#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace diabetika aneb V hlavní roli cukrovka

15. 7. 2015

Na operační sál může diabetika přivést cokoliv. Ale cukrovka může samotný zákrok i období po něm zkomplikovat. Pokud tedy máte jít na operaci, důkladně se připravte. Vlastní snahou lze část rizik snížit.

Diabetes bezpochyby znamená vyšší riziko rozvoje komplikací spojených s operací. Pokud jsou u dotyčného navíc již přítomny některé komplikace nemoci (např. poškození sítnice, ledvin, nervů apod.), riziko je ještě vyšší. Proto by každý diabetik měl možná nebezpečí dobře znát a při podezření na ně bezodkladně kontaktovat lékaře. Ve spojení s operací diabetiky obecně mohou ohrožovat:

  • infekce po zákroku,
  • pomalé hojení,
  • potíže se srdcem,
  • zhoršení nebo rozvoj komplikací cukrovky.

Možná rizika dané operace přímo pro konkrétního pacienta ale vždy sdělí ošetřující lékař.

To nejdůležitější před zákrokem

Již několik týdnů před operací je naprosto zásadní držet hladiny glukózy v krvi v co nejnormálnějších mezích. To může snížit možnost vzniku komplikací, někdy i velmi podstatně. Poctivě se svým lékařem spolupracujte – potřebuje totiž znát maximum informací o vašem zdravotním stavu.

  • Povězte mu o všech svých potížích. Žádná z nich není nevýznamná. Některé totiž mohou znamenat, že se vaše cukrovka zhoršila. A právě závažnost této nemoci je pro lékaře jednou ze zásadních informací.
  • Nezapomeňte uvést všechny léky, které berete. Před operací a po ní totiž může být potřeba upravit dávkování (inzulín), některé preparáty vysadit (např. metformin) či vyměnit za jiné.

Zodpovědnost v době hojení 

V tomto období je nesmírně důležitá kontrola hladiny glukózy v krvi. Proto ji často měřte (pokud jste již doma, v nemocnici se o to postará personál) a snažte se ji dostupnými prostředky držet v optimálních mezích. Nezapomínejte ale na to, že udržet hladinu cukru v normě v době rekonvalescence bude pravděpodobně obtížnější, protože:

  • můžete mít potíže se najíst,
  • vyloučit nelze zvracení,
  • kvůli operaci můžete být v psychickém stresu,
  • jste méně aktivní než obvykle.

Diabetici mohou také potřebovat o něco delší dobu ke vzpamatování se po operaci než lidé bez cukrovky (kvůli pomalejšímu hojení a vyššímu riziku rozvoje komplikací).

Pokud zpozorujete nějakou potíž, okamžitě kontaktujte lékaře. Například horečka, otok okolí rány, jeho zarudnutí a bolestivost na dotek mohou být známkami rozvoje infekce. (V mírné formě patří k normálnímu pooperačnímu průběhu, pokud se ale problémy začnou stupňovat, volejte lékaře!) Jen odborník vám sdělí, jak se máte po operaci chovat, co smíte nebo nesmíte dělat a na co si máte dát pozor.

(ivh)

Zdroj:
DUGDALE, David C. Preparing for surgery when you have diabetes. Dostupné z: www.nlm.nih.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#