#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Není Crohn jako Crohn... - interaktivní kazuistika

19. 7. 2021

Crohnova choroba (CN) je chronické zánětlivé onemocnění trávicí trubice s pestrou škálou projevů a klinických situací. Více než třetina pacientů je postižena perianálními projevy v podobě abscesů a píštělí, jež významně zhoršují kvalitu života nemocných. Taková forma onemocnění patří k terapeuticky nejobtížnějším.

Část 1

Naše pacientka se narodila v roce 1988 a do roku 2015 byla zdráva. V její osobní anamnéze nebyly významné údaje, starší sestra byla ve 20 letech operována pro ileocékální formu Crohnovy choroby, sama nemocná trpěla jen lehkou sezónní polinózou a kouřila 5–10 cigaret denně. Koncem roku 2015 se u pacientky po delší cestě autem objevilo perianálně bolestivé zduření, které se během 2 dnů zvětšilo na velikost 5 cm a žena vyhledala ošetření v regionální nemocnici. Chirurg provedl incizi abscesu, založil rukavicový drén, který druhý den při kontrole odstranil, a pacientce doporučil zvýšenou lokální hygienu. Na přímý dotaz týkající se dalšího postupu doporučil pouze omezení sedavé činnosti, další vyšetření považoval za vhodné pouze v případě opakování problému.

#79

Část 2

Stav se během 2 týdnů zcela upravil, rána po incizi perianálního abscesu se zhojila a pacientka byla bez obtíží až do dubna 2020. Tehdy začala pociťovat občasné bolesti v pravém dolním břišním kvadrantu, cítila se unavená a během 3 měsíců zhubla o 8 kg. V květnu 2020 se navíc objevil nový perianální absces. Byla ošetřena chirurgem-proktologem, který v celkové anestezii provedl nejen drenáž abscesu, ale také zevrubné vyšetření se zavedením 2 nekonečných drénů do píštělových traktů v oblasti řitního kanálu. Současně pacientku odeslal na gastroenterologické pracoviště, kde byla potvrzena diagnóza Crohnovy choroby v ileocékální a anorektální oblasti. Byla zahájena léčba ciprofloxacinem a metronidazolem a ošetřující lékař zvažoval další postup.

#80

Část 3

V červenci 2020 zahájila pacientka léčbu infliximabem (Zessly) spolu s azathioprinem, efekt této kombinace byl velmi dobrý. Odezněly bolesti břicha, perianální oblast byla klidná, při pokračující drenáži píštělí. Infliximab byl aplikován ve standardní dávce 5 mg/kg v intervalu 8 týdnů. V únoru 2021 se stav pacientky zhoršil, měla bolesti v anu při defekaci. Zevrubné vyšetření vyloučilo recidivu abscesu, prokázalo vředy v anu a zánětlivé změny v rektu. Laboratorní vyšetření ukázalo nulovou hladinu infliximabu v séru nemocné těsně před další infuzí (tzv. údolní hladina – trough level) bez přítomnosti protilátek proti infliximabu.

#81

Závěr

Intenzifikace léčby měla velmi dobrý efekt a stav nemocné je při dávce infliximabu 5 mg/kg v intervalu 4 týdnů velmi dobrý.

doc. MUDr. Martin Bortlík, Ph.D.
gastroenterologické oddělení, Nemocnice České Budějovice, a. s.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#