#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je vysoký věk kontraindikací plicní resekce?


Is high age a contraindication to pulmonary resection?

Introduction: As the population ages, there are increasing numbers of elderly patients diagnosed with operable primary pulmonary malignancy or other lesions requiring pulmonary resection. The objective of the study was to evaluate post-operative outcomes in the elderly group and compare them with younger patients undergoing the same surgery.

Methods: Retrospectively, we evaluated our own set of 424 patients undergoing anatomical pulmonary resection for primary lung cancers and other resectable lesions in 2011−2020. 328 patients underwent open procedures, and VATS lobectomy was performed 96 times. We evaluated the set of patients in terms of 30-day morbidity and mortality using Clavien-Dindo classification modified for pulmonary resections. We compared the patient subgroups by age (under 55, 55−64 years old, 65−74 years and over 75 years).

Results: A non-biometric Kruskal-Wallis test was used to compare the groups. We have not shown a statistically significant difference in the number of complications (p=0.220).

Conclusion: Standard surgical treatment for non-small cell lung carcinoma, lobectomy with systematic mediastinal lymphadenectomy, is safe also for a well-indicated group of seniors. With careful preoperative assessments and consideration of the extent of resection, we can expect a comparable rate of complications in the elderly compared to younger patients. Sublobar resection or radiotherapy should be considered in case of patients at risk. For seniors over 70 years of age, comparable outcomes of oncological treatment can be reached, taking into account their shorter life expectancy.

Keywords:

geriatric patient – complication – mortality – pulmonary resection


Autoři: P. Horák;  M. Kengbaeva;  J. Doležal;  N. Harciníková;  J. Fanta;  R. Vobořil
Působiště autorů: Chirurgická klinika 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka, Praha
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2021, roč. 100, č. 10, s. 484-489.
Kategorie: Původní práce
doi: https://doi.org/10.33699/PIS.2021.100.10.484–489

Souhrn

Úvod: Se stárnutím populace přibývá pacientů v seniorském věku, u kterých je diagnostikována operabilní primární plicní malignita či jiná léze vyžadující plicní resekci. Cílem studie je zhodnotit pooperační výsledky ve skupině seniorů a porovnat je s mladšími pacienty podstupujícími stejné operační výkony.

Metody: Retrospektivně hodnotíme vlastní soubor 424 nemocných, kteří v letech 2011−2020 podstoupili anatomickou plicní resekci pro primární plicní nádory a další resekabilní léze. 328 nemocných jsme operovali otevřeně a 96x jsme provedli VATS lobektomii. Soubor nemocných hodnotíme z hlediska 30denní morbidity a mortality pomocí klasifikace Clavien-Dindo modifikované pro plicní resekce. Porovnáváme podskupiny nemocných dle věku (pod 55 let, 55−64 let, 65−74 let a nad 75 let).

Výsledky: K porovnání skupin byl použit neparametrický Kruskal-Wallisův test. Neprokázali jsme statisticky významný rozdíl v počtu komplikací (p=0,220) mezi věkovými skupinami.

Závěr: Standardní operační léčba nemalobuněčného plicního karcinomu, lobektomie se systematickou mediastinální lymfadenektomií, je bezpečná i pro dobře indikovanou skupinu seniorů. Při pečlivém předoperačním zhodnocení a uvážení rozsahu resekce můžeme očekávat srovnatelné množství komplikací u seniorů ve srovnání se skupinou mladších nemocných. U rizikových nemocných by měla být zvážena sublobární resekce či radioterapie. U seniorů nad 70 let může být tímto přístupem dosaženo srovnatelných výsledků onkologické léčby s ohledem na kratší očekávanou dobu dožití.

Klíčová slova:

mortalita – komplikace – plicní resekce – geriatrický nemocný

ÚVOD

Karcinom plic patří k nejčastěji se vyskytujícím zhoubným nádorům. Dle dat ÚZIS ČR se mortalita karcinomu plic v čase stabilizuje, zatímco incidence dlouhodobě mírně roste. V roce 2017 dosahovala nemocnost 62 onemocnění na 100 tisíc osob, zemřelo 52 osob na 100 tisíc.

