#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Atopická dermatitida u 9měsíčního kojence – kazuistika

2. 5. 2019

Atopická dermatitida je nejčastější dětskou dermatologickou diagnózou. Téměř v polovině případů se příznaky objevují již v prvních 6 měsících života. V kojeneckém věku se při exacerbaci onemocnění častěji objevují puchýřky a krusty a dochází k mokvání. To je případ i 9měsíčního kojence, pacienta dětského dermatologického oddělení FN Motol v Praze, který se potýkal s příznaky atopické dermatitidy od 4. měsíce věku.

Osobní a rodinná anamnéza

Kojenec byl na dětském dermatologickém oddělení vyšetřen kvůli zhoršujícímu se atopickému ekzému. Ložiska se u něj vyskytovala na končetinách, trupu i v obličeji a doprovázel je výrazný pruritus.

Perinatální období proběhlo u pacienta bez komplikací, po 6 měsících výhradního kojení byl převeden na umělou kojeneckou výživu. Nemléčné příkrmy toleroval, očkování u něj kvůli lehkým respiračním infektům nebylo dosud provedeno. V rodinné anamnéze je uvedena alergie matky na med a polinóza u otce. Alergologické vyšetření ukázalo lehce zvýšené specifické IgE proti směsi potravin, sIgE proti kravskému mléku byly negativní.

Nález a terapie

Pacient měl při vyšetření ve FN Motol rozsáhlá erytematoskvamózní ložiska na vnitřní straně stehen a v popliteálních jamkách. Na nártech byly též exkoriace, na bércích s infiltrací a mokváním. Dermatolog stanovil diagnózu atopická dermatitida.

Stav před léčbou – mokvající ložisko na bérci
Obr. 1. Stav před léčbou – mokvající ložisko na bérci

Stav před léčbou – exkoriované ložisko na nártu
Obr. 2. Stav před léčbou – exkoriované ložisko na nártu

Rodičům kojence bylo doporučeno, aby opakovaně promazávali celé tělo syndermanem a na obličej aplikovali krém Lipobase. Koupele ve slabě růžovém roztoku hypermanganu byly doporučeny 2–3× týdně. Na mokvající ložiska byl určen Jarischův roztok a na ložiska na dolních končetinách krém s obsahem 0,1 % hydrokortisonu (Locoid lipocrm.) na noc. U tohoto přípravku byl stanoven proaktivní režim, tj. aplikovat po dobu 1–5 dní při akutní exacerbaci a poté dlouhodobě vždy 2× týdně. Na pruritus byl předepsán bisulepin (Dithiaden) 1/4 tbl. na noc.

Stav při kontrole po 3 týdnech

Přestože došlo k mírnému zlepšení ekzému v obličeji a na horních končetinách, dolní končetiny vykazovaly jen zanedbatelné zlepšení. K mokvání ložisek v oblasti bérců již nedocházelo. Pohovorem s rodiči kojence bylo zjištěno, že Locoid lipocrm. aplikovali pouze jednou na počátku léčby a dále nebyl užíván.

Stav v průběhu léčby – podkolenní jamky vykazují kvůli nedostatečné compliance jen mírné zlepšení
Obr. 3. Stav v průběhu léčby – podkolenní jamky vykazují kvůli nedostatečné compliance jen mírné zlepšení

Po vysvětlení významu adherence k léčbě kortikoidem došlo po dalších 3 týdnech terapie k výraznému zlepšení ekzému. Zlepšil se též pruritus, který dříve kojenci znemožňoval klidný spánek.

Stav při proaktivní léčbě Locoidem lipocrm. – viditelné zlepšení kožního nálezu v podkolenních jamkách
Obr. 4. Stav při proaktivní léčbě Locoidem lipocrm. – viditelné zlepšení kožního nálezu v podkolenních jamkách

Závěr

Léčba atopické dermatitidy může být náročná a zdlouhavá a v kojeneckém věku má řadu specifik. Zásadním prvkem terapie je pečlivá a opakovaná edukace rodičů. Kortikofobie může komplikovat reálné posouzení účinnosti léčby, a proto by dermatologové měli cíleně zjišťovat skutečnou compliance. Při léčbě atopické dermatitidy má u kojenců význam též dieta dítěte, případně kojící matky, výběr vhodných oděvů a používání nedráždivé dětské kosmetiky.

(pak)

Zdroj: Čadová J. Atopická dermatitida v kojeneckém věku. Pediatrie pro praxi 2018; 19 (5): 284–285.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#