#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti využití EPs 7630 u respiračních infekcí včetně COVID-19

6. 4. 2021

Řada fytofarmak se osvědčila v léčbě respiračních onemocnění, kde představují bezpečnou a dobře snášenou alternativu. Patří mezi ně i muškát jihoafrický (Pelargonium sidoides). Z kořene Pelargonium sidoides se připravuje standardizovaný kapalný i suchý extrakt EPs 7630 (Kaloba). Několik farmakologických studií zdokumentovalo jeho imunomodulační, antibakteriální, antivirové, cytoprotektivní a mukokinetické účinky.

Mechanismus působení

Extrakt působí na imunitní systém následujícími mechanismy:

  • Stimulace nespecifických obranných mechanismů a imunitního systému.
  • Stimulace pohybu řasinek u epitelových buněk a zlepšení mukociliární clearance.
  • Aktivace NK buněk a fagocytů. In vitro studie ukázala, že užití EPs 7630 zvyšuje množství NK buněk v krvi – do 30 minut po podání se počet NK buněk ztrojnásobil.
  • Zabránění replikace virů, zejména virů chřipky A (H1N1, H3N2), viru coxsackie A9, lidského koronaviru, respiračního syncytiálního viru (RSV), viru parainfluenza 3 nebo virů herpes simplex (HSV-1, HSV-2). Převážně se jedná o obalené viry, lze tedy předpokládat, že mechanismus účinku extraktu spočívá v interferenci účinných látek s povrchovými glykoproteiny. Některé studie prokázaly inhibici neuraminidázy a hemaglutininů, stejně jako ovlivnění syntézy interferonů a prozánětových cytokinů.

Antimikrobiální účinky

Mírný přímý antimikrobiální inhibiční účinek EPs 7630 (ze studií in vitro) byl prokázán proti G+ bakteriím (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, β-hemolytický streptokok), G bakteriím (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus influenzae) a mykobakteriím.

Nepřímý antimikrobiální účinek spočívá v zesílení nespecifické imunitní odpovědi a je zprostředkovaný imunomodulačním mechanismem a aktivací makrofágů. Aktivované makrofágy následně produkují interleukiny IL-1, IL-2 a tumor nekrotizující faktor alfa (TNF-α). Extrakt EPs 7630 dále moduluje produkci sekrečního imunoglobulinu A (IgA) ve slinách a produkci IL-6, IL-15 v séru. Současně stimuluje ciliární motilitu epitelových buněk respiračního traktu a zabraňuje bakteriální adhezi na epitelové buňky.

Preventivní účinky

In vitro studie ukázaly, že tkáně vystavené působení EPs 7630 indukují tvorbu protizánětových cytokinů. Ty jsou však odlišné od cytokinů, které tkáně produkují přímo během virové a bakteriální infekce. Konkrétně se tvoří více IL-6 a méně TNF-α. Uvedená zjištění vedou k hypotéze, že extrakt funguje jako imunomodulans, jež při preventivním užívání aktivuje nespecifickou imunitu. To by vysvětlovalo mírnější průběh infekcí, především tzv. flu-like syndromu, za nímž stojí zejména TNF-α. EPs 7630 rovněž zvyšuje tvorbu IL-6, čímž urychluje rozvoj specifické imunitní reakce aktivací pomocných T lymfocytů (TH).

Závěr

Svět v­ současnosti čelí globální pandemii onemocnění COVID-19 vyvolaného novým koronavirem SARS-CoV-2. Během několika měsíců došlo nejen k výrazným pokrokům v porozumění patofyziologii onemocnění, ale také k ­odhalení typických změn v imunitním systému, jež probíhají v ­jednotlivých fázích této nemoci. Vzhledem k ­absenci univerzální účinné kauzální léčby se pozornost upíná k­ širokému spektru přípravků přírodního původu, které by mohly představovat doplňkovou terapii především u ­pacientů s­ mírným průběhem onemocnění­, jako jsou minerály (zinek), vitaminy (D, C, ­A), přírodní imunomodulancia (biologicky aktivní polysacharidy) a některá fytofarmaka. Z hlediska známého mechanismu účinku proto někteří autoři poukazují na potenciál využití extraktu z­ Pelargonium sidoides v ­léčbě koronavirových infekcí včetně COVID-19.

(asa)

Zdroje:
1. Šíma P., Skálová A. Extrakt z Pelargonium sidoides v léčbě akutních respiračních virových infekcí včetně COVID-19. ProfiMedicína 2020. Reprint.
2. Jeseňák M. Akutní respirační infekce a využití extraktu z Pelargonium sidoides. Remedia 2021. Reprint.



Štítky
Pneumologie a ftizeologie Interní lékařství Praktické lékařství pro dospělé
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#