Přibližně 85 % bronchogenních karcinomů je tvořeno skupinou nemalobuněčného karcinomu (NSCLC). V této skupině jsou pak nejvíce zastoupeny adenokarcinom, který je charakteristický výskytem u nekuřáků, a skvamózní karcinom, typický naopak pro kuřáky. Typickým trendem posledních let je výrazný nárůst incidence bronchogenního karcinomu u žen, u mužů je trend mírně sestupný [1].

Bronchogenní karcinom je v ČR asi v 70 % diagnostikován ve stavu pokročilého onemocnění (stadia III a IV). Tento stav se bohužel s lety nemění. Navíc přibližně 10 % nádorů této skupiny je diagnostikováno pitvou nebo prohlídkou zemřelého [1]. Operabilní je tedy jen 10–20 % nemocných.

Zlatým standardem léčby operabilních plicních tumorů, především nemalobuněčného plicního karcinomu, je anatomická plicní resekce – lobektomie, případně větší resekce dle lokální pokročilosti onemocnění. Součástí výkonu je i systematická mediastinální lymfadenektomie, která je důležitou součástí stagingu nemoci a pomáhá určovat další léčbu i prognózu nemocných [2,3,4,5].

V průměru pouze okolo 15 % pacientů diagnostikovaných s bronchogenním karcinomem přežije více než pět let. Přežití pacientů s lokalizovaným onemocněním je významně lepší než u pokročilých stadií. Zatímco u pacientů diagnostikovaných ve stadiu I se 5leté relativní přežití pohybuje mezi 60−70 %, u pacientů diagnostikovaných ve stadiu IV se stejná hodnota pohybuje pouze v rozsahu 4–5 % [6].

Karcinom plic se vyskytuje pouze velmi zřídka u osob pod 40 let. Výskyt onemocnění prudce roste u osob starších 55 let a opět klesá v nejstarších věkových kategoriích (nad 75 let) [7]. Typický věk českého pacienta s bronchogenním karcinomem tedy leží v intervalu 61–75 let a jen 18 % všech nemocných je mladších 60 let [1]. V ČR nemocní nad 75 let tvoří asi čtvrtinu případů [6]. Mezi pacienty s diagnózou bronchogenního karcinomu stále významně převažují muži – incidence i mortalita jsou u mužů přibližně dvojnásobné ve srovnání s ženami [1]. V USA je přibližně 50 % případů plicní rakoviny diagnostikováno u pacientů starších 70 let. Současně výskyt plicní rakoviny v této skupině nejrychleji narůstá s ohledem na stárnutí západní civilizace [8].

Cílem našeho příspěvku bylo porovnat míru komplikací po anatomických plicních resekcích podle věku pacientů, porovnat vlastní výsledky s literaturou a diskutovat vhodné léčebné možnosti u pacientů, jejichž onemocnění vyžaduje plicní resekci a současně jsou v pokročilém věku.

METODY

Retrospektivně hodnotíme soubor nemocných operovaných na našem pracovišti od 1. 11. 2011 do 31. 12. 2020. Do souboru jsme zařadili nemocné, kterým byla provedena anatomická resekce plic – lobektomie, bilobektomie, pneumonektomie a segmentektomie. Do hodnocení jsme zařadili celkem 424 pacientů, 176 žen a 248 mužů. Průměrný věk v souboru byl 64,96 roku, medián 67 let. Pro potřeby porovnání nemocných dle věku jsme zařazené případy zařadili do skupin dle věku – skupina do 54 let včetně, věk 55–64 let, skupina 65–74 let a konečně čtvrtou skupinu tvoří nemocní staří 75 let a starší. Rozložení pohlaví a výkonnostního stavu (performance status dle WHO) v jednotlivých skupinách ukazuje tabulka (Tab. 1).

