#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antimikrobiální, protiparazitické a protinádorové vlastnosti Hibiscus sabdariffa (L.) a jeho sloučeniny: in vitroin vivo studie


Autoři: Sherif T. S. Hassan;  Katefiina Berchová;  Miroslava Šudomová
Působiště autorů: Czech University of Life Sciences, Prague, Czech Republic ;  Department of Applied Ecology, Faculty of Environmental Sciences
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2016; 65, 10-14
Kategorie: Přehledy a odborná sdělení

Souhrn

V posledních několika desetiletích si získal Hibiscus sabdariffa L. (Malvaceae, H. sabdariffa) velkou pozornost v oblasti výzkumu kvůli svému potenciálu biologické aktivity stejně jako pro svou velkou bezpečnost a snášenlivost. Po celá desetiletí zůstávají mikrobiální, parazitární a rakovinotvorná onemocnění vážnou hrozbou pro lidi a zvířata. K léčbě těchto chorob je velmi nutné naléhavě hledat nové zdroje – rostliny, které poskytují různé biologicky aktivní sloučeniny použitelné při léčbě některých onemocnění, protože v současné době většina léků používaných při léčbě má několik nežádoucí vedlejší účinků, toxicitu a rezistenci. V tomto článku se snažíme představit aktualizovaný přehled o in vitro a in vivo studiích, které ukazují významné léčebné vlastnosti surových extraktů a fytochemikálií – odvozené z H. sabdariffa jako antimikrobiální, protiparazitické a protinádorové látky. Možnosti využití a zkoumání H. sabdariffa vklinických studiích budou teprve diskutovány.

Klíčová slova:
Hibiscus sabdariffa L.antimikrobiální látkyprotinádorové látkyprotiparazitické látkypřírodní látky


Zdroje

1. de Arruda A., Cardoso C. A., Vieira M. D., Arena A. C. Safety assessment of Hibiscus sabdariffa after maternal exposure on male reproductive parameters in rats. Drug Chem Toxicol. 2015; 16, 1–6.

2. Wang J., Cao X., Jiang H., Qi Y., Chin K. L., Yue Y. Antioxidant activity of leaf extracts from different Hibiscus sabdariffa accessions and simultaneous determination five major antioxidant compounds by LC-Q-TOF-MS. Molecules 2014; 19(12), 21226–21238.

3. Nyam K. L., Leao S. Y., Tan C. P., Long K. Functional properties of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) seed and its application as bakery product. J Food Sci Technol. 2014; 51(12), 3830–3837.

4. Ramírez-Martínez D., Alvarado-Méndez E., Trejo-Durán M., Vázquez-Guevara M. A. Nonlocal nonlinear refraction in Hibiscus Sabdariffa with large phase shifts. Opt Express 2014; 22(21), 25161–25170.

5. Mihaljev Z., Zivkov-Balos M., Cupić Z., Jaksić S. Levels of some microelements and essential heavy metals in herbal teas in Serbia. Acta Pol Pharm. 2014; 71(3), 385–391.

6. Pérez-Ramírez I. F., Castaño-Tostado E., Ramírez-de León J. A., Rocha-Guzmán N. E., Reynoso-Camacho R. Effect of stevia and citric acid on the stability of phenolic compounds and in vitro antioxidant and antidiabetic capacity of a roselle (Hibiscus sabdariffa L.) beverage. Food Chem. 2015; 172, 885–892.

7. Ademiluyi A. O., Oboh G. Aqueous extracts of Roselle (Hibiscus sabdariffa Linn.) varieties inhibit α-amylase and α-glucosidase activities in vitro. J Med Food. 2013; 16(1), 88–93.

8. Chen Z., Lu W. Roles of Ubiquitination and SUMOylation on Prostate Cancer: Mechanisms and Clinical Implications. Int J Mol Sci. 2015; 16(3), 4560–4580.

9. Hassan S. T. S., Masarčíková R., Berchová K. Bioactive natural products with anti-herpes simplex virus properties. J Pharm Pharmacol. 2015; 67(10), 1325–1336.

10. Giannini G., Battistuzzi G., Vignola D. Hydroxamic acid based histone deacetylase inhibitors with confirmed activity against the malaria parasite. Bioorg Med Chem Lett. 2015; 25(3), 459–461.

11. Da-Costa-Rocha I., Bonnlaender B., Sievers H., Pischel I., Heinrich M. Hibiscus sabdariffa L. – a phytochemical and pharmacological review. Food Chem. 2014; 165, 424–443.

12. Sogo T., Terahara N., Hisanaga A., Kumamoto T., Yamashiro T., Wu S., Sakao K., Hou D. X. Anti-inflammatory activity and molecular mechanism of delphinidin 3-sambubioside, a Hibiscus anthocyanin. Biofactors 2015; 41(1), 58–65.

13. Gurrola-Díaz C. M., García-López P. M., Sánchez-Enríquez S., Troyo-Sanromán R., Andrade-González I., Gómez-Leyva J. F. Effects of Hibiscus sabdariffa extract powder and preventive treatment (diet) on the lipid profiles of patients with metabolic syndrome (MeSy). Phytomedicine 2010; 17(7), 500–505.

14. Pérez-Torres I., Ruiz-Ramírez A., Baños G., El-Hafidi M. Hibiscus sabdariffa Linnaeus (Malvaceae), curcumin and resveratrol as alternative medicinal agents against metabolic syndrome. Cardiovasc Hematol Agents Med Chem. 2013; 11(1), 25–37.

15. Mohamed R., Fernández J., Pineda M., Aguilar M. Roselle (Hibiscus sabdariffa) seed oil is a rich source of gamma-tocopherol. J Food Sci. 2007; 72(3), S207–211.

16. Jung E., Kim Y., Joo N. Physicochemical properties and antimicrobial activity of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.). J Sci Food Agric. 2013; 93(15), 3769–3776.

17. Akinoso R., Suleiman A. Heat treatment effects on extraction of roselle (Hibiscus sabdariffa L) seed oil. Eur J Lipid Sci Technol. 2011; 113, 1527–1532.

18. Alarcón-Alonso J., Zamilpa A., Aguilar F. A., Herrera-Ruiz M., Tortoriello J., Jimenez-Ferrer E. Pharmacological characterization of the diuretic effect of Hibiscus sabdariffa Linn (Malvaceae) extract. J Ethnopharmacol. 2012; 139(3), 751–756.

19. Camelo-Méndez G. A., Ragazzo-Sánchez J. A., Jiménez-Aparicio A. R., Vanegas-Espinoza P. E., Paredes-López O., Del Villar-Martínez A. A. Comparative study of anthocyanin and volatile compounds content of four varieties of Mexican roselle (Hibiscus sabdariffa L.) by multivariable analysis. Plant Foods Hum Nutr. 2013; 68(3), 229–234.

20. Alshami I., Alharbi A. E. Antimicrobial activity of Hibiscus sabdariffa extract against uropathogenic strains isolated from recurrent urinary tract infections. Asian Pac J Trop Dis. 2014; 4(4), 317–322.

21. Higginbotham K. L., Burris K. P., Zivanovic S., Davidson P. M., Stewart C. N. Jr. Antimicrobial activity of Hibiscus sabdariffa aqueous extracts against Escherichia coli O157:H7 and Staphylococcus aureus in a microbiological medium and milk of various fat concentrations. J Food Prot. 2014; 77(2), 262–268.

22. Fullerton M., Khatiwada J., Johnson J. U., Davis S, Williams L. L. Determination of antimicrobial activity of sorrel (Hibiscus sabdariffa) on Escherichia coli O157:H7 isolated from food, veterinary, and clinical samples. J Med Food 2011; 14(9), 950–956.

23. Liu K. S., Tsao S. M., Yin M. C. In vitro antibacterial activity of roselle calyx and protocatechuic acid. Phytother Res. 2005; 19(11), 942–945.

24. Chao C. Y., Yin M. C. Antibacterial effects of roselle calyx extracts and protocatechuic acid in ground beef and apple juice. Foodborne Pathog Dis. 2009; 6(2), 201–206.

25. Olaleye M. T. Cytotoxicity and antibacterial activity of Methanolic extract of Hibiscus sabdariffa. J. Med. Plants Res. 2007; 1(1), 9–13.

26. Afolabi O. C., Ogunsola F. T., Coker A. O. Susceptibility of cariogenic Streptococcus mutans to extracts of Garcinia kola, Hibiscus sabdariffa, and Solanum americanum. West Afr J Med. 2008; 27(4), 230–233.

27. Yin M. C., Chao C. Y. Anti-Campylobacter, anti-aerobic, and anti-oxidative effects of roselle calyx extract and protocatechuic acid in ground beef. Int J Food Microbiol. 2008; 127(1–2), 73–77.

28. Nwaiwu N. E., Mshelia F, Raufu I. A. Antimicrobial activities of crude extract of Moringa Oleifera, Hibiscus sabdariffa and Hibiscus esculentus seeds against some enterobacteria. J. Appl. Phytotechnol. Environ. Sanit. 2012; 1(1), 11–16.

29. Rukayadi Y., Shim J. S., Hwang J. K. Screening of Thai medicinal plants for anticandidal activity. Mycoses 2008; 51(4), 308–312.

30. El-Nagerabi S. A. F., Al-Bahry S. N., Elshafie A. E., AlHilali S. Effect of Hibiscus sabdariffa extract and Nigella sativa oil on the growth and aflatoxin B1 production of Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus strains. Food Control 2012; 25, 59–63.

31. Saxena K., Dube V., Kushwaha V., Gupta V., Lakshmi M., Mishra S., et al. Antifilarial efficacy of Hibiscus sabdariffa on lymphatic filarial parasite Brugia malayi. MedChem Res. 2011; 20, 1594–1602.

32. Umar I. A., Maryoms N. G., Daikwo E., Gidado A., Buratai L. B., Igbokwe I. O., Ibrahim M. A. The effect of aqueous extracts of Hibiscus sabdariffa (Sorrel) calyces on heamatological profile and organ pathological changes in Trypanasoma congolense – infected rats. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2009; 6(4), 585–591.

33. Patel S. Hibiscus sabdariffa: An ideal yet under-exploited candidate for nutraceutical applications. Biomedicine & Preventive Nutrition 2014; 4, 23–27.

34. Kakkar S., Bais S. A review on protocatechuic Acid and its pharmacological potential. ISRN Pharmacol. 2014; 2014, 952943.

35. Tsai T. C., Huang H. P., Chang Y. C., Wang C. J. An anthocyanin-rich extract from Hibiscus sabdariffa linnaeus inhibits N-nitrosomethylurea-induced leukemia in rats. J Agric Food Chem. 2014; 62(7), 1572–1580.

36. Chang Y. C., Huang H.P., Hsu J. D., Yang S. F., Wang C. J. Hibiscus anthocyanins rich extract-induced apoptotic cell death in human promyelocytic leukemia cells. Toxicol Appl Pharmacol. 2005; 205(3), 201–212.

37. Hou D. X., Tong X., Terahara N., Luo D., Fujii M. Delphinidin 3-sambubioside, a Hibiscus anthocyanin, induces apoptosis in human leukemia cells through reactive oxygen species-mediated mitochondrial pathway. Arch Biochem Biophys. 2005; 440(1), 101–109.

38. Lo C. W., Huang H. P., Lin H. M., Chien C. T., Wang C. J. Effect of Hibiscus anthocyanins-rich extract induces apoptosis of proliferating smooth muscle cell via activation of P38 MAPK and p53 pathway. Mol Nutr Food Res. 2007; 51(12), 1452–1460.

39. Tseng T. H., Wang C. J., Kao E. S., Chu H. Y. Hibiscus protocatechuic acid protects against oxidative damage induced by tert-butylhydroperoxide in rat primary hepatocytes. Chem Biol Interact. 1996; 101(2), 137–148.

40. Tseng T. H., Hsu J. D., Lo M. H., Chu C. Y., Chou F. P., Huang C. L., Wang C. J. Inhibitory effect of Hibiscus protocatechuic acid on tumor promotion in mouse skin. Cancer Lett. 1998; 126(2), 199–207.

41. Tseng T. H., Kao T. W., Chu C. Y., Chou F. P., Lin W. L., Wang C. J. Induction of apoptosis by hibiscus protocatechuic acid in human leukemia cells via reduction of retinoblastoma (RB) phosphorylation and Bcl-2 expression. Biochem Pharmacol. 2000; 60(3), 307–315.

42. Lin H. H., Huang H. P., Huang C. C., Chen J. H., Wang C. J. Hibiscus polyphenol-rich extract induces apoptosis in human gastric carcinoma cells via p53 phosphorylation and p38 MAPK/FasL cascade pathway. Mol Carcinog. 2005; 43(2), 86–99.

43. Olvera-García V., Castaño-Tostado E., Rezendiz-Lopez R. I., Reynoso-Camacho R., González de Mejía E., Elizondo G., Loarca-Piña G. Hibiscus sabdariffa L. extracts inhibit the mutagenicity in microsuspension assay and the proliferation of HeLa cells. J Food Sci. 2008; 73(5), T75–81.

44. Saeed I. A., Ali L., Jabeen A., Khasawneh M., Rizvi T. A., Ashraf S. S. Estrogenic activities of ten medicinal herbs from the Middle East. J Chromatogr Sci. 2013; 51(1), 33–39.

45. Lin H. H., Chan K. C., Sheu J. Y., Hsuan S. W., Wang C. J., Cheng J. H. Hibiscus sabdariffa leaf induces apoptosis of human prostate cancer cells in vitro and in vivo. Food Chemistry 2012; 132(2), 880–891.

46. Chiu C. T., Hsuan S. W., Lin H. H., Hsu C. C., Chou F. P., Chen J. H. Hibiscus sabdariffa Leaf Polyphenolic Extract Induces Human Melanoma Cell Death, Apoptosis, and Autophagy. J Food Sci. 2015. doi:10.1111/1750-3841.12790.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 1

2016 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#