#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nemůžete klidně spát? Příčinou může být cukrovka!

14. 5. 2019

Za špatným usínáním a neklidným spánkem stojí většinou nevhodné režimové návyky. Kouření, alkohol nebo konzumace velkých jídel těsně před ulehnutím do postele mohou způsobit poruchy spánkového cyklu. Na problémy s usínáním a nedostatkem kvalitního spánku si ale také často stěžují diabetici. Jejich noční odpočinek totiž narušuje škála dalších obtíží.

K nejčastějším problémům, které narušují spánek diabetiků, patří:

  • spánková apnoe,
  • poškození nervové tkáně,
  • syndrom neklidných nohou,
  • snížená či zvýšená hladina cukru v krvi.

Spánková apnoe

Syndrom spánkové apnoe označuje zástavy dechu během spánku. Vzniká hlavně u lidí, kteří trpí obezitou horní poloviny trupu s krátkým krkem. K zástavám dechu během spánku přispívá i kouření, konzumace alkoholu či užívání léků na spaní. Svaly horních cest dýchacích kvůli tomu během spánku ochabnou a to vede k uzavření dýchací trubice. Dechová pauza, takzvaná apnoe, trvá i několik desítek vteřin a během noci se mnohokrát opakuje. Nedostatek kyslíku v krvi pak nemocného probudí, a to aniž by si toho sám všiml. Spánkový cyklus je ale natolik narušen, že se postižený jedinec cítí následující den značně unavený. Spánková apnoe navíc zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a zhoršuje citlivost tkání na působení inzulinu.

Nemocní si často sami nejsou problému vědomi a upozorní je na něj až jejich příbuzní. Spánková apnoe se totiž projevuje zástavami dechu, lapáním po vzduchu, chrápáním či neustálým převalováním se v posteli. Základem léčby je dodržování pravidel spánkové hygieny. V terapii se dále uplatňují dýchací přístroje či náprava poruchy pomocí chirurgických zákroků.

Poškození nervové tkáně

Při zvýšené hladině cukru v krvi dochází k poškození nervové tkáně. Nejvíc bývají postiženy dolní končetiny. Takzvaná neuropatie se projevuje necitlivostí, ale také brněním, mravenčením a bolestmi nohou. Nesnesitelné bolesti se tak mohou stát nepřítelem kvalitního spánku. Pokud kvůli bolestem nemůžete usnout, poraďte se se svým lékařem. Příslušný odborník vám může předepsat léky proti bolesti, které navrátí spánek do zajetých kolejí.

Syndrom neklidných nohou

Syndrom neklidných nohou se projevuje mučivými bolestmi dolních končetin. Silné bolesti se zhoršují při ulehnutí do postele, při pohybu naopak prakticky vymizí. Během odpočinku v posteli tak nemocný trpí silným nutkáním pohybovat končetinami. Neposedné nohy naštěstí lze upokojit nasazením určitých léků. Pokud i vás nohy nenechají v klidu spát, neváhejte s návštěvou lékaře.

Výkyvy hladiny cukru v krvi

Spánku příliš neprospívá také snížená či zvýšená hladina cukru v krvi. Po delším hladovění nebo při nadměrné aplikaci inzulinu může dojít ke snížení hladiny cukru v krvi, tedy ke vzniku hypoglykemie. V opačném případě dochází k rozvoji hyperglykemie. Ta nastává nejčastěji v souvislosti s konzumací vydatného jídla, při vynechání léků proti cukrovce nebo v případě onemocnění, úrazu či stresové situace. Výkyvy hladiny cukru v krvi nejlépe usměrní přísná životospráva a pravidelné užívání léků.

Poruchy spánku rozhodně není radno podceňovat. Pokud vás trápí nekvalitní spánek, neváhejte a ihned navštivte svého lékaře. Noční odpočinek je totiž jednou ze základních potřeb lidského organismu.

(holi)

Zdroj: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#