Tab. 1. Skupiny pacientů – pohlaví a performance status
Tab. 1: Groups of pacients – sex and performance status
Skupiny pacientů – pohlaví a performance status<br>
Tab. 1: Groups of pacients – sex and performance status

V souboru jsme provedli 424 anatomických plicních resekcí, 366 lobektomií (86,3 %), 21 bilobektomií (5,0 %), 32 pneumonektomií (7,5 %) a 5 segmentektomií (1,2 %). 328 resekcí jsme udělali otevřeným přístupem (77,4 %) a 96 (22,6 %) videoasistovaně (VATS lobektomie). Ze souboru 32 pneumonektomií bylo 19 pravostranných (59,4 %). VATS pneumonektomii jsme neprovedli žádnou (Tab. 2).

Tab. 2. Typy operačních výkonů
Tab. 2: Types of procedures
Typy operačních výkonů<br>
Tab. 2: Types of procedures
Vysvětlivky: PE pneumonektomie, LE – lobektomie, biLE – bilobektomie, SE – segmentektomie, VATS – miniinvazivní/videoasistované operační výkony, Open – resekce cestou torakotomie

Indikací k operaci byl nejčastěji nemalobuněčný plicní karcinom (318 případů), 3x se jednalo o karcinom malobuněčný, náhodně zachycený, 18x o neuroendokrinní tumory. Ostatními indikacemi byly objemné či centrální metastázy jiných maligních tumorů, úrazy, bronchiektázie, pozánětlivá destrukce plicního parenchymu, plicní sekvestrace a další (Tab. 3).

Tab. 3. Typy nádorů ve skupinách nemocných
Tab. 3: Tumour types in groups of patients
Typy nádorů ve skupinách nemocných<br>
Tab. 3: Tumour types in groups of patients
Vysvětlivky: adenoCa – adenokarcinom, epiderm – epidermoidní karcinom, velkob – velkobuněčný karcinom, malob – malobuněčný karcinom, NET – neuroendokrinní tumory

Pro klasifikaci komplikací v 30denním pooperačním období jsme použili hodnocení dle Clavien-Dindo [9]. Retrospektivní zhodnocení provedli nezávisle 2 hrudní chirurgové, kteří prošli dokumentaci operovaných pacientů. V případě rozporu hodnocení mezi jednotlivými hodnotiteli bylo definitivní hodnocení provedeno formou konsenzu hodnotitelů.

VÝSLEDKY

V celém souboru jsme zaznamenali u 190 nemocných pooperační komplikace (44,8 %). 61 komplikací stupně I (14,4 %), 75 stupně II (16,5 %), 33 stupně III (7,8 %), 11 stupně IV (2,6 %). 10 nemocných zemřelo (stupeň V, 2,4 %) (Tab. 4). Naprostou většinu komplikací I. stupně tvořily menší nedorozvinutí plíce či malý fluidothorax pouze ke sledování. Mezi komplikace II. stupně patřily nejčastěji srdeční arytmie, dominantně fibrilace síní s rychlou odpovědí komor a atelektázy či pneumonie vyžadující konzervativní léčbu. U mladších skupin (do 64 let) převažovaly pneumonie (66 % komplikací II. stupně ve skupině do 54 let, 47 % ve skupině 55–64 let), u starších nemocných pak srdeční arytmie (44 % ve skupině 65−74 let a 58 % ve skupině 75 let a starších). Nejčastější závažnější komplikace vyžadující intervenci bez celkové anestezie byly redrenáže pro fluidothorax, pneumothorax či jejich kombinaci (45 % komplikací III. stupně) a bronchoskopické odsátí hlenových zátek (29 %). 7x jsme museli reoperovat pro komplikace III. stupně, 3x pro pooperační hemothorax, 3x pro empyém a 1x jsme museli provést derotaci zbylého laloku. Komplikace IV. stupně většinově tvořily srdeční či respirační insuficience, 1x šlo o těžký průběh klostridiové kolitidy. Mezi nejčastější příčiny úmrtí patřilo multiorgánové selhání na základě pneumonie a septického stavu s nutností umělé plicní ventilace a kardiální selhání se šokovým stavem s následným rozvojem multiorgánového selhání.

