#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké složení zubní pasty má výraznější vliv na redukci zubního kamene?

30. 11. 2018

Zubní kámen vzniká zachytáváním minerálů ze slin v tvořícím se zubním povlaku. Již po 8 hodinách od profesionálního očištění zubního kamene je možné v povlaku detekovat první krystalky vápenatých solí. Dvojitě zaslepená klinická studie měla za cíl porovnat účinnost nové zubní pasty s obsahem 8 % argininu, uhličitanu vápenatého, solí zinku a 1450 ppm fluoridových iontů ve formě monofluorofosforečnanu sodného oproti běžné zubní pastě s fluoridy a jejich vliv na množství supragingiválního zubního kamene.

Metodika a průběh studie

Účastníkům studie ve věku 18–61 let bylo nejprve provedeno odstranění zubního kamene s instruktáží ohledně péče o dutinu ústní. Následovala 8týdenní fáze wash-out s používáním fluoridové zubní pasty bez účinných látek na redukci zubního kamene, a to 2× denně. Po 8 týdnech byly vybrány osoby s hodnotou na indexu zubního kamene (Volpe-Manhold) ≥ 7 pro 3měsíční test nové zubní pasty s argininem a solemi zinku. Účastníci byli náhodně rozděleni na 2 skupiny: testovanou a kontrolní. Kontrolní skupina pokračovala v čištění běžnou zubní pastou s fluoridy.

Výsledky

Studii dokončilo 79 osob, jejichž výsledky byly odečteny po 3 měsících. Průměrná hodnota indexu zubního kamene Volpe-Manhold činila u testované skupiny 14,02, v kontrolní skupině dosáhla 17,95. Osoby, které si čistily zuby testovanou zubní pastou, měly o 21,9 % méně zubního kamene než pacienti v kontrolní skupině.

Závěr

Zubní pasta elmex Sensitive Professional Repair & Prevent s obsahem 8 % argininu, uhličitanu vápenatého, solí zinku a 1450 ppm fluoridových iontů ve formě monofluorofosforečnanu sodného vykazuje již po 12 týdnech používání velmi dobrý účinek proti supragingiválnímu zubnímu kameni v porovnání s pastou pouze s obsahem 1450 ppm fluoridu ve formě monofluorofosforečnanu sodného.

(jez)

Zdroj: Garcia-Godoy F., Nathoo S., Mateo L. R. et al. The clinical efficacy of a new dentifrice with zinc on supragingival calculus formation. J Clin Periodontol 2015; 42 (S17): PO779.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#