádoucích účinků spojených s jejich dlouhodobým podáváním.

Pro dlouhodobou péči je kromě režimových opatření důležitá pravidelná péče o pokožku prostřednictvím emoliencií, jejichž cílem je zrestaurování fyziologických poměrů v kůži postižené atopickou dermatitidou. V rámci výzkumu asociace mezi oxidativním stresem a atopickou dermatitidou byly do emoliencií experimentálně přidávány antioxidanty s velmi příznivým klinickým efektem a absencí nežádoucích účinků při dlouhodobém podávání. Mezi slibné antioxidanty se řadí furfuryl palmitát a vitamin E, jež v současnosti představují základní účinné složky některých typů emoliencií.

Role antioxidantů v péči o atopickou pokožku

Furfuryl palmitát je silný antioxidant vznikající při reakci furfurylalkoholu s kyselinou palmitovou. Pozoruhodnou vlastností vzniklé sloučeniny je schopnost zhášení singletového kyslíku, který zastává důležitou úlohu v procesu stárnutí kůže a v patogenezi dermatitid. Reaktivní formy kyslíku (ROS) včetně singletového kyslíku jsou podle závěrů posledních studií jednou ze součástí komplexní etiopatogeneze atopické dermatitidy.

Účinnost a bezpečnost emoliencií s furfuryl palmitátem byla ověřena několika klinickými studiemi u dospělých i dětských pacientů, jejichž výsledky byly víceméně shodné. Aplikace furfuryl palmitátu na pokožku postiženou atopickou dermatitidou vedla k výraznému ústupu symptomů v podobě zarudnutí, suchosti a svědění pokožky, přičemž v žádné z publikovaných studií nebyly pozorovány nežádoucí účinky spojené s pravidelnou topickou aplikací furfuryl palmitátu.

Vitamin E je oproti furfuryl palmitátu mnohem známějším antioxidantem, jehož účinnost byla potvrzena řadou klinických studií. Jeho působení v rámci atopické dermatitidy je velmi komplexní, a kromě antioxidačních vlastností také vykazuje přímý protizánětlivý efekt. Zajímavostí je, že podle některých studií může být nedostatek vitaminu E v organismu spojen s vyšším rizikem rozvoje atopické dermatitidy, a to nejen v dětství, ale také v prenatálním období. Topická aplikace vitaminu E na pokožku s atopickou dermatitidou je velmi účinná, otázkou je i současná aplikace vitaminu E perorální cestou.

Závěr

Antioxidanty v podobě furfuryl palmitátu a vitaminu E představují důležitou a žádoucí složku emoliencií určených pro každodenní péči o pokožku s atopickou dermatitidou vzhledem k předpokládanému podílu oxidativního stresu na etiopatogenezi atopické dermatitidy. Jejich účinnost a bezpečnost při topické aplikaci byla ověřena řadou klinických studií, výhodou je prakticky úplná absence jakýchkoliv nežádoucích účinků.

(holi)

Zdroje:
1. Pigatto P. D., Diani M. Beneficial effects of antioxidant furfuryl palmitate in non-pharmacologic treatments (prescription emollient devices, PEDs) for atopic dermatitis and related skin disorders. Dermatol Ther (Heidelb) 2018; 8 (3): 339–347, doi: 10.1007/s13555-018-0239-0.
2. Teo C. W. L., Tay S. H. Y., Tey H. L. et al. Vitamin E in atopic dermatitis: from preclinical to clinical studies. Dermatology 2021; 237 (4): 553–564, doi: 10.1159/000510653.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Pediatrie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#