#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Aktivní látka arginin v zubní pastě účinněji chrání před zubním kazem než samotné fluoridy

23. 10. 2019

Výskyt zubního kazu v populaci klesá, stále jde ovšem o jedno z nejrozšířenějších bakteriálních onemocnění na světě. 10−20 % dětí i dospělých je jím zasaženo těžce přičemž dospělí jím trpí až 10× více než děti. Zubnímu kazu lze přitom efektivně předcházet, zejména díky novinkám ve složení zubních past, kde spolu synergicky působí hned několik látek. Velký potenciál a zlepšení výsledků se v této souvislosti ukazuje v případě kombinace fluoridu s argininem.

Vliv pH na zubní kaz

V procesu vzniku zubního kazu jsou velmi důležité bakterie. Ty metabolizují cukry z potravy, čímž v dutině ústní klesá pH. Snížené pH má za následek demineralizaci zubního povrchu. K opětovné remineralizaci dochází tím, že se do zubů navracejí minerály obsažené ve slině. Nejdříve se ovšem hodnota pH musí vrátit na původní hodnoty. Pokud je hladina pH snížená dlouhodobě nebo příliš často, remineralizace je nedostatečná a vzniká zubní kaz. Úkolem zubního lékaře je tedy nejen pravidelná kontrola pacientovy hygieny, ale důležité je také, aby s ním probral jeho stravovací návyky. Při pojídání několika menších porcí za den se totiž hladina pH nestihne vyrovnat a riziko zubního kazu se zvyšuje.

Fluoridy a další látky

Důležitou součástí prevence zubního kazu je pečlivý výběr zubní pasty. Prokazatelně účinné a bezpečné jsou zubní pasty s fluoridy. Několik nezávislých studií prokázalo, že pravidelné čištění zubů fluoridovou zubní pastou obsahující alespoň 1000 ppm fluoridu snižuje vývoj koronálních kazů přibližně o 25 % ve srovnání s čištěním pomocí zubní pasty bez fluoridů. Do zubních past ovšem mohou být přidávány i další antikariézní, antimikrobiální a remineralizační látky, které účinek fluoridů dále zvyšují.

Pokrok díky argininu

Jednou z těchto látek je arginin. Tato aminokyselina je metabolizována nepatogenními argininolytickými bakteriemi dutiny ústní, čímž vznikají zásadité soli. Ty následně neutralizují kariogenní kyseliny vytvářené v dentálním plaku a vyrovnávají pH dutiny ústní. Popsané působení doplňuje účinek fluoridu při prevenci i zastavení rozvoje zubního kazu. Studie ukazují, že kombinace fluoridů a 1,5% argininu ve srovnání se samotným fluoridem přináší:

  • 4× lepší remineralizaci počátečních kariézních lézí ve srovnání s běžnou fluoridovou zubní pastou.
  • Až 2násobnou reverzi počínajících zubních kazů po 6 měsících aplikace.
  • Až o 20 % větší redukci tvorby nových zubních kazů po 2 letech ve srovnání s běžnou fluoridovou zubní pastou bez argininu.

Budoucnost bez kazů?

Posílení preventivního přístupu k léčbě zubních kazů přináší velmi důležitý zlom v zubní péči. Zatímco dříve se lékaři zaměřovali spíše na metody chirurgické, dnes je možné proces vzniku kazu zpomalit nebo i úplně zastavit. První úspěchy v této oblasti přinesl objev fluoridů, ty však samy o sobě nejsou u vysoce rizikových pacientů dostatečné. Proto jsou nezbytné nové technologie, které působí synergicky s fluoridy a výrazněji ovlivňují tvorbu a rozvoj kariézních lézí. Díky nim se „budoucnost bez kazů“ opět o něco přiblížila. 

(jez)

Zdroj: „Trochu jiná“ fluoridová pasta přináší novou naději v boji se zubním kazem. Oral Health Dialogue 2015; 1: 5−8.



Štítky
Ortodoncie Stomatologie Dentální hygienistka
Nejnovější kurzy
Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Fluoridy - stále bezpečné?
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, MUDr. Jan Stuchlík, M.Sc.

Prevence zubního kazu v dětském věku
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#