#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. Jindřich Špinar: Poškození srdce po prodělaném COVID-19 je nejspíš sekundární

23. 10. 2020

Jak vyplývá z recentně publikovaných zahraničních studií, u části pacientů, kteří prodělají onemocnění COVID-19, může dojít k poškození srdce. Prof. MUDr. Jindřicha Špinara, CSc., FESC, z I. interní kardioangiologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně jsme se zeptali na dosavadní zkušenosti z praxe.


Kolik pacientů s COVID-19 letos prošlo vaší klinikou?

Přesně to nevím, odhadem tak padesát.

Data ze studií ukazují, že dochází k poškození srdce po prodělané infekci, nicméně je zde rozptyl 20 až 80 procent. Jaká je vaše zkušenost?

Na našem pracovišti bych to odhadoval spíš na těch 20 procent. Přesné údaje však zatím nemáme. V průběhu první vlny byli totiž všichni pacienti hospitalizováni na infekčních odděleních a kardiology prakticky nikdo nekontaktoval. Nemocní s COVID-19 se ani kardiologicky nevyšetřovali, respektive nevím o tom, že by se dělalo například echokardiografické vyšetření. V současné době se k nám dostávají spíše pacienti s poškozením plic, u nichž je poškození srdce sekundární.

O jaký druh srdečního postižení se jedná?

Ono to vlastně není přímé srdeční onemocnění. Nenarazil jsem zatím na pacienta, který by měl po prodělané nemoci COVID-19 například myokarditidu nebo perikarditidu. Většinou je to opravdu spojeno s plicním onemocněním. Pacienti mají plicní hypertenzi a v důsledku toho u nich dochází k pravostrannému srdečnímu selhání. Je to spíš něco jako plicní embolie.

Kdy je třeba pomýšlet na kardiální postižení?

Především při zhoršující se dušnosti. To je nejtypičtější projev. Nezažil jsem pacienta se SARS, u kterého by v důsledku infekce došlo k infarktu. Samozřejmě máme pacienty s infarktem myokardu, u nichž se prokáže pozitivita na SARS-CoV-2. Domnívám se však, že jde spíše o souhru okolností než o příčinnou souvislost.

Jaká je prognóza COVID-19-pozitivních pacientů s infarktem?

Dá se zde očekávat horší prognóza, ale nemám k dispozici žádná data. Na druhé straně, když vyjdu z vlastní zkušenosti s několika COVID-19-pozitivními pacienty s infarktem léčenými na naší klinice, pak bych řekl, že to jejich prognózu významně neovlivnilo a všichni přežili.

Kteří jedinci jsou nejvíce ohroženi srdečními komplikacemi v souvislosti s COVID-19?

Především chronicky nemocní. Velké obavy máme zejména o transplantované pacienty. Transplantační program je také v současnosti zastavený. A s chronicky nemocnými pacienty se především snažíme komunikovat elektronicky.

Odborníci varují před zanedbáním ostatní zdravotní péče z důvodu probíhající pandemie. Setkáváte se s důsledky takového zanedbání?

Bohužel ano. Do našich ambulancí přichází méně pacientů a setkali jsme se například s lehčími infarkty, které pacienti přešli proto, že měli strach jít do nemocnice.

MUDr. Andrea Skálová
redakce proLékaře.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#