#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

U revmatoidní artritidy máme nový cíl − zlepšit komunikaci lékaře s pacientem

23. 11. 2020

Revmatoidní artritida (RA) má jako každá chronická nemoc negativní dopad na kvalitu života pacientů. Jak dosáhnout jejího zlepšení? Aktuální guidelines pro léčbu RA mají charakter plnění stanovených cílů a stavějí na sdíleném rozhodování pacienta a lékaře, což je bez komunikace nemožné. Musíme se tedy zaměřit právě na ni.

Sdílené rozhodování = vyšší spokojenost a compliance

Jedním z nejdůležitějších požadavků pro nastavení kvalitního léčebného režimu je komunikace pacienta s lékařem. Společně mají stanovit cíle péče a poté rozhodnout o způsobu, jak jich dosáhnou. Výsledek takto učiněných rozhodnutí spojuje efektivitu i vyšší spokojenost pacienta, který ví, že jeho léčba bere v úvahu jeho přání, potřeby a komorbidity.

Jsou tyto předpoklady naplňovány v současní klinické praxi? Na tuto otázku se zaměřil průzkum, jehož autoři nezávisle oslovili nezávisle na sobě lékaře i pacienty, aby získali informace o jejich pohledu na léčbu revmatoidní artritidy, její cíle a kvalitu komunikace. Vzhledem ke svému geografickému rozsahu dává citovaná práce odpovědi s prakticky globálním významem.

Co vyplynulo z průzkumu aneb bojí se nás pacienti?

Odborníci z iniciativy RA NarRAtive vyzpovídali 1805 pacientů a 1736 lékařů, kteří léčí revmatoidní artritidu. A závěry jsou překvapující. Přestože pacienti i lékaři kladli stejný důraz na kvalitní komunikaci, průzkum mezi nimi ukázal zásadní komunikační mezery, například ohledně významu návratu do práce jako cíle léčby. Ukázalo se, že ačkoliv obě strany vědí, že komunikace je zásadní, mají na ní hodně co vylepšovat. 84 % pacientů sice hlásilo, že jsou s komunikací v zásadě spokojení, ale 55 % si přálo otevřeněji hovořit o cílech léčby.

Skoro dvě třetiny pacientů v této studii pociťovaly dyskomfort ze sdílení svých obav nebo starostí s lékařem. A tady je podle autorů klíč k celé problematice − vylepšení kvality dialogu pacienta s lékařem může stimulovat nemocné k tomu, aby otevřeně vyjádřili svá očekávání a přání, jež se mají stát cíli léčby. Tak je možné vzít v úvahu tyto individuální faktory a léčbu skutečně „ušít na míru“. Zvýšíme tak i adherenci pacientů a vyřešíme několik problémů naráz.

Nástroje pro zlepšení komunikace

Jak komunikaci vlastně zlepšit? Odpověď na tuto otázku tak snadná není. Každý pacient je jiný a navázat s ním kvalitní kontakt není vždy snadné. Ale právě toto téma je dalším cílem zmíněné iniciativy − snaží se vytvořit soubor nástrojů, které budou moci používat lékaři v každodenní klinické praxi, aby jejich komunikace s pacienty fungovala co nejlépe.

Průzkum mimo jiné potvrdil nám známý fakt, že artritida pro pacienty představuje značnou zátěž − polovina dotazovaných pacientů se kvůli ní přestala věnovat některé z aktivit, jež dříve byly součástí jejich života. Třetina musela úplně odejít z práce nebo kvůli nemoci změnit profesi, několik procent kvůli ní odkládalo založení rodiny. Tři čtvrtiny pacientů si dělaly starosti s budoucí progresí svojí nemoci a s tím související kvalitou života. A celá třetina pacientů si dělala hlavu z finanční nákladnosti nebo dostupnosti léčby. Jejich lékaři přitom o velké části těchto pocitů nevědí, ačkoliv to vědět chtějí a potřebují.

Odhalená artritida

V současné době probíhá kampaň směřovaná na komunikaci revmatologických pacientů s lékařem. Nemocní budou různými způsoby stimulováni, aby komunikaci se svým revmatologem zkvalitnili. Pro lékaře je to příležitost posunout s minimálním úsilím kvalitu péče výrazně kupředu. Příspěvky této kampaně budou označovány hashtagem #ArthritisRevealed. Vyjděte tedy pacientům vstříc, ať jejich snaha o kvalitnější kontakt nezůstane bez odezvy.

(pez)

Zdroj: Gibofsky A., Galloway J., Kekow J. et al. Comparison of patient and physician perspectives in the management of rheumatoid arthritis: results from global physician- and patient-based surveys. Health Qual Life Outcomes 2018; 16: 211, doi: 10.1186/s12955-018-1035-3.



Štítky
Revmatologie Dětská revmatologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#