#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kontraindikace, interakce a nežádoucí účinky erdosteinu? Téměř žádné, pozitivní synergie naopak funguje

2. 12. 2021

Erdostein platí za bezpečný lék s velmi dobrou snášenlivostí, minimálními interakcemi a jen několika kontraindikacemi. Naopak vykazuje synergický efekt s mnohými léky, které jsou běžně využívány v terapii respiračních onemocnění, což představuje jeho nespornou přednost. Jaké nežádoucí účinky, kontraindikace a interakce tedy mohou být s erdosteinem potenciálně spojené?

Co uvádí SPC

Podle SPC se při užívání erdosteinu mohou příležitostně vyskytnout gastrointestinální nežádoucí účinky jako nauzea, pálení žáhy a výjimečně diarea. V některých případech byla na začátku léčby pozorována porucha či ztráta chuti. Hypersenzitivní reakce jako kožní vyrážka nebo hyperpyrexie jsou dle SPC velmi vzácné. Jiné nežádoucí účinky SPC neuvádí. 

Žaludeční snášenlivost i při chronickém užívání

U thiolových látek se běžně až ve 20 % případů objevují gastrointestinální vedlejší účinky jako nevolnosti, pálení žáhy a bolesti žaludku, často navíc mívají nepříjemný zápach. U erdosteinu se však tyto nežádoucí účinky v takové míře nevyskytují, protože se jedná o prodrug. Thiolová skupina je ve sloučenině obsažené v kapslích a sirupu uzavřena do thiolaktonového kruhu, který se štěpí chemickou reakcí až po prvním průchodu játry. Teprve potom vzniká aktivní metabolit s volnými thiolovými skupinami, jenž působí v organismu.

Klinické studie prokazují dobrou žaludeční snášenlivost po orálním podání erdosteinu, a to jak během krátkodobé, tak střednědobé i chronické léčby. Výskyt uvedených nežádoucích účinků je u erdosteinu srovnatelný s placebem, a to asi 7 %. Tento jeho výborný bezpečnostní profil podtrhuje i skutečnost, že při souběžném užívání erdosteinu a amoxicilinu je výskyt gastrointestinálních nežádoucích efektů srovnatelný s četností nežádoucích účinků vyskytujících se jen při monoterapii amoxicilinem. Studie neprokázaly žádné histopatologické účinky erdosteinu na žaludeční sliznici.

Bezpečnostní profil u geriatrických a chronických pacientů

Postmarketingové údaje o bezpečnosti získané od více než 30 milionů léčených pacientů (včetně více než 7 milionů dětí) ukázaly, že erdostein je bezpečným a velmi dobře snášeným lékem. Specifické studie erdosteinu u geriatrických pacientů a osob trpících mírným selháním ledvin nebo jater neprokázaly žádný vliv na četnost nežádoucích účinků. Na základě údajů v SPC lze shrnout následující poznatky:

  • U erdosteinu nebyl zaznamenán žádný negativní účinek na plíce, játra, srdce ani ledviny.
  • Neprokázal se žádný mutagenní potenciál.
  • Chronická toxicita (> 26 týdnů) je nízká, nejvyšší netoxické dávky u psů a potkanů dosahují 200–1000 mg/kg/den.
  • Opakované podání či příjem potravy neovlivňují farmakokinetický profil přípravku, nebyla pozorována žádná akumulace ani enzymatická indukce.

Interakce, nebo synergie?

Nebyly pozorovány žádné nežádoucí interakce s léky, které se obvykle užívají v terapii respiračních infekcí a chronické obstrukční plicní nemoci, jako jsou teofylin, bronchodilatancia či běžně předepisovaná antibiotika v této indikaci. Erdostein by neměl být podáván současně s antitusiky z důvodu možného hromadění a stázy hlenu v dýchacích cestách se všemi riziky, jež z toho vyplývají (sekundární infekce, bronchiektázie).

Zatímco jiné thiolové látky mohou inaktivovat některá antibiotika, v případě erdosteinu neexistují žádné negativní interakce mezi běžně užívanými antibiotiky, jako jsou beta-laktamy, erythromycin či sulfamethoxazol/trimethoprim, opět díky tomu, že se jedná o prodrug. Erdostein naopak svým antiadhezivním působením přináší synergický antimikrobiální účinek s mnoha antibiotiky, a snižuje tak riziko vzniku antibiotické rezistence při expozici bakteriálních patogenů koncentracím antibiotika, jež se pohybují pod minimální inhibiční koncentrací. Podle SPC erdostein potencuje účinek amoxicilinu a klarithromycinu. Synergický efekt byl pozorován i v případě salbutamolu a budesonidu.

Kontraindikace erdosteinu

V souladu s SPC je podávání erdosteinu kontraindikované v následujících situacích:

  • Renální insuficience, kdy je clearance kreatininu < 25 ml/min.
  • Jaterní poruchy (například při vzestupu alkalické fosfatázy nebo transamináz v séru).
  • Homocysteinurie, neboť léčivá látka je zdrojem homocysteinu.
  • Hypersenzitivita na obsažené látky a látky obsahující volné SH skupiny.
  • Hmotnost < 15 kg.

Těhotné a kojící pacientky

Podle SPC nebyly u erdosteinu pozorovány žádné embryofetální abnormality, nicméně informace o užívání erdosteinu v době těhotenství a kojení u žen jsou omezené. Pro užívání erdosteinu během těhotenství (zejména v I. trimestru) a kojení musejí existovat zvlášť závažné důvody.

(tich)

Zdroje:
1. Doležal T., Procházková M. Erdosteinum. Remedia 2004; 14 (4): 297−304. 
2. Moretti M. Pharmacology and clinical efficacy of erdosteine in chronic obstructive pulmonary disease. Expert Rev Respir Med 2007; 1 (3): 307−316, doi: 10.1586/17476348.1.3.307. 
3. SPC Erdomed. Dostupné na: www.sukl.cz/modules/medication/detail.php?code=0092757&tab=texts



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#