#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Základní principy vakcinační strategie proti klíšťové encefalitidě

14. 5. 2019

Očkování proti klíšťové encefalitidě v České republice zatím spadá do kategorie nadstandardních očkování. Pokud se chtějí pacienti proti tomuto onemocnění imunizovat, nezbývá nic jiného, než aby sáhli do vlastní kapsy.

Očkování proti klíšťové encefalitidě v České republice zatím spadá do kategorie nadstandardních očkování. Pokud se chtějí pacienti proti tomuto onemocnění imunizovat, nezbývá nic jiného, než aby sáhli do vlastní kapsy. Děje se tak navzdory faktu, že Česká republika patří k hyperendemickým zemím pro výskyt klíšťové encefalitidy. Počet hlášených případů tohoto onemocnění v posledních deseti letech vykazuje lineárně vzestupný trend a v proočkovanosti zejména dospělé populace jsou stále značné rezervy.

Léčba této závažné neuroinfekce zůstává do dnešních dní pouze symptomatická, a tak jedinou možností ochrany před vznikem klinické formy onemocnění je očkování inaktivovanou vakcínou. K dispozici jsou očkovací vakcíny pro dětskou i dospělou populaci. Vakcína proti klíšťové encefalitidě (KE) se podává intramuskulární injekcí do horní části paže (musculus deltoideus). U dětí do 18 měsíců věku či v závislosti na vývoji a stavu výživy dítěte se vakcína aplikuje do stehenního svalu (musculus vastus lateralis). Podobně jako u jiných očkovacích látek je po aplikaci vakcíny nutné zajistit vhodný lékařský dohled pro případ vzácné anafylaktické reakce. Vakcíny proti KE jsou velmi dobře tolerovány jak dětmi, tak dospělými. Mezi nejčastější celkové nežádoucí účinky patří bolesti hlavy, nauzea, bolesti svalů, bolesti kloubů, někdy i horečka, zvláště po první dávce vakcíny. Místní nežádoucí účinky mohou zahrnovat bolest a citlivost, zarudnutí, otok nebo zatvrdnutí v místě vpichu.

Mýty kolem vakcinace proti klíšťové encefalitidě

Panuje zažitý mýtus, že proti klíšťové encefalitidě lze očkovat pouze v průběhu zimních měsíců, protože pokud by se očkovalo v sezóně klíšťat, mohlo by dojít k výrazným nežádoucím účinkům po aplikaci vakcíny. Pravda je však jiná. Základní očkování je možné provádět kdykoliv v průběhu roku bez jakéhokoliv rizika. V době zvýšené sezónní aktivity klíšťat lze vakcínou FSME-IMMUN očkovat i ve schématu, kdy je druhá dávka aplikována v odstupu 2 týdnů po první dávce. K navození kompletní a jisté ochrany je však třeba aplikovat celkem tři dávky vakcíny v doporučeném časovém odstupu. U pacientů, kteří podstoupili základní očkování, je v tříletém intervalu doporučeno přeočkování jednorázovou dávkou.

Souhrn principů vakcinační strategie v bodech

Klíšťová encefalitida patří k závažným onemocněním, které u přibližně 60 % nemocných zanechává trvalé neurologické nebo neuropsychické následky. Ve vyšších věkových skupinách může mortalita dosahovat až 20 %. Z tohoto důvodu je nezbytné v České republice přijmout soubor opatření, která povedou ke snížení počtu hlášených onemocnění KE:

  • nepodceňovat výskyt ani klinické dopady klíšťové encefalitidy,
  • přímá podpora ze strany zdravotních pojišťoven v proplácení nákladů na očkování,
  • nepřímá podpora ve formě doporučení k imunizaci ze strany národních autorit,
  • pokračovat v očkování u dětské populace,
  • podpora očkování dospělých a seniorů v prevenci závažných forem onemocnění,
  • usilovat o dosažení vysoké proočkovanosti, zejména v endemických oblastech.

(hkh)

Zdroj: J. Beran. Očkování proti klíšťové encefalitidě. Postgraduální medicína 09/2011. Publikováno on-line 4. 11. 2011



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#