#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kyselina fusidová v topické léčbě kožních infekcí

1. 11. 2018

Topická antibiotická terapie hraje důležitou úlohu v léčbě povrchových kožní infekcí. Možnosti využití selektivního antibiotika – kyseliny fusidové – shrnuje přehledový článek zveřejněný v časopisu Acta Dermato-Venereologica.

Terapeutické indikace a vlastnosti kyseliny fusidové

Kyselina fusidová se uplatňuje v léčbě primárních bakteriálních infekcí kůže, jako jsou impetigo, superficiální folikulitida, furunkly či erytrazma. Léčivé přípravky s kyselinou fusidovou jsou indikovány také v případě infikovaných kožních poranění nebo sekundárně infikovaných dermatóz, například při atopické a kontaktní dermatitidě nebo prurigu.

Léčivé přípravky s kyselinou fusidovou k topickému užití jsou dostupné ve formě krému a masti. Obě formy vykazují v porovnání s dalšími topickými antibiotiky podobnou účinnost a srovnatelnou či lepší snášenlivost. Kyselina fusidová, stejně jako například mupirocin, je v případě léčby některých typů impetiga účinnější než perorální antibiotika.

Topická terapie kožních infekcí by měla splňovat několik kritérií: selektivní účinek, malý alergenní potenciál, dobrou kožní permeabilitu a ideálně dostupnost v různých lékových formách, aby bylo možné vyhovět preferencím pacientů. Všechny tyto požadavky splňuje právě kyselina fusidová, která se uplatňuje při léčbě infekcí vyvolaných bakteriemi Staphylococcus aureus, Corynebacterium minutissimum a některými streptokoky.

Výsledky studií

Problematice terapie kožních infekcí pomocí kyseliny fusidové se věnuje řada studií. Ze srovnání léčby s využitím masti a krému vyplývá, že obě lékové formy jsou stejně účinné, pacienti je dobře snášejí a neuvádějí nežádoucí účinky léčby. Porovnání kyseliny fusidové a mupirocinu ve formě masti přineslo zjištění, že obě látky mají při léčbě primárních i sekundárních kožních infekcí srovnatelnou účinnost, ovšem kyselina fusidová byla pacienty snášena lépe než mupirocin.

Nežádoucí příhody byly pozorovány u 1 % pacientů, při léčbě mupirocinem se jednalo o 7,4 % pacientů.

Obdobné výsledky ukázaly také studie, které srovnávaly přípravky s kyselinou fusidovou ve formě krému a mupirocin ve formě masti.

Závěr

Topická antibiotika tvoří nedílnou součást léčby bakteriálních kožních infekcí. Aplikace kyseliny fusidové ve formě krému či masti je účinným způsobem léčby primárních i sekundárních infekcí a ve srovnání s dalšími topickými antibiotiky se vyznačuje nízkou mírou výskytu nežádoucích účinků.

(pak)

Zdroj: Long H. Fusidic acid in skin and soft-tissue infections. Acta Derm Venereol 2008; Suppl. 216: 14–20.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#