#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inhibitory DPP-4 mohou bránit vstupu SARS-CoV-2 do buněk

3. 8. 2020

Vzhledem k tomu, že nový typ koronaviru SARS-CoV-2 využívá receptor DPP-4 pro vstup do lidských buněk, mohla by inhibice DPP-4 gliptiny představovat možný přístup k farmakologické léčbě onemocnění COVID-19 vyvolaného tímto koronavirem.

Funkce enzymu DPP-4

Mechanismus účinku inhibitorů DPP-4 (gliptinů) v léčbě diabetu spočívá v inhibici odbourávání glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1) zablokováním enzymu dipeptidylpetidázy 4 (DPP-4). DPP-4, známá také jako CD26, je transmembránový glykoprotein exprimovaný na povrchu různých typů buněk. Kromě své katalytické aktivity funguje jako vazebný protein a ligand pro extracelulární faktory a je zapojena do řady fyziologických pochodů.

Výskyt DPP-4 v lidském organismu

Bylo zjištěno, že SARS-CoV-2 využívá k penetraci do lidských buněk kromě angiotenzin konvertujícího enzymu 2 (ACE2) také DPP-4, podobně jako další lidský koronavirus MERS-CoV. DPP-4 exprimují buňky imunitního systému, epitelové buňky, endotelové buňky v systémové cirkulaci, buňky ledvin, tenkého střeva, plic, pankreatu, sleziny a srdce, hladké svalové buňky či hepatocyty a je také rozpustná v plazmě.

Význam DPP-4 při onemocnění COVID-19

Dosavadní poznatky ukazují, že agresivní vliv koronavirů na tkáně a orgány je přinejmenším částečně modulován DPP-4. Distribuce DPP-4 v lidském respiračním traktu může usnadňovat průnik viru do tkání dýchacích cest a přispívat k rozvoji cytokinové bouře a imunopatologických procesů vedoucích k fatální pneumonii při onemocnění COVID-19. Inhibice DPP-4 by tedy mohla působit proti tomuto mechanismu a bránit vstupu a replikaci viru v dýchacích cestách.

Závěr

Italští autoři ve svém recentním článku vyslovili hypotézu, že inhibice DPP-4 gliptiny, zejména přípravky s vysokou selektivitou k DPP-4, by mohla být novou jednoduchou strategií napomáhající léčbě COVID-19 u pacientů s diabetem i bez něj.

(zza)

Zdroj: Solerte S. B., Di Sabatino A., Galli M., Paolo Fiorina P. Dipeptidyl peptidase-4 (DPP4) inhibition in COVID-19. Acta Diabetol 2020 Jul; 57 (7): 779−783, doi: 10.1007/s00592-020-01539-z.



Štítky
Diabetologie
Nejnovější kurzy
Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Ozvěny ADA 2021: Principy moderního managementu pacientů s diabetem

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#