#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

RT-PCR detekce viru KE u klíšťat nedokáže spolehlivě zhodnotit riziko přenosu infekce na člověka

14. 5. 2019

Virus klíšťové encefalitidy (KE) je nejvýznamnější klíštětem přenášený arbovirus v Evropě, který způsobuje onemocnění u člověka.

Virus klíšťové encefalitidy (KE) je nejvýznamnější klíštětem přenášený arbovirus v Evropě, který způsobuje onemocnění u člověka. Informace o jeho endemickém výskytu v jednotlivých evropských zemích se však často výrazně liší kvůli rozdílným způsobům sledování.

Aby bylo možné zhodnotit riziko onemocnění a vydat doporučení ohledně očkování a dalších zdravotních opatření, je nutné znát objektivní data o výskytu viru v dané oblasti. Podle autorů nedávno zveřejněné studie neposkytuje testování klíšťat na přítomnost viru KE dostatečně reprezentativní výsledky o skutečném výskytu tohoto viru ve zkoumané oblasti, a tím pádem ani o riziku přenosu onemocnění na člověka.

Ve dvou nezávislých odděleně řízených studiích byl pomocí RT-PCR detekován virus KE u klíšťat sebraných ve volné přírodě. V Polsku bylo vybráno 32 sběrných míst v deseti různých administrativních celcích uvnitř oblasti, ve které byly dosud případy KE hlášeny jen sporadicky. Na druhou stranu v Německu bylo vybráno 18 sběrných míst, která se všechna nacházela v oblastech s vysokou incidencí KE.

Celkem bylo pomocí RT-PCR otestováno více než 16 tisíc klíšťat, avšak ani jeden vzorek nebyl pozitivní. I následná rešerše starších studií publikovaných na téma výskytu viru KE u klíšťat v Polsku a v Německu podle autorů ukázala, že testování velkého počtu sebraných klíšťat nemůže spolehlivě zajistit detekci viru KE ve známé endemické oblasti.

Autoři svou studii uzavírají tvrzením, že sbírání a následný screening klíšťat pomocí RT-PCR na přítomnost viru KE nemůže sloužit jako spolehlivý způsob určení rizika infekce KE u člověka. Namísto toho by měly být zváženy alternativní metody, jako je například sérologický monitoring hlodavců a dalších volně žijících zvířat.

(vek)

Zdroj: Stefanoff P. et al.: Virus Detection in Questing Ticks is not a Sensitive Indicator for Risk Assessment of Tick-Borne Encephalitis in Humans. Zoonoses Public Health. 2012 Jul 6; doi: 10.1111/j.1863-2378.2012.01517.x. [Epub ahead of print]



Štítky
Infekční lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#