#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osmitýdenní klinická studie potvrzuje: Arginin je při snižování dentinové přecitlivělosti účinnější než draslík

26. 9. 2018

Co doporučit pacientům s přecitlivělými zuby? Na tuto otázku se snažili najít odpověď autoři studie, kteří po dobu 8 týdnů sledovali účinnost tří různých režimů čištění zubů.

Metodika a průběh studie

Dvojitě zaslepené randomizované monocentrické klinické studie se zúčastnilo 120 osob, které byly rozděleny do 3 skupin:

  • První skupina aplikovala zubní pastu s 8% argininem a 1450 ppm monofluorofosfátu na bázi uhličitanu vápenatého. K čištění používala jemný zubní kartáček a ústní hygienu zakončila výplachem ústní vodou obsahující 0,8 % argininu, kopolymer PVM/MA, pyrofosfáty a 0,05 % fluoridu sodného.
  • Druhá skupina užívala zubní pastu s 5% dusičnanem draselným a 1450 ppm fluoridu sodného. Kartáček byl opět jemný a ústní voda obsahovala 0,51 % chloridu draselného a 230 ppm fluoridu sodného.
  • Třetí skupina užívala zubní pastu se 1450 ppm monofluorofosfátu, jemný zubní kartáček a ústní vody bez fluoridů a argininu.

Přecitlivělost dentinu byla měřena v reakci na taktilní podněty a na proudění vzduchu na počátku studie a poté po 2, 4 a 8 týdnech. Studii dokončilo 118 ze 120 účastníků.

Výsledky a závěr

Výsledky měření ukázaly, že citlivost dentinu na taktilní podněty se signifikantně snižuje při užívání zubní pasty a ústní vody s obsahem argininu. Produkty s dusičnanem draselným nedosáhly statisticky významných výsledků. Oproti tomu citlivost na proudění vzduchu se snížila při pravidelném užívání zubních past jak s argininem, tak s dusičnanem draselným. Účinek argininu je ovšem oproti draslíku výraznější a jeho nástup rychlejší.

(jez)

Zdroj: Elias Boneta A. R., Ramirez K., Naboa J. et al. Efficacy in reducing dentine hypersensitivity of a regimen using a toothpaste containing 8% arginine and calcium carbonate, a mouthwash containing 0.8% arginine, pyrophosphate and PVM/MA copolymer and a toothbrush compared to potassium and negative control regimens: an eight-week randomized clinical trial. J Dent 2013; 41 (Suppl. 1): S42–S49, doi: 10.1016/j.jdent.2012.11.011.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#