#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Impetigo contagiosa u 7leté pacientky − kazuistika z dermatologické ambulance

7. 5. 2019

K nejčastějším původcům infekcí v dětském věku patří Staphylococcus aureus, beta-hemolytické streptokoky skupiny A či enterokoky. Kazuistika z dětské dermatologické ambulance v Bratislavě představuje pacientku, u níž mikrobiální vyšetření při kožních problémech prokázalo právě stafylokokovou infekci.

Popis obtíží a osobní anamnéza

7letá dívka se v době návštěvy dermatologické ambulance již 2 týdny potýkala s kožními projevy připomínajícími větší štípance. Ranky se postupně zvětšovaly, rostl i jejich počet a postupně se měnily na puchýře. Následně se přidalo jejich mokvání. Domácí léčba spočívala v bylinných obkladech z řepíku, ložiska se ovšem zvětšovala. Stejné projevy rodiče pozorovali u staršího syna. Ostatní členové rodiny byli bez potíží.

Dívka neužívá dlouhodobě žádnou medikaci, netrpí žádnou alergií a očkována byla podle běžného očkovacího kalendáře. Při nedávném pobytu u prarodičů se pacientka každý den koupala na veřejném koupališti.

Stav před léčbou
Obr. 1. Stav před léčbou

Klinický obraz, diagnostika a léčba

Dívka měla na trupu a na horních i dolních končetinách rozsáhlá zánětlivá ložiska, na povrchu s hemoragickými krustami. Část ložisek se nacházela i v okolí nosních dírek. U pacientky byly zjištěny zvětšené lymfatické uzliny. Na základě klinického obrazu byla stanovena diagnóza impetigo contagiosa a dermatolog provedl výtěr z jednoho ze zánětlivých ložisek.

Pacientce byla kvůli četnosti projevů předepsána širokospektrá antibiotika na 7 dní a doporučen klidový režim. Rodiče jí měli připravovat každodenní hypermanganové koupele a na ložiska 2× denně aplikovat krém s kyselinou fusidovou (Fucidin). Rodina byla poučena o nakažlivosti onemocnění a vhodných režimových opatřeních. Po 7 dnech terapie se stav pacientky zlepšil. Nová ložiska se jí po dobu léčby nevytvořila, strupy se odloučily a ložiska se dále nezvětšovala. Výsledky mikrobiálního vyšetření prokázaly Staphylococcus aureus.

Stav po léčbě
Obr. 2. Stav po léčbě

Závěr a doporučení

Impetigo contagiosa patří k nejčastějším dětským infekčním onemocněním. Šíří se zejména v teplých letních měsících a typická je pro něj vysoká nakažlivost. Rodiče by měli být o vysokém infekčním potenciálu původce tohoto onemocnění informováni zejména kvůli nutnosti okamžité a dostatečně dlouhé izolace dítěte z kolektivu. V případě impetiga je také vhodné, aby rodiče zpravili o této diagnóze předškolní či školní zařízení, které dítě navštěvuje.

(pak)

Zdroj: Čárska N. Časté bakteriálne infekcie u detí. Pediatrie pro praxi 2018; 19 (6): 213–214.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#