#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topická léčba takrolimem u dítěte s atopickou dermatitidou – kazuistika

17. 6. 2019

Kazuistika z dětského kožního oddělení Pediatrické kliniky LF MU a FN Brno ukazuje účinnost topické léčby takrolimem u 9leté pacientky s projevy atopické dermatitidy.

Anamnéza a klinický obraz

Důvodem návštěvy dermatologické ambulance byly projevy atopické dermatitidy na dlaních a předloktích, které pacientce způsobovaly bolest a pocity pálení. Pacientka i její matka hodnotily obtíže jako omezující a negativně zasahující do školních i mimoškolních aktivit.

V osobní anamnéze pacientky byly relevantní pouze projevy atopické dermatitidy v kojeneckém věku, které v batolecím a předškolním věku vymizely. Ke zhoršení došlo se zahájením školní docházky, zejména v zimním období. V rodinné anamnéze je zaznamenána sezónní alergie u obou rodičů.

Při první návštěvě dermatologické ambulance byly zjištěny rozsáhlé drsné a středně infiltrované ekzémové plochy na obou dlaních. Tyto projevy zasahovaly i prsty a část jich přecházela také na předloktí a do loketních jamek. V meziprstních prostorech na rukou měla dívka drobné ragády. Bodové exkoriace a stroupky byly pozorovány na celých rukou.

Před léčbou: ložisko s ragádami a exkoriacemi
Obr. 1. Před léčbou: ložisko s ragádami a exkoriacemi

Průběh a výsledek terapie

Vzhledem k akutní fázi onemocnění byla indikována léčba topickými kortikoidy II. třídy s cílem co nejrychleji zhojit ragády na rukou a mezi prsty. Pacientce byl dále předepsán takrolimus (topická aplikace masti Protopic v síle 0,03 %). Léčebné schéma spočívalo v aplikaci masti 2× denně po dobu 2 týdnů, ve 3. týdnu léčby byla mast aplikována pouze na noc. Následoval proaktivní režim, při němž se takrolimus používal 2× týdně na noc ve dnech nenásledujících bezprostředně po sobě.

Dívka a její matka byly poučeny o režimových opatřeních, jež je potřeba při léčbě atopické dermatitidy dodržovat. Pacientka se jimi totiž před návštěvou dermatologa neřídila a například k mytí a promazávání rukou používala nevhodná emoliencia.

Při kontrole, která proběhla po 6 týdnech terapie, byl stav pacientky zhodnocen jako dobrý. Ložiska byla zcela zhojena a pacientka nepociťovala dřívější potíže. Dívka i její matka byly s průběhem léčby a výsledkem terapie spokojené.

Zhojení po léčbě
Obr. 2. Zhojení po léčbě

(pak)

Zdroj: Pinková B., Bučková H. Účinná léčba atopické dermatitidy přípravkem Protopic u devítileté dívky. Dermatologie pro praxi 2018; 12 (3): 150–152.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#