#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EMA schválila empagliflozin pro léčbu pacientů se srdečním selháním bez ohledu na ejekční frakci levé komory

8. 3. 2022

Praha, 8. 3. 2022 – Stovky tisíc pacientů v Česku se mohou již brzy těšit na léčbu, která může příznivě ovlivnit další vývoj jejich onemocnění. Evropská léková agentura (EMA) totiž na začátku března schválila registraci přípravku Jardiance® (empagliflozin) k léčbě dospělých se symptomatickým chronickým srdečním selháním se zachovanou ejekční frakcí levé komory. Stává se tak prvním lékem, který mohou lékaři podat všem pacientům bez ohledu na stav ejekční frakce. Empagliflozin už dříve EMA schválila k léčbě pacientů s chronickým srdečním selháním se sníženou ejekční frakcí a také pro léčbu dospělých s nedostatečně kontrolovaným diabetem 2. typu. Přípravek vyvinula společnost Boehringer Ingelheim.

TISKOVÁ ZPRÁVA

„Je potřeba říct, že srdeční selhání se zachovanou nebo mírně sníženou ejekční frakcí je oblast, ve které zatím žádný lék neuspěl v takové míře jako empagliflozin. Nejnovější studie je přelomová v tom, že je první, v níž lék skutečně prokázal významný účinek a naplnil cíl, tedy snížit počet pacientů, kteří byli se srdečním selháním se zachovanou ejekční frakcí hospitalizovaní nebo zemřeli,“ říká předseda České asociace srdečního selhání při České kardiologické společnosti prof. MUDr. Filip Málek, Ph.D., MBA.

Registrace léku je založena na výsledcích randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studie EMPEROR-Preserved. Empagliflozin prokázal 21% snížení relativního rizika z hlediska kombinovaného výsledku – úmrtí z kardiovaskulárních příčin či hospitalizace v důsledku srdečního selhání. A to nezávisle na tom, zda pacient trpí diabetem 2. typu, nebo diabetes nemá. Studie se zúčastnilo 5988 nemocných s diagnózou chronického srdečního selhání.

„Význam studie je o to větší, že se ukazuje, že pacienti s tímto typem srdečního selhání tvoří minimálně polovinu ze všech případů tohoto onemocnění a neustále přibývají. Dosud byli běžně léčení přípravky původně určenými pro jiný typ srdečního selhání, nyní máme konečně nástroj, který je určen přímo na danou diagnózu. V Česku trpí srdečním selháním odhadem 300 tisíc pacientů čili pro zhruba dalších 150 tisíc z nich to nyní znamená značný pokrok v léčbě,“ doplňuje předseda České kardiologické společnosti prof. MUDr. Aleš Linhart, DrSc.

„Tato registrace nastavuje nový standard péče o miliony lidí v celé Evropské unii, kteří žijí se srdečním selháním,“ pokračuje viceprezident společnosti Boehringer Ingelheim Waheed Jamal, MD. „Současně s nadějí očekáváme výsledky studie EMPA-KIDNEY, která zkoumá potenciál empagliflozinu při léčbě chronického onemocnění ledvin,“ dodává.

Srdeční selhání je často spojeno s jinými kardio-renálně-metabolickými chorobami, jako je diabetes 2. typu a onemocnění ledvin. Kvůli propojení těchto systémů může zlepšení v jednom z nich vést k pozitivnímu efektu i v ostatních. Pacienti se srdečním selháním často pociťují dušnost a únavu, což významně ovlivňuje kvalitu jejich života. Postihuje více než 60 milionů lidí na celém světě, v Evropě je nejčastější příčinou hospitalizace. Počet prevalenčních případů meziročně narůstá v průměru o 9 % a odborníci očekávají, že se zvyšujícím se průměrným věkem populace bude těchto pacientů nadále přibývat. Dle odhadu českých kardiologů může počet lidí se srdečním selháním do roku 2030 stoupnout až o 50 % na přibližně 450 tisíc. Diabetes mellitus představuje významný rizikový faktor rozvoje srdečního selhání a u pacientů s již rozvinutým srdečním selháním se vyskytuje často. Empagliflozin je podle studií efektivní jak v prevenci srdečního selhání u pacientů s diabetem mellitem, tak v léčbě srdečního selhání bez ohledu na ejekční frakci levé komory u pacientů s diabetem i bez něj.

O společnosti Boehringer Ingelheim

Společnost Boehringer Ingelheim vyvíjí průlomové léčebné metody, které zlepšují zdraví lidí i zvířat. Jako jedna z nejvýznamnějších biofarmaceutických společností zaměřujících se na výzkum se soustředí zejména na vytváření hodnot prostřednictvím inovací v oblastech, v nichž doposud chyběly vhodné způsoby léčby. Od svého založení v roce 1885 zůstává Boehringer Ingelheim rodinnou firmou, která staví na kontinuitě a dlouhodobých zkušenostech. Přibližně 52 tisíc zaměstnanců společnosti působí na 130 trzích ve 3 obchodních oblastech: humánních léčivých přípravcích, veterinární medicíně a biofarmaceutické smluvní výrobě. Více informací najdete na adrese: www.boehringer-ingelheim.cz

O empagliflozinu

Empagliflozin (prodávaný jako Jardiance®) je perorální 1× denně podávaný vysoce selektivní inhibitor sodíko-glukózového kotransportéru 2 (SGLT-2i) a první lék na diabetes 2. typu, který již v několika zemích poskytl data o snížení rizika úmrtí z kardiovaskulárních příčin.



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiologie
Partneři sekce

Nejnovější kurzy
Praktické aspekty mezioborové spolupráce při diagnostice a léčbě srdečního selhání
Autoři: MUDr. Sylvie Štrégl Hrušková, prof. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., MUDr. Marie Lazárová

Jak proměnil léčbu srdečního selhání nástup gliflozinů
Autoři: MUDr. Kristýna Kyšperská, MUDr. Jan Beneš

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#