Tab. 4. Komplikace dle Clavien-Dindo
Tab. 4: Complications – Clavien-Dindo score
Komplikace dle Clavien-Dindo<br>
Tab. 4: Complications – Clavien-Dindo score

Data jsme statisticky zpracovali pomocí programu Statistica (StatSoft ČR). K porovnání skupin byl použit neparametrický Kruskal-Wallisův test. Za statisticky významný byl považován rozdíl p<0,05. Výsledkem statického zhodnocení bylo p=0,220 (Graf 1). Neprokázali jsme tedy významný rozdíl ve výskytu komplikací v závislosti na věku nemocných.

Srovnání výskytu komplikací dle věku<br>
Graph 1: Age comparison of complications
Graf 1. Srovnání výskytu komplikací dle věku
Graph 1: Age comparison of complications

DISKUZE

Definice seniora není v literatuře jednotná. Věková hranice pro „elderly people“ nemá mezinárodně uznanou definici. Hranice používaná ve studiích se pohybuje mezi 65−80 lety [10]. V ČR geriatrická společnost považuje za seniora osobu starší 65 let. Geriatrický pacient je definován jako osoba věku nad 75 let s jedním či více geriatrickými syndromy/riziky.

Mezi seniory stejného chronologického věku můžeme najít velkou heterogenitu v celkovém stavu fyzickém i mentálním a nutno taktéž přihlédnout k sociálnímu zázemí nemocných. Samotný věk není kontraindikací léčby. V ASA klasifikaci zohledňuje věk skutečnost, že jedinci nad 70 let jsou automaticky hodnoceni stupněm II a více. V praxi má samozřejmě řada pacientů vysoké riziko výkonu či jsou dokonce k výkonu kontraindikováni [11].

Jaká jsou specifická rizika pro seniory a geriatrické nemocné? V zahraničních studiích, především z USA, byla nesoběstačnost jedním z nejvýznamnějších prediktorů pooperační mortality po 30 dnech i po 6 měsících po operaci. Nejsignifikantněji předpovídá potřebu následné, popřípadě dlouhodobé pohospitalizační ústavní péče. Imobilita je rizikovým faktorem pro rozvoj pooperačního deliria a ranné infekce [12]. Podle expertních odhadů je u populace nad 70 let prevalence kognitivní poruchy 22 % a demence 14 % a se stoupajícím věkem exponenciálně roste. Předoperačně přítomná kognitivní porucha je silným prediktorem rozvoje pooperačního deliria, které je spojeno s prodloužením hospitalizace, vyšší perioperační mortalitou a pooperačním poklesem funkční zdatnosti [12].

Syndrom geriatrické křehkosti je definován jako stav snížených fyziologických rezerv a snížené odolnosti vůči stresovým událostem. V případě pooperačního průběhu je křehkost nezávislým rizikovým faktorem pooperačních komplikací (dvojnásobné riziko ve srovnání s pacienty bez syndromu křehkosti), prodloužené hospitalizace (o 65–89 %), a dokonce dvacetinásobně vyšší riziko překladu do následné péče. Pro rozpoznání křehkosti existuje řada nástrojů (nejčastěji užívaná jsou „Kritéria křehkosti podle Friedové“) [12]. Syndromu křehkosti a problematice delirií se věnujeme v samostatných příspěvcích tohoto čísla Rozhledů v chirurgii.

Při úvaze o léčbě seniorů je dobré mít představu očekávané doby dožití v naší populaci. Střední délka života neboli naděje dožití udává průměrný počet let, který prožije právě xletá osoba při zachování úmrtnostních poměrů daného období. Jedná se o syntetický ukazatel, který odráží úmrtnostní poměry ve všech věkových skupinách. Podle informací Českého statistického úřadu měla 75letá žena v ČR v roce 2018 naději dožití 12,16 roku [13] a 75letý muž 10,02 roku [14]. Medián přežití neléčeného časného NSCLC je 9−14 měsíců. Většina pacientů vysokých věkových skupin zemře na generalizaci maligního onemocnění, nikoli na komorbidity [11,15,16].

