#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výskyt viru klíšťové encefalitidy ve vzorcích nepasterizovaného mléka krav, koz a ovcí

14. 5. 2019

Podle dostupných údajů z literatury pochází většina případů alimentární nákazy virem klíšťové encefalitidy z nepasterizovaného kozího mléka nebo sýra, méně často z nepasterizovaných produktů krav a ovcí.

Podle dostupných údajů z literatury pochází většina případů alimentární nákazy virem klíšťové encefalitidy z nepasterizovaného kozího mléka nebo sýra, méně často z nepasterizovaných produktů krav a ovcí. V letech 1997 až 2008 bylo například v České republice zaznamenáno 7 288 případů klíšťové encefalitidy a z toho 64 případů (0,9 %) bylo alimentárního původu při konzumaci nepasterizovaného mléka nebo sýra. Na Slovensku bylo v průběhu pěti let zaznamenáno 33 případů alimentární nákazy klíšťovou encefalitidou, což v této zemi představuje 9 % všech případů klíšťové encefalitidy.

Aby byli schopni objektivně zhodnotit riziko nákazy klíšťovou encefalitidou alimentární cestou, rozhodli se autoři nedávno publikované polské studie vyšetřit větší počet vzorků nepasterizovaného mléka na přítomnost viru klíšťové encefalitidy a protilátek proti tomuto viru. V rámci studie bylo metodou real-time PCR na přítomnost RNA viru klíšťové encefalitidy testováno celkem 119 vzorků nepasterizovaného mléka. Jednalo se vzorky mléka získané od 63 krav, 29 koz a 27 ovcí pocházejících z osmi různých farem ve východním Polsku, z oblasti se zvýšeným výskytem viru klíšťové encefalitidy. Kromě toho byly vzorky testovány také na přítomnost protilátek proti viru klíšťové encefalitidy pomocí metody ELISA.

Výsledky

Nejvyšší výskyt viru klíšťové encefalitidy byl zaznamenán ve vzorcích ovčího mléka (celkem 22,2 % vzorků bylo pozitivních), následovaly vzorky kozího (20,7 %) a kravského mléka (11,1 %). Nejvyšší výskyt protilátek proti viru klíšťové encefalitidy byl zjištěn také v ovčím mléce (14,8 % pozitivních vzorků) a dále v mléce kravském (3,2 %). Protilátky nebyly zjištěny v žádném ze vzorků kozího mléka.

Výsledky testování ukazují, že pití nepasterizovaného mléka představuje významné riziko nákazy klíšťovou encefalitidou zvláště v oblastech zvýšeného výskytu viru klíšťové encefalitidy. Z hlediska časté konzumace kravského mléka je zvláště významný nález viru klíšťové encefalitidy ve více než 10 % vzorků kravského nepasterizovaného mléka, které není běžně uváděno jako možný zdroj nákazy klíšťovou encefalitidou.

(vek)

Zdroj:
Cisak E. et al.: Prevalence of tick-borne encephalitis virus (tbev) in samples of raw milk taken randomly from cows, goats and sheep in eastern Poland. Ann Agric Environ Med. 2010 Dec; 17 (2): 283–6.



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#