#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V roce 2022 bylo Světovou lékařskou asociací (WMA) přijato nové znění etického kodexu – co nového přináší?


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2022; 161: 270
Kategorie: Komentář

Překlad tohoto kodexu (který je neoficiální) jsem porovnával s jeho předchozím zněním (z roku 2006) a především se zněním Etického kodexu ČLK (dále EK ČLK). Chtěl jsem zjistit, zda se tyto dokumenty nějak významně liší a zda nedošlo k nějakému u nás dosud nezaznamenanému vývoji v pravidlech lékařské etiky.

Rozdíl dosavadního Mezinárodního etického kodexu (dále MEK) a jeho nově přijatého znění je na první pohled výrazný – zatímco znění z roku 2006 mělo dvě stránky textu, nové znění jich má pět. Zdá se, že autoři se spíše snažili vysvětlovat a popisovat podrobnosti jednotlivých položek, zatímco dosavadní znění (čtyři od roku 1949 byly celkem) uváděla skutečně jen principy a zásady.

Nový kodex se kromě preambule člení na pět částí: (1) obecné zásady, (2) povinnosti lékaře k pacientům, (3) povinnosti k ostatním lékařům a zdravotníkům, (4) povinnosti k společnosti a (5) povinnosti člena lékařské profese. Nemělo by smysl rozebírat jednotlivá ustanovení, proto se zmíním jen o těch, kde vidím větší nebo menší rozdíl proti EK ČLK.

V obecných zásadách bych upozornil na to, že zatímco EK ČLK ukládá povinnost poskytnout první pomoc a nezbytnou péči bez jakýchkoliv dalších podmínek nebo výjimek, MEK uvádí doslovně „s přihlédnutím k vlastní lékařově bezpečnosti a kompetenci“ – nepředpokládá tedy povinnost ohrozit vlastní zdraví či dokonce život1.

V části týkající se povinností lékaře k pacientům je zdůrazněno, že i když pacientova mentální a rozhodovací schopnost je omezená, má se lékař snažit maximálně ho zapojit do informačního a následně rozhodovacího procesu před každým poskytováním péče (a to by mělo platit i u dětí a dospívajících). V každém případě – i když pacient vůbec nemůže rozhodovat – se zdůrazňuje potřeba přihlížet k jeho preferencím a hodnotám, pokud je lze zjistit (např. od blízkých osob).

Oproti EK ČLK se MEK nezabývá zvlášť problematikou transplantací, terminální péče a eutanazie, spokojuje se s obecnými ustanoveními o respektu k životu a povinnosti podporovat pohodu pacientů. Poměrně podrobně však uvádí problematikou námitek svědomí u některých výkonů nebo postupů; zdůrazněna je povinnost okamžitého informování pacienta o svých námitkách a nutnost nedopustit přerušení léčby či poškození pacienta. Pacient musí být informován o možnosti kontaktovat jiného lékaře.

K obecné povinnosti trvale se vzdělávat přidává MEK také povinnost lékaře starat se „o své zdraví, pohodu a schopnost“. Z toho důvodu se ukládá i povinnost vyhledat potřebnou péči pro onemocnění (tělesné i duševní), aby byl lékař schopen poskytovat péčí na nejvyšší úrovni.

Aktuální je v současné době také upozornění MEK na opatrnost při veřejném informování o nových objevech, způsobech léčby či technologiích v neodborných informačních médiích, včetně sociálních sítí. Lékař musí zajistit vědeckou přesnost a také srozumitelnost takových informací.

Vcelku je možno konstatovat, že nové znění MEK nepřináší s výše uvedenými výjimkami žádná převratná ustanovení, která by v nějaké formě nebyla obsažena v EK ČLK. Je zajímavé si nový MEK přečíst, ale budeme-li opravdu dodržovat EK ČLK, zůstaneme na dobré úrovni.

MUDr. Ivan Sucharda

 

1Srovnej zákon č. 40/2009 Sb. trestní zákoník, §150 Neposkytnutí pomoci:

(1) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

(2) Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#