U pacientů v pokročilém věku značná část nemocných nemůže být indikována k radikální chirurgické léčbě s ohledem na celkový stav a komorbidity. Indikace k operaci by měla být pečlivě uvážena s ohledem na přínos i rizika jak z krátkodobého pohledu, tak s ohledem na předpokládanou dlouhodobější perspektivu [11]. Věk by neměl být kontraindikací operační léčby onemocnění [17]. Radikální operační výkon ve smyslu anatomické resekce a lymfadenektomie je bezpečný i u pečlivě vybraných osmdesátníků [18,19,20].

Okami se ve svém recentním přehledovém článku zabývá operační léčbou u NSCLC a jejími komplikacemi u seniorů. Mezi rizikové faktory plicní resekce jistě patří snížená plicní funkce, vyšší věk, komorbidity, pokročilost onemocnění a rozsah resekce. V japonské studii byly vyhodnoceny prediktivní faktory pro závažné pooperační komplikace u seniorů – mužské pohlaví, diabetes mellitus, snížená hodnota sérového albuminu, snížená vitální kapacita a zhoršení krátkodobé paměti [21]. Výsledky nizozemské studie označily plicní funkce a rozsah resekce jako nejvýznamnější faktory výsledků v nejstarší věkové skupině. Pooperační mortalita u osmdesátníků byla 6 % a věk nad 80 let byl nezávislý faktor mortality společně se sníženou hodnotou FEV1, performance statusem a městnavým srdečním selháním [11,22].

Pooperační kvalitu života pacientů po lobektomii zkoumali Burfeind, et al. [23]. Prokázali významné snížení kvality života po 3 měsících po operaci u skupiny nad 70 let ve srovnání s mladší skupinou. Po 6−12 měsících však už rozdíl signifikantní nebyl. Ferguson a kol. [24] a Salati a kol. [25] nenašli rozdíl v průběhu zotavení po plicní resekci mezi věkovými skupinami pacientů. Schulte, et al. v roce 2010 publikovali ve své práci, že pacienti ≥70 let po lobektomii nebo bilobektomii vykazovali sníženou tendenci k dosažení předoperační hladiny kvality života ve srovnání s mladšími pacienty [11].

Ne zcela vyřešenou otázkou je rozsah resekce u geriatrických pacientů. Protože s věkem se kardiopulmonální funkce snižují, starší pacienti mohou mít prospěch z parenchym šetřících výkonů. Přibývá prací, které přinášejí srovnatelné výsledky lobektomií a menších resekcí u seniorů. Srovnatelné jsou jak doba přežití, tak menší míra pooperačních komplikací u sublobárních resekcí – segmentektomií či klínovitých resekcí. Jiné práce toto ovšem nepotvrdily a sublobární resekce měly horší onkologické výsledky než lobektomie. U sublobárních resekcí je referováno o menší krevní ztrátě, kratším operačním čase a menší mortalitě [10]. Mery, et al. udávají, že podle dat z Národního registru rakoviny v USA signifikantní rozdíl v přežití mezi lobektomií a sublobární resekcí mizí u pacientů nad 70 let [26]. Okami shrnuje, že sublobární resekce se stává alternativou pro pacienty nad 75 let. Segmentektomie má pravděpodobně lepší výsledky než klínovitá resekce, neboť má menší procento lokálních recidiv [11]. Pneumonektomie, zvláště pravostranná, s sebou nese vyšší výskyt komplikací a vyšší mortalitu. Proto by se jí měl chirurg u seniorů vyvarovat [8]. Otázkou je i přínos mediastinální disekce u geriatrických nemocných s předoperačním hodnocením N0. Udává se, že mediastinální lymfadenektomie odhalí 5−15 % metastáz, které nebyly rozpoznány předoperačně. Pokud však pro pacienta není únosná pooperační chemoterapie, je přínos disekce u těchto nemocných omezen [11].

