#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinnost nosního spreje s obsahem flutikasonu a azelastinu v terapii sezónní alergické rýmy

10. 7. 2018

Sezónní alergická rýma (SAR) je globální zdravotní problém. V České republice jí trpí až 20 % obyvatel. Navzdory dostupné léčbě nezažívá mnoho pacientů se SAR úlevu od symptomů. Tato klinická studie porovnává účinnost a bezpečnost nosního spreje s obsahem flutikasonu a azelastinu v terapii SAR oproti monoterapii a placebu ve spreji.

Mechanismus působení

Flutikason-propionát patří mezi topické glukokortikoidy, a proto působí protizánětlivě a tlumí imunitní reakce. Azelastin-hydrochlorid patří mezi lokální antihistaminika, a potlačuje tak účinek histaminu, který je významnou součástí alergické reakce.

Průběh studie

Do dvoutýdenní randomizované dvojitě zaslepené placebem kontrolované klinické studie bylo zahrnuto 779 pacientů se středně těžkou až závažnou SAR. Srovnání probíhalo vedle placeba také se samotným flutikasonem a samotným azelastinem. Aplikace spreje byla prováděna dávkou do obou nosních dírek 2× denně. Denní dávka flutikasonu činila 200 μg a azelastinu 548 μg. Vehikulum obsažené ve spreji i způsob aplikace byly stejné. 

U každého pacienta bylo během 12 hodin (ráno a večer) určeno celkové skóre nosních příznaků na 4stupňové stupnici (0 = žádné příznaky; 1 = mírné; 2 = střední; 3 = závažné). Byl sledován otok nosní sliznice, kýchání, svědění nosu a rýma. Kromě změny celkového skóre všech nosních příznaků byla sledována i změna skóre jednotlivých příznaků.

Dále byla zaznamenávána rychlost nástupu účinku od podání dávky, změna celkového skóre očních příznaků a změna skóre jednotlivých očních příznaků. Mezi typické oční příznaky bylo zařazeno svědění, slzení a zarudnutí očí. Ovlivnění kvality života pacienta pak bylo vyhodnoceno pomocí dotazníku.

Výsledky

Sprej kombinující flutikason a azelastin významně snížil průměrné celkové skóre nosních příznaků oproti výchozím hodnotám o 5,54 bodů  ve srovnání s monoterapií flutikasonem (– 4,55; p = 0,038), azelastinem (– 4,54; p = 0,032) a placebem (– 3,03; p < 0,001). Sprej s kombinací účinných látek byl v tomto parametru o 39 % účinnější než sprej se samotným flutikasonem. K významné redukci došlo také u všech jednotlivých nosních příznaků oproti placebu. Nástup účinku byl zaznamenán v průběhu 30 minut.

Podobně i skóre celkových očních příznaků bylo při kombinované terapii významně zlepšeno oproti výchozím hodnotám o 3,56 bodů ve srovnání s monoterapií flutikasonem (− 2,68; p = 0,009) a azelastinem (− 2,96; p = 0,069). Co se týče dotazníku kvality života, poskytla kombinace flutikason a azelastin ve spreji klinicky významné zlepšení celkového skóre oproti placebu a byla dobře tolerována.

Závěr

Kombinace flutikasonu a azelastinu ve spreji poskytuje významnější úlevu od příznaků SAR než dvě široce užívané léčivé látky první linie léčby a zároveň je dobře tolerována.

(jtr)

Zdroj: Meltzer E. O., LaForce C., Ratner P. et al. MP29-02 (a novel intranasal formulation of azelastine hydrochloride and fluticasone propionate) in the treatment of seasonal allergic rhinitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial of efficacy and safety. Allergy Asthma Proc 2012; 33 (4): 324–332, doi: 10.2500/aap.2012.33.3587.



Štítky
Alergologie a imunologie Otorinolaryngologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#