#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Monitorování koagulačních parametrů PT/INR pomocí přenosného koagulačního testeru

16. 7. 2021

Více než 800 milionů lidí po celém světě užívá antikoagulační terapii a vyžaduje pravidelné monitorování koagulačních parametrů. Velkou část z těchto testů představuje kontrola parametrů PT/INR při terapii warfarinem. V rámci ambulantní, ale také nemocniční sféry tak vzrůstá poptávka po jednoduchých a spolehlivých analyzátorech, jež umožňují rychlou a přesnou diagnostiku koagulačních parametrů bez nutnosti odesílání vzorku krve do laboratoře.

Reklamní sdělení:

Úvod

Perorální antikoagulační terapie je pacientům předepisována v rámci primární i sekundární prevence tromboembolické nemoci. Mezi indikace dlouhodobé koagulační terapie patří například kongenitální srdeční defekty, fibrilace síní, anamnéza hluboké žilní trombózy a/nebo plicní embolie, primární trombofilie, náhrada mechanickou chlopní, mitrální stenóza nebo chronické onemocnění jater. Již z výčtu indikací je patrné, že se jedná o nemalý počet osob. Pouze pacientů s fibrilací síní je na evropském kontinentu diagnostikováno kolem 6 milionů.

Dominantní postavení ve skupině perorálních antikoagulancií stále zaujímá antagonista vitaminu K warfarin, a to navzdory vzrůstající oblibě nových perorálních antikoagulancií (NOACs). Důvodem je především vysoká cena terapie v porovnání s warfarinem. Nevýhodou warfarinu je ale kromě množství lékových a potravinových interakcí také nutnost pravidelného monitorování koagulačních parametrů PT/INR.

Význam monitorování koagulačních parametrů

Pro adekvátní účinnost a bezpečnost terapie warfarinem je nutné dosažení účinného rozmezí hladiny PT/INR. Nezřídka se však lékaři v praxi setkávají s hladinami mimo účinné rozmezí, z čehož mohou vyplývat komplikace v podobě tromboembolických příhod nebo krvácení. V dlouhodobém horizontu navíc u jednoho pacienta mohou hladiny kolísat mezi vysokými a nízkými hodnotami mimo terapeutické rozmezí.

Vzhledem k této skutečnosti v posledních letech vzrůstá poptávka po rychlých a přesných analyzátorech, jejichž služby ocení zejména lékaři v ambulantní sféře jako praktici či internisté, ale také v oborech intenzivní a resuscitační medicíny vyžadujících rychlou diagnostiku v rámci rozhodovacího a terapeutického procesu.

inzerce:

Vlastnosti přístroje Mission® PT/INR Monitoring System

Vysoké požadavky na kvalitu v současnosti splňuje několik analyzátorů, které umožňují diagnostiku PT/INR v ambulantní sféře. Jedním z nich je koagulační analyzátor Mission® PT/INR Monitoring System. Jedná se o přenosný koagulační tester vhodný k profesionálnímu, ale také osobnímu použití.

Přístroj umožňuje rychlou diagnostiku hodnot PT/INR v rozmezí 0,7–7,0 z malého množství kapilární či venózní krve (objem 15 μl). Výsledek vyšetření přístroj poskytuje do 2 minut. Každý z proužků je jednotlivě kalibrován pro zvýšení přesnosti vyšetření a aplikační oblast vzorku je dostatečně široká pro zvýšení komfortu vyšetření. Pro bezpečnost dat jsou výsledky chráněny heslem, data lze pomocí microUSB přenášet do počítače. Přístroj je napájen bateriemi nebo adaptérem, přičemž bateriový zdroj umožňuje provedení více než 100 testů a je tak možné přístroj spolehlivě používat i v terénu.

Přesnost a spolehlivost měření byla srovnávána s laboratorním analyzátorem Siemens Sysmex CA-530. Hodnoty INR stanovené z krve kapilární (n = 646) i venózní (n = 654) pomocí přístroje Mission® PT/INR Monitoring System byly v hodnoceném rozmezí srovnatelné s klasickým laboratorním analyzátorem, což potvrzuje spolehlivost a validitu měření pomocí přenosného testeru koagulace.

(holi)

Zdroje:
1. Czuprynska J., Patel J. P., Arya R. Current challenges and future prospects in oral anticoagulant therapy. Br J Haematol 2017; 178 (6): 838–851, doi: 10.1111/bjh.14714.
2. Barcellona D., Fenu L., Marongiu F.. Point-of-care testing INR: an overview. Clin Chem Lab Med 2017; 55 (6): 800–805, doi: 10.1515/cclm-2016-0381.
3. Mission® PT/INR Monitoring System. ACON Laboratories, Inc., 2020. Dostupné na: www.aconlabs.com/brands/mission/mission-coagulation



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#