Možností pro vysoce rizikové nemocné je stereotaktická radioterapie. Okami udává, že ve čtyřech ze sedmi studií operační léčba přinesla lepší přežití ve srovnání s radioterapií, v dalších třech studiích byly výsledky srovnatelné. Čím starší pacient, tím se rozdíl ve výsledcích snižuje [11].

V naší práci jsme si dali za cíl porovnat míru komplikací po plicních resekcích v závislosti na stáří nemocných. Systémy pro hodnocení pooperačních komplikací se liší v přístupu k hodnocení [27]. Námi použitý klasifikační systém TM&M je určen pro hodnocení komplikací v hrudní chirurgii a je založen na skórovacím systému Clavien-Dindo. Systém má 5 stupňů a hodnotí nejen tíži komplikací, ale i způsob jejich řešení (Tab. 5). Pokud má pacient vice komplikací, pro skóre se vybere ta nejtěžší z nich. Mezi komplikace stupně I patří např. pneumothorax nevyžadující intervenci. Stupeň II zahrnuje např. přetrvávající airleak, fibrilaci síní, pneumonii či delirium. Komplikace stupně III se dělí na skupinu IIIa a IIIb dle toho, zda intervence k řešení komplikace vyžadovala celkovou anestezii. Jedná se např. o pneumothorax, krvácení, insuficienci anastomózy či bronchiálního pahýlu. Komplikace IV. stupně označují orgánové selhání. Stupeň IVa popisuje selhání jednoho orgánu, stupeň IVb selhání více orgánů. Stupeň V je vyhrazen pro komplikace, které skončily smrtí nemocných [9].

Tab. 5. Klasifikace komplikací v hrudní chirurgii (Clavien-Dindo)
Tab. 5: Classification of complications after thoracic surgery (Clavien-Dindo)
Klasifikace komplikací v hrudní chirurgii (Clavien-Dindo)<br>
Tab. 5: Classification of complications after thoracic surgery (Clavien-Dindo)

Při porovnání jednotlivých věkových skupin jsme statisticky významný rozdíl neprokázali. Předpokládáme, že jednou z příčin je fakt, že větší část starších nemocných je k resekci kontraindikována z důvodu celkového stavu, komorbidit či nízkých plicních funkcí.

Ve srovnání s literaturou jsme v našem souboru měli vyšší celkové množství komplikací (44,8 %). V literatuře je celková míra komplikací udávána mezi 30 a 40 % [9,27]. Výskyt závažných komplikací (stupeň III+IV) a mortalita se však významněji nelišily. V našem souboru jsme zaznamenali výskyt závažných komplikací v 10,4 %, literární zdroje udávají hodnoty 11,2, resp. 8,8 %. Mortalita v našem souboru činila 2,4 %, v zahraniční souborech byla 2,2, resp. 3,3 % [27,9].

ZÁVĚR

Chronologický věk není kontraindikací k plicní resekci ani ve vyšším věku. Při pečlivém předoperačním vyšetření a zhodnocení kognitivních funkcí mohou z resekčního výkonu profitovat i osmdesátníci. Diskutabilní je rozsah plicní resekce i disekce mediastinálních uzlin. Zmenšení rozsahu resekce u starších nemocných nemusí ovlivnit jejich životní prognózu a může vést ke snížení pooperačních komplikací i zlepšení pooperační kvality života.

Seznam zkratek:

NSCLC − nemalobuněčný plicní karcinom

ÚZIS     − Ústav zdravotnických informací a statistiky

VATS    − videoasistovaná hrudní chirurgie

WHO    − Světová zdravotnická organizace

Konflikt zájmů

Autoři článku prohlašují, že nejsou v souvislosti se vznikem tohoto článku ve střetu zájmů a že tento článek nebyl publikován v žádném jiném časopise, s výjimkou kongresových abstrakt a doporučených postupů.

