#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vliv rivaroxabanu na výskyt závažných končetinových příhod a souvisejících komplikací u pacientů s ICHDK

3. 9. 2019

Ischemická choroba tepen dolních končetin (ICHDK) se manifestuje jako zúžení nebo okluze tepen s přerušením prokrvení zásobovaných tkání. Tento stav může vyústit až v závažné končetinové příhody (MALE – major adverse limb events), které jsou definovány jako závažná končetinová ischémie vyžadující intervenci nebo amputaci z vaskulárních příčin. Vliv kombinace rivaroxabanu s kyselinou acetylsalicylovou (ASA) na prevenci MALE zkoumala klinická studie COMPASS.

Úvod

Prevalence ICHDK se u dospělé populace dle dostupných zdrojů pohybuje mezi 3 a 20 %, vyšší je u seniorů. Onemocnění se projevuje zpravidla pocitem chladných končetin, později bolestí svalů při chůzi, intermitentní klaudikací a může vést až ke kožním defektům, ulceracím a gangréně. ICHDK významně snižuje kvalitu života pacienta a provází ji kardiovaskulární komplikace.

Rivaroxaban patří mezi antikoagulačně působící přímé reverzibilní inhibitory aktivovaného faktoru X. Blokádou faktoru Xa nedochází ke konverzi protrombinu na trombin a zastavuje se tak aktivace zevní i vnitřní koagulační kaskády.

Klinická studie COMPASS

Randomizované dvojitě zaslepené multicentrické studie se zúčastnilo téměř 30 tisíc pacientů s ischemickým kardiovaskulárním onemocněním. Pacienti byli randomizováni do 3 ramen: rivaroxaban v dávce 2,5 mg 2× denně spolu s ASA 100 mg 1× denně, rivaroxaban v monoterapii ve vyšší dávce (5 mg 2× denně) a ASA v monoterapii 100 mg 1× denně.

Výsledky

Primární analýza výsledků celé populace pacientů ukázala, že kombinovaná léčba snižuje riziko závažných kardiovaskulárních příhod (MACE − major adverse cardiovascular events, tj. smrti z kardiovaskulárních příčin, infarktu myokardu a cévní mozkové příhody) o 24 %.

Dále pak byla analyzována data podskupiny pacientů s ICHDK. Nemocní byli průměrného věku 67,6 ± 8,5 roku a 72,1 % tvořili muži. Z celkového počtu 6391 pacientů s ICHDK nastala u 128 komplikace vedoucí k MALE. Po této příhodě dosahovalo roční kumulativní riziko následné hospitalizace 61,5 %. Riziko amputací z vaskulárních příčin činilo 20,5 %, riziko úmrtí 8,3 % a riziko MACE 3,7 %.

Ve srovnání se samotnou ASA snížila kombinace rivaroxabanu s ASA výskyt MALE o 43 % (p = 0,01), celkový počet amputací z vaskulárních příčin o 58 % (p = 0,01), periferních vaskulárních intervencí o 24 % (p = 0,03) a všech sledovaných periferních vaskulárních výstupů o 24 % (p = 0,02).

Závěr

U pacientů s ICHDK je rozvoj MALE spojený se špatnou prognózou, a proto je prevence tohoto stavu nanejvýš důležitá. Kombinace rivaroxabanu 2,5 mg 2× denně a kyseliny acetylsalicylové 100 mg 1× denně významně snížila výskyt MALE a souvisejících komplikací. Měla by proto být zvažována jako efektivní terapeutická modalita pro pacienty s ICHDK.

(jtr)

Zdroj: Anand S. S., Caron F., Eikelboom J. W. et al. Major adverse limb events and mortality in patients with peripheral artery disease: the COMPASS trial. J Am Coll Cardiol 2018; 71: 2306–2315, doi: 10.1016/j.jacc.2018.03.008.



Štítky
Angiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#