#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antioxidační účinnost erdosteinu a její využití v širší klinické praxi

25. 10. 2021

Molekula erdosteinu je v povědomí běžné klinické praxe lékařů řazena především mezi mukolytika s protizánětlivým a antibakteriálním působením. Současně je však nutné vyzdvihnout i jeho významné antioxidační účinky. Antioxidační efekt nejen hraje výraznou roli v zánětlivých procesech, ale nově se navíc ukazuje, že by se mohlo jednat o podpůrnou léčbu při ischemicko-reperfuzním poškození tkání.

Kdy jsme nejvíce ohroženi oxidativním stresem?

Oxidativní stres vede k mnoha patofyziologickým stavům v těle. Oxidativnímu stresu je přitom organismus nejvíce vystaven v následujících situacích:

  • během zánětů
  • při kouření
  • při vysilujícím cvičení nebo fyzické práci
  • při pobytu na znečištěném vzduchu
  • při vysokém příjmu polynenasycených mastných kyselin
  • v důsledku expozice záření včetně slunečního
  • při poischemické obnově průtoku krve

V případě nadprodukce volných kyslíkových radikálů, respektive při nerovnováze neutralizačního efektu antioxidačního systému dochází k poškození buněčných molekul, a to proteinů, lipidů, ale i molekuly DNA. Zánět vyvolaný oxidačním stresem je současně příčinou mnoha chronických onemocnění. Potlačení oxidačního stresu je tedy velmi důležitým přídatným efektem léčby. 

Antioxidační účinnost erdosteinu

Již v roce 1998 byla publikována randomizovaná dvojitě zaslepená studie, která porovnávala hladiny glutathionu u pacientů s chronickou bronchitidou při podání 600 mg erdosteinu vs. N-acetylcysteinu vs. placeba. Bylo jasně prokázáno, že erdostein signifikantně zvyšuje hladiny glutathionu v bronchoalveolární laváži a posiluje tak endogenní antioxidační systém. Oproti N-acetylcysteinu bylo toto zvýšení významnější. O rok později prokázala další studie, že erdostein signifikantně zvyšuje v bronchoalveolární laváži i hladiny alfa-1-antitrypsinu.

V roce 2008 byl prokázán efekt erdosteinu na koncentraci prozánětlivých mediátorů v bronchiálním sekretu u kuřáků. V randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované studii bylo podáváno 600 mg erdosteinu vs. placeba po dobu 10 dnů kuřákům léčeným pro středně závažnou chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Bylo zjištěno, že počínaje 4. dnem terapie došlo k postupnému významnému snížení prozánětlivých cytokinů vznikajících v důsledku oxidativního stresu (IL-8) v bronchiálním sekretu.

V roce 2016 byla publikována studie zkoumající antioxidační účinnost erdosteinu při fyzické zátěži pacientů s těžkým CHOPN. Byli do ní zařazeni pacienti s CHOPN průměrného věku 70,5 roku. Pacienti podstoupili 6minutový test chůze, a to před podáním erdosteinu v dávce 600 mg denně a po něm. Byl prokázán významný efekt erdosteinu na snížení produkce volných kyslíkových radikálů indukovaných fyzickou zátěží oproti skupině s placebem.

Vliv na ischemicko-reperfuzní poškození

Je prokázáno, že při ischemicko-reperfuzním poškození tkání dochází k uvolnění volných kyslíkových radikálů. V experimentálních studiích bylo zjištěno, že erdostein dokáže prostřednictvím inhibice lipidové peroxidace a oxidace proteinů zmírnit účinky ischemicko-reperfuzního poškození jaterní a střevní tkáně. V případě ischémie v důsledku ovariální torze u potkanů byl dokonce prokázaný příznivý efekt erdosteinu při ischemicko-reperfuzním poškození natolik velký, že zmírňoval důsledky ztrát reprodukční kapacity vaječníku, která je po torzi vaječníku obvykle pozorována. Tyto výsledky tedy podtrhují významné antioxidační účinky erdosteinu a nabízejí možnosti k jeho dalšímu využití v klinické praxi, k čemuž budou samozřejmě zapotřebí další výzkumy.

Závěr

Řada studií opakovaně prokázala významnou antioxidační účinnost erdosteinu díky jeho schopnosti signifikantně zvýšit hladinu glutathionu, tedy látky důležité pro udržení přiměřeného oxidačně-redukčního potenciálu v buňkách. Tato vlastnost představuje zásadní přidanou hodnotu, důležitou nejen v terapii infekčních stavů. Jak naznačují výsledky dalších studií, jedná se o léčivo s podpůrným potenciálem při léčbě širokého spektra stavů, mj. spojených s ischemicko-reperfuzním poškozením tkání. 

(tich)

Zdroje:
1. Mitrea M. et al. Reduced (GSH) and oxidized (GSSG) levels in plasma and BAL of chronic bronchitis patients treated with erdosteine or N-acetylcysteine (NAC). 6th International Conference on Bronchoalveolar Lavage, Corfu, 1998.
2. Vagliasindi M., Fregnan G. B. Erdosteine protection against cigarette smoking-induced functional antiprotease deficiency in human bronchiolo-alveolar structures. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol 1989; 27 (5): 238−241.
3. Dal Negro R. W., Visconti M., Micheletto C., Tognella S. Changes in blood ROS, e-NO, and some pro-inflammatory mediators in bronchial secretions following erdosteine or placebo: a controlled study in current smokers with COPD. Pulm Pharmacol Ther 2008; 21 (2): 304–308, doi: 10.1016/j.pupt.2007.07.004.
4. Dal Negro R. W., Visconti M. Erdosteine reduces the exercise-induced oxidative stress in patients with severe COPD: results of a placebo-controlled trial. Pulm Pharmacol Ther 2016; 41: 48–51, doi: 10.1016/j.pupt.2016.09.007.
5. Dokuyucu R., Karateke A., Gokce H. et al. Antioxidant effect of erdosteine and lipoic acid in ovarian ischemia-reperfusion injury. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014; 183: 23−27, doi: 10.1016/j.ejogrb.2014.10.018. 
6. Barlas A. M., Kismet K., Erel S. et al. Erdosteine ameliorates the harmful effects of ischemia-reperfusion injury on the liver of rats. Acta Cir Bras 2017; 32 (10): 796−806, doi: 10.1590/s0102-865020170100000001.
7. Tunc T., Uysal B., Atabek C. et al. Erdosteine and ebselen as useful agents in intestinal ischemia/reperfusion injury. J Surg Res 2009; 155 (2): 210−216, doi: 10.1016/j.jss.2008.06.017.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Partneři sekce
angelini

Nejnovější kurzy
COVID-19 up to date
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D., MUDr. Mikuláš Skála, prof. MUDr. František Kopřiva, Ph.D., prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Kašel: klinický přístup
Autoři: prof. MUDr. Vladimír Vondra, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#