MUDr. Pavel Horák

Chirurgická klinika 1. LF UK a FN Bulovka

Budínova 67/2

180 81 Praha 8

e-mail: pavel.horak@bulovka.cz


Zdroje

1. Skřičková J, Dušek L, Malúšková D, et al. Epidemiologie karcinomu plic v České republice. Onkologie 2016;10(Suppl. B):6−11.

2. Postmus PE, Kerr KM, Oudkerk M, et al. Early and locally advanced non-smallcell lung cancer (NSCLC): ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2017 Jul 1;28(Suppl 4):iv1−iv21. doi:10.1093/ annonc/mdx222. PMID: 28881918.

3. Ettinger DS, Wood DE, Aisner DL, et al. Non-small cell lung cancer, version 5.2017, NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology. J Natl Compr Canc Netw. 2017 Apr;15(4):504−535. doi:10.6004/ jnccn.2017.0050. PMID: 28404761.

4. Shirvani SM, Jiang J, Chang JY, et al. Lobectomy, sublobar resection, and stereotactic ablative radiotherapy for early-stage non-small cell lung cancers in the elderly. JAMA Surg. 2014 Dec;149(12):1244−1253. doi:10.1001/ jamasurg.2014.556. PMID: 25321323; PMCID: PMC4401470.

5. Zhang Y, Yuan C, Zhang Y, et al. Survival following segmentectomy or lobectomy in elderly patients with early- stage lung cancer. Oncotarget 2016 Apr5;7(14):19081−1086. doi:10.18632/ oncotarget.7704. PMID: 26934652; PMCID: PMC4951354.

6. Dušek L, Malúšková D, Mužík J, et al. Epidemiologie zhoubných nádorů plic, průdušnice a průdušek v České republice. Onkologická Revue 2016;8. Speciál Současné trendy v léčbě karcinomu plic: 7–11.

7. Krejčí D, Pehalová L, Talábová A, et al. Současné epidemiologické trendy novotvarů v České republice. Available at: https://www.uzis.cz/res/f/008352/novotvary2018. pdf.

8. Pallis AG, Gridelli C, U. Wedding U, et al. Management of elderly patients with NSCLC; updated expert’s opinion paper: EORTC Elderly Task Force, Lung Cancer Group and International Society for Geriatric Oncology. Annals of Oncology 2014;25:1270–1283. doi:10.1093/annonc/ mdu022.Epub 2014 Mar 16. PMID: 24638905.

9. Seely AJ, Ivanovic J, Threader J, et al. Systematic classification of morbidity and mortality after thoracic surgery. Ann Thorac Surg. 2010 Sep;90(3):936−942; discussion 942. doi:10.1016/j.athoracsur. 2010.05.014. PMID: 20732521.

10. Zhang Z, Feng H, Zhao H, et al. Sublobar resection is associated with better perioperative outcomes in elderly patients with clinical stage I non-small cell lung cancer: a multicenter retrospective cohort study. J Thorac Dis. 2019;11(5):1838−1848. doi:10.21037/ jtd.2019.05.20. PMID: 31285876.

11. Okami J. Treatment strategy and decision- making for elderly surgical candidates with early lung cancer. J Thorac Dis. 2019;11(Suppl 7):S987−S997. doi:10.21037/jtd.2019.04.01. PMID: 31183181.

12. Červený R, Topinková E. Geriatrie. Doporučené diagnostické a terapeutické postupy pro všeobecné praktické lékaře 2014. Available at: https://www. svl.cz/files/files/Doporucene-postupy- od-2013/DP-Geriatrie-2014.pdf.

13. Úmrtnostní tabulky za ČR, regiony soudržnosti a kraje. Český statistický úřad. Available at: https://www.czso.cz/documents/ 10180/121739354/1300632002. p d f / 3 c f fc 8 1 e - 1 7 e f - 4 e 0 5 - 9 0 a f - d4891ad77016?version=1.1.

14. Úmrtnostní tabulky za ČR, regiony soudržnosti a kraje. Český statistický úřad. Available at: https://www.czso.cz/documents/ 10180/91917712/1300631901.pdf/ 6a0dbf6e-9cab-40b4-a08f-d40166d9db- 6c?version=1.0.

15. Nanda RH, Liu Y, Gillespie TW, et al. Stereotactic body radiation therapy versus no treatment for early stage non-small cell lung cancer in medically inoperable elderly patients: A National Cancer Data Base analysis. Cancer 2015 Dec 1;121(23):4222−4230. doi:10.1002/ cncr.29640. Epub 2015 Sep 8. PMID: 26348268.

16. Chadha AS, Ganti AK, Sohi JS, et al. Survival in untreated early stage non-small cell lung cancer. Anticancer Res. 2005 Sep- Oct;25(5):3517−3520. PMID: 16101172.

17. Brunelli A, Kim AW, Berger KI, et al. Physiologic evaluation of the patient with lung cancer being considered for resectional surgery: Diagnosis and management of lung cancer, 3rd ed: American College of Chest Physicians evidence- based clinical practice guidelines. Chest 2013 May;143(5 Suppl):e166S− e190S. doi:10.1378/chest.12-2395. Erratum in: Chest. 2014 Feb;145(2):437. PMID: 23649437.

18. Ito H, Nakayama H, Yamada K, et al. Outcomes of lobectomy in ‘active’ octogenarians with clinical stage I non-smallcell lung cancer. Ann Thorac Cardiovasc Surg. 2015;21(1):24−30. doi:10.5761/atcs. oa.13-00353. PMID: 24747546.

19. Kilic A, Schuchert MJ, Pettiford BL, et al. Anatomic segmentectomy for stage I non-small cell lung cancer in the elderly. Ann Thorac Surg. 2009 Jun;87(6):1662−1666; discussion 1667−1668. doi:10.1016/j.athoracsur. 2009.02.097. PMID: 19463574.

20. Stolz A, Šimonek J, Pozniak J, et al. Plicní lobektomie pro bronchogenní karcinom u osmdesátiletých pacientů. Rozhl Chir 2018;97:17–20.

21. Saji H, Ueno T, Nakamura H, et al. A proposal for a comprehensive risk scoring system for predicting postoperative complications in octogenarian patients with medically operable lung cancer: JACS1303. Eur J Cardiothorac Surg. 2018 Apr 1;53(4):835−841. doi:10.1093/ejcts/ ezx415. PMID: 29240884.

22. Detillon DD, Veen EJ. Postoperative outcome after pulmonary surgery for non-small cell lung cancer in elderly patients. Ann Thorac Surg. 2018 Jan;105(1):287−293. doi:10.1016/j.athoracsur. 2017.07.032. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29132701.

23. Burfeind Jr WR, Tong BC, O’Branski E, et al. Quality of life outcomes are equivalent after lobectomy in the elderly. J Thorac Cardiovasc Surg. 2008;136:597−604. doi: 10.1016/j.jtcvs.2008.02.093. PMID: 18805257.

24. Ferguson MK, Parma CM, Celauro AD, et al. Quality of life and mood in older patients after major lung resection. Ann Thorac Surg. 2009;87:1007−1012. doi:10.1016/j.athoracsur.2008.12.084. PMID: 19324120.

25. Salati M, Brunelli A, Xiume F, et al. Quality of life in the elderly after major lung resection for lung cancer. Interact Cardiovasc Thorac Surg. 2009;8:79−83. doi:10.1510/icvts.2008.184986. PMID: 18940832.

26. Mery CM, Pappas AN, Bueno R, et al. Similar long-term survival of elderly patients with non-small cell lung cancer treated with lobectomy or wedge resection within the surveillance, epidemiology, and end results database. Chest 2005 Jul;128(1):237−245. doi:10.1378/ chest.128.1.237. PMID: 16002941.

27. Salati M, Refai M, Pompili C. Major morbidity after lung resection: a comparison between the European Society of Thoracic Surgeons Database system and the Thoracic Morbidity and Mortality system. J Thorac Dis. 2013;5(3):217−222. doi:10.3978/j.issn.2072-1439.2013.05.03. PMID: 23825750.

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 10

2021 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#