#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intranazální aplikace sezamového oleje v léčbě rhinitis sicca – i v období zvýšeného výskytu alergií

24. 5. 2022

Rhinitis sicca představuje nepříjemný zdravotní problém vyskytující se přechodně nebo v rámci chronického onemocnění. Mezi hlavní symptomy patří kromě pocitu suchosti také bolesti, obtíže s polykáním, poruchy čichu a chuti nebo petechiální krvácení. Jednou z efektivních a bezpečných modalit terapie je intranazální aplikace sezamového oleje, např. v podobě nosního oleje GeloSitin, jehož účinnost byla ověřena řadou klinických studií.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

   

Příčiny, příznaky a léčba suché nosní sliznice

Suchá nosní sliznice se vyskytuje dočasně nebo v chronické podobě v rámci onemocnění rhinitis sicca. K rizikovým faktorům poškození nosní sliznice se řadí snížená vlhkost vzduchu (například vlivem klimatizace či topení), působení prachu, kouře, extrémního tepla či chladu, vedlejší účinky některých léků (betablokátory, nosní dekongestiva), vystavení alergenům, otorinolaryngologické operace či ozařování. Z výčtu rizikových faktorů je zřejmé, že suchou nosní sliznicí trpí nebo je ohrožena řada obyvatel, ať už v rámci environmentálních faktorů, zlozvyků (kouření či nadměrné užívání dekongestiv) nebo rizikového pracovního prostředí (například zaměstnanci pracující v klimatizovaných prostorách či prašném prostředí).

Hlavními symptomy jsou zejména pocit suchosti v nose a horních cestách dýchacích, bolest v krku, obtíže s polykáním, svědění a pálení spojené s nutností kýchat, zhoršené dýchání nosem, narušená schopnost čichu a chuti nebo drobné krvácení. Při objektivním vyšetření je v nosní dutině pozorována tvorba krust a strupů, erytém a překrvení sliznice a anamnesticky je také možný výskyt epistaxe.

V terapii se kromě úpravy režimových návyků a snížení expozice rizikovým faktorům uplatňují především topické intranazální přípravky, cílem jejich aplikace je zvlhčení nosní sliznice, vytvoření ochranné bariéry (proti virům, bakteriím či pylům) a následná regenerace narušené nosní sliznice. Jednu z možností představuje využití sezamového oleje, který se podle závěru klinických studií zdá být v porovnání s hojně předepisovanými roztoky chloridu sodného efektivnější.

Poznatky ze studií

Výhodou intranazální aplikace sezamového oleje je dlouhotrvající účinnost v porovnání s izotonickým roztokem chloridu sodného, který je v praxi také běžně využíván v každodenní péči o suchou nosní dutinu. Alk et al. publikovali studii, ve které byl zjištěn 9× delší trvající účinek čistého sezamového oleje na nosní sliznici v porovnání s izotonickým solným roztokem (180 vs. 20 minut).

   

Obr.  Srovnání délky trvání účinku na nosní sliznici5

     

Sezamový olej s izotonickým roztokem hydrochloridu sodného porovnávali ve své studii také Johnsen et al. Sledováno bylo 79 pacientů s diagnostikovanou suchostí nosní sliznice. Polovina z nich po dobu 14 dnů užívala intranazálně aplikovaný sezamový nosní olej GeloSitin a následujících 14 dnů izotonický roztok chloridu sodného, druhá polovina užívala stejnou terapii v opačném pořadí. Mezi sledované parametry studie patřily symptomy suchosti nosní sliznice (svědění, podráždění, bolest), ucpaného nosu a nosních krust. Pacienti současně každý večer hodnotili účinnost terapie na vizuální analogové škále (VAS). Po 14 dnech terapie bylo ve skupině léčené sezamovým olejem pozorováno zlepšení nebo zmizení symptomů ve sledovaných parametrech u 80 % pacientů v porovnání s třetinou pacientů užívajících izotonický roztok chloridu sodného (pro všechny parametry p < 0,001).

Aplikace přípravku s obsahem sezamového oleje a dalšími účinnými složkami (směs antioxidantů a esenciálních olejů) byla otestována rovněž v extrémních suchých a prašných klimatických podmínkách u vojáků sloužících v Afghánistánu, a to ve studii provedené ve vojenské nemocnici v Mazar-e-Sharif, kterou publikovali Zehlicke et al. Do studie bylo zahrnuto 23 vojáků (21 mužů, 2 ženy) s diagnózou rhinitis sicca. U všech pacientů byla provedena lékařská prohlídka při vstupu do studie a po 10–14 dnech terapie. Kromě subjektivní intenzity příznaků hodnocené na škále VAS bylo u všech pacientů provedeno endoskopické vyšetření horních cest dýchacích. Během terapie došlo k signifikantnímu zlepšení v obou parametrech. V rámci endoskopického vyšetření byla na počátku studie pozorována hemoragická sliznice u 16 pacientů, na konci studie pouze u 3. Lékaři hodnotili terapii jako „dobrou“ a „velmi dobrou“ v 91,7 % případů, samotní pacienti pak v 75,0 % případů. Dobrá a velmi dobrá snášenlivost přípravku byla hlášena u 100 % pacientů ošetřujícími lékaři a v 79,2 % případů samotnými pacienty. V průběhu terapie nebyla hlášena žádná nežádoucí příhoda související s léčbou.

Závěr

Intranazální aplikace přípravků obsahujících sezamový olej a další účinné látky (nosní olej GeloSitin) představuje účinnou a bezpečnou modalitu terapie suché nosní sliznice, která se objevuje dočasně nebo chronicky v rámci onemocnění rhinitis sicca.

(holi)

Zdroje:
1. Hildenbrand T., Weber R. K., Brehmer D. Rhinitis sicca, dry nose and atrophic rhinitis: a review of the literature. Eur Arch Otorhinolaryngol 2011; 268 (1): 17–26, doi: 10.1007/s00405-010-1391-z.
2. Breuninger H. Nasentropfen, Ohrentropfen [Nosedrops and ear drops]. HNO 1971; 19 (3): 65−68.
3. Johnsen J., Bratt B. M., Michel-Barron O. et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 2001; 127 (11): 1353–1356, doi: 10.1001/archotol.127.11.1353.
4. Zehlicke et al. Rhinitis sicca: Regeneration der Nasenschleimhaut mit Gelositin® Nasenpflege. Forum HNO 2010; 12 (4).
5. Alk G. P., Kehlendorfer H. Klinische Erprobung eines vitaminhaltigen Nasenöls. Wiener Medizinische Wochenschrift 1974; 473–475.

   

GeloSitin nosní péče je volně prodejný zdravotnický prostředek, před jehož použitím je třeba pečlivě přečíst návod k použití. CE 0482. Návod na použití přípravku GeloSitin nosní péče je k dispozici na webu: www.naseprirodnilekarna.cz/nos



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#