#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Přírodní“ léčba kašle jako součást „klasické“ medicíny

10. 12. 2020

Přírodní preparáty jsou stále více vyhledávanými prostředky léčby mnoha onemocnění. Množí se proto i dotazy na možnosti přírodní léčby směřované na lékaře klasické medicíny. Například v případě terapie onemocnění dýchacích cest přitom mají přírodní prostředky bezesporu svůj historický a tradiční základ, jejich význam ovšem samozřejmě přetrval dodnes. Co tedy můžeme nabídnout rodičům, kteří si pro své děti přejí přírodní a přirozenou léčbu těchto obtíží?

Komplexní mechanismus účinku

Přírodní léčba je v současné době mezi lidmi velmi atraktivní. Terapie nemocí dýchacích cest prostřednictvím tradičních prostředků přírodní medicíny je lety prověřená. Mezi hlavní výhody přírodních látek patří bezesporu komplexnost jejich účinku − mnohé byliny vykazují současně efekt antibakteriální, antivirotický, protizánětlivý a antitusický, respektive expektorační.

Mechanismus protizánětlivého účinku bylinných drog je obdobný tomu, jaký známe u nesteroidních antiflogistik; k inhibici zánětlivého procesu dochází vlivem jejich interakce s cyklooxygenázou a lipooxygenázou. Proces zánětu je současně potlačen interakcí s nukleárními faktory, které hrají roli ve vyplavování prozánětlivých cytokinů.  

Bylinné čaje na ústupu. Které formy je nahrazují?

Jak upozorňuje doc. PharmDr. Karel Šmejkal, Ph.D., z Ústavu přírodních léčiv Farmaceutické fakulty MU v Brně, v současnosti jsou v léčbě potlačovány bylinné čaje a je naproti tomu vhodnější používat sirupy, extrakty nebo materiály pro inhalaci, jež jsou standardizované. Důvodem je, že v přírodním materiálu, který je běžně k dispozici, je obsah účinných látek v poměrně nízké koncentraci. Přírodní materiál je relativně nehomogenní, a obsah účinných látek proto může být různorodý. V přírodním materiálu navíc mohou být přítomné i nežádoucí látky, jež je vhodné detekovat. V neposlední řadě hrají roli i organoleptické vlastnosti výsledného produktu.

Bylinné čaje nemusejí mít atraktivní chuť a vůni, proto se zpracováním do vhodné lékové formy významně usnadní adherence a spolupráce pacienta, obzvláště dětského. 

Příroda pomáhá v léčbě kašle

Proskurník lékařský

(Althaea officinalis, lidově ibišek)

  • Obsahuje slizové látky, které díky zvlhčení sliznice účinně napomáhají mechanickému odstranění hlenu a usnadňují tak odkašlávání.
  • Zklidňuje a regeneruje sliznice.
  • Využívá se květ, kořen i list, kořen však nevykazuje protizánětlivé účinky, a je proto vhodné jej kombinovat s jinými bylinami.

Tymián

(Thymus vulgaris)

  • Tymián je považován za jednu z nejsilněji působících antibiotických bylin, má protizánětlivé účinky a rozpouští hleny. Obsahuje až 200 chemických látek.
  • Vykazuje účinky antiseptické, expektorační a bronchospasmolytické.
  • Lze jej kloktat, inhalovat i užívat vnitřně.

Z dalších běžně používaných bylin můžeme jmenovat mateřídoušku, lípu, jitrocel, echinaceu, pelargonii, břečťan aj. 

Prostředky přírodní medicíny dostupné doma

Cibule kuchyňská

Cibule obsahuje silice, které jsou velmi účinným prostředkem k naředění hlenu. Cibule navíc poskytuje bakteriostatické a virostatické látky, je bohatá na éterické oleje, vitaminy A, B1, B2, C a E, zinek a řadu dalších látek, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému. V jaké formě ji lze dětem podat?

Cibulová šťáva ke konzumaci

Doporučuje se nakrájet čerstvou cibuli na drobné kousky a v misce je přesypat krupicovým cukrem, případně přelít medem v poměru 2 : 1 či 1 : 1. Misku je následně třeba zakrýt například talířkem a nechat několik hodin odstát. 

Cibulová šťáva k inhalaci

Šťáva vylisovaná ze 3 velkých cibulí se nalije na talíř a asi 3 minuty se několikrát denně inhaluje s pevně zavřenýma očima. V tradiční lidové medicíně se též doporučovalo umístit nakrájené plátky cibule na talíř co nejblíže k lůžku, aby nemocný inhaloval cibulové éterické oleje.

Med

Med vykazuje účinky antimikrobiální, antivirotické, antioxidační, protizánětlivé i antitusické. Obsahuje vitaminy A, E, K, B1, B2, B6 a C, dále železo, zinek, glukózu, fruktózu, flavonoidy, fenolové kyseliny, enzymy a mnoho dalších aktivních složek. Med uvolňuje peroxid vodíku, který reaguje se železem a působí antisepticky. V klinických studiích byly potvrzeny účinky medu srovnatelné s dextrometorfanem i jinými běžně užívanými lokálně působícími antitusiky, respektive expektorancii.

V jedné ze studií srovnávajících účinky medu a dextrometorfanu u dětí ve věku 2−18 let byl med rodiči příznivě hodnocen pro symptomatickou úlevu od nočního kašle a zlepšení kvality spánku. V jiné ze studií provedené u dětí s nočním kašlem provázejícím akutní infekce horních cest dýchacích ve věku 24−60 měsíců dokonce med v porovnání s dextrometorfanem a difenhydraminem vykazoval nejen srovnatelné, ale i mírně lepší účinky.

Další ze studií publikovaná v roce 2015 porovnávala účinky medu rozpuštěného v mléce s dextrometorfanem a levodropropizinem − po 3denní léčbě vykazoval med srovnatelné účinky jako uvedená antitusika. Rozdíly dané typem medu přitom dostupné studie nepotvrdily, účinky byly obdobné.

Propolis

Propolis je aromatická látka, kterou tvoří včely z pryskyřičných zdrojů a využívají ji pro impregnaci úlu. Propolis má komplexní účinky, jež potvrdila řada klinických studií. Vykazuje efekt antibakteriální, protizánětlivý, antioxidační a imunomodulační. Antibakteriální aktivita propolisu je zaměřena především na G+ bakterie. Významnou vlastností propolisu je jeho synergický účinek s antibiotiky.

Profesionálně připravené výrobky na bázi přírodní medicíny

Profesionálně připravené a kontrolované výrobky na bázi přírodní medicíny jsou zárukou určité kvality a množství účinných látek, jež závisí na mnoha faktorech − složení půdy, množství světla, správném usušení apod. Toto je vhodné rodičům orientovaným na přírodní léčbu vysvětlit.

V klasických lékárnách je dostupná řada preparátů obsahujících extrakty z bylin. Určitou nevýhodu řady z nich však mohou někteří rodiče spatřovat v přidání umělých sladidel typu sorbitolu apod. Na trhu je dnes ovšem dostupný i komplexní preparát s názvem Erdoherbal, který tyto látky neobsahuje a představuje spojení kvalitního medu, proskurníku a tymiánu bez uměle vyrobených látek. Navíc je obohacen o niacin a propolis. Složení Erdoherbalu je zcela přírodní na bázi medu a neobsahuje žádné uměle vyrobené látky ani řepný cukr či alkohol. Přípravek je vhodný pro děti od 1 roku věku.

Na druhou část videa se můžete těšit v lednovém zpravodaji.

(tich)

Zdroje:
1. Kotolová H. Možnosti ovlivnění akutního kašle v rámci respiračních infekcí u dětí. Pediatrie praxi 2020; 21 (5): 315−319.
2. Urík M. Med a propolis. Acta Medicinae 2020; 15: 70−71.
3. Šmejkal K. Síla přírody v terapii dýchacích cest. SPLDD, 13. 11. 2020. Dostupné na: www.detskylekar.cz/webcast-sila-prirody-v-terapii-dychacich-cest
4. Hanousek L. Maminko, není mi dobře. Jan Vašut, s. r. o., Praha, 2019: 58. 
5. Jonáš J., Kuchař J. Svět přírodních antibiotik − tajné zbraně rostlin. Eminent, Praha, 2014: 142−144, 319−320.
6. Mayer J. G., Uehleke B., Saum K. Bylinky z klášterní lékárny. Knižní klub, Praha, 2015: 242−243.
7. Grosmanová M. Bylinky užívejte správně, jinak nepomohou. Hospodářské noviny, 30. 10. 2003. 
8. Erdoherbal. Dostupné na: www.erdoherbal